A hagyomány útján

Rádióbeszélgetés alkalmával találkozott a Keresztény Értelmiségeik Szövetségének elnöke, Makláry Ákos az egyesület volt elnökével, Osztie Zoltánnal a Mária Rádióban augusztus 14-én.

 

A Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia négyhetente jelentkező műsorának vendége ez alkalommal Makláry Ákos parókus, a KÉSZ elnöke volt. Az adás érdekessége, hogy a KÉSZ korábbi és jelenlegi elnöke beszélgetett egymással.

Az interjúból megismerhettük Ákos atya megpróbáltatásokkal teli gyermekkorát és pappá szentelésének útját. Szót ejtettek a görögkatolikus szertartások szépségéről, az énekelt liturgia hagyományáról és értékéről: „Nemcsak az ének fontos, hanem az is, hogy mit éneklünk. A bizánci szertartásokban a dallamok és a szövegek legalább 1500 éve íródtak. Megdöbbentő belegondolni, hogy az imádságokat ugyanígy énekelték másfél évezreddel ezelőtt is, ahogyan most mi. Komoly identitást ad ez a tudat” – fogalmazott Makláry Ákos.

Természetesen kitértek a keresztény értelmiség szerepére és feladatára is: „Érezzük a kereszténység fontosságát a társadalomban, szeretnénk megszentelni a környezetünket. Ez a hivatásunk. Feladatunk az evangélium terjesztése” – jelölte meg a KÉSZ küldetését az elnök, amely különösen aktuális akkor, amikor megszaporodnak a kereszténységet és az egyházat érő támadások, gyalázkodások.

Rámutattak az Isten–haza–család hármasság elévülhetetlen jelentőségére, melyből a KÉSZ életében évek óta kiemelkedő szerepet kap az elszakított országrészeken élő magyarsággal való kapcsolattartás és együttműködés.

A teljes beszélgetés a Mária Rádió archívumában (Az élet forrása, 2022.08.14.) elérhető IDE KATTINTVA.

2022-08-16

SJ

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks