A beregszászi KÉSZ megsegítésére gyűjtöttek Marcaliban

„Bizony mondom, hogy győz most a magyar…” címmel jótékonysági előadást tartott a KÉSZ marcali csoportja március 14-én. Kurucz Ádám Konrád Latinovits-díjas versmondó Petőfi Sándor életművéből összeállított verses-prózai monodrámája az X-házban került bemutatásra.

 

Az előadás kettős célzattal került megrendezésre: nemcsak a forradalom és szabadságharcra való emlékezést, hanem az adománygyűjtést is szolgálta, amely az orosz–ukrán háborútól szenvedő kárpátaljai magyarok megsegítéséért történt.

A műsor az ünnephez igazodva stílusosan a „Bizony mondom, hogy győz most a magyar…” címet kapta. A válogatás Magyarország egyik legismertebb költőjének közismert és kevésbé ismert lélekemelő alkotásaiból állt össze, miközben Petőfi életéről és kortársaival – például Arany Jánossal – való levelezéséről is kaphatott rövid ízelítőt a hallgatóság. A magasztos előadáson résztvevők ezúttal sem csalódhattak, hiszen többek között felhangzott a Nemzeti dal is. A műsor végén ismét vastapssal jutalmazták Kurucz Ádám Konrád kiválóan összeállított, zenei betétekkel is átszőtt irodalmi estjét.

A művész úr ígéretet tett arra, hogy a jövőben is örömmel vállal fellépéseket Marcaliban, melyeknek a helyi római katolikus egyházközség továbbra is helyet biztosít a közösségi házában.

A jótékonysági előadáshoz kapcsolódott az a kis ünnepség, melyet a Gyümölcsoltó Boldogasszony-plébániatemplom északi oldalfalán lévő 1848-as emléktáblánál tartottak. A megemlékezésen Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke mondott rövid beszédet, felidézve az 1848. március 15-i eseményeket. Ezután a szervezők nevében Huszti Gábor alelnök, Szaka Zsolt ipartestületi elnök és Kiss Kálmán, a KÉSZ marcali csoportjának elnöke helyzeték el a koszorúkat, a jelenlevők pedig mécseseikkel tisztelegtek a forradalom hőseinek emléke előtt.

A jótékonysági előadásból 136 000 forint gyűlt össze. Az adományt a nehéz helyzetben lévő beregszászi KÉSZ megsegítésére juttatjuk el.

A rendezvény a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület, valamint a KÉSZ marcali csoportjának közös szervezésében valósult meg. Minden résztvevőnek köszönjük a nagylelkű adományokat!

forrás: Kiss Kálmán

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks