A hiteles kereszténység a legnagyobb misszió

Három püspök kötetét mutatták be Nyíregyházán a helyi KÉSZ-csoport szervezésében.

 

Az ökumenikus párbeszéd jegyében keresték a húsvét és a kereszténység legnagyobb titkát a Hogy a lámpatartóra tegyék című interjúkötet megszólalói, Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek, Fekete Károly református és Palánki Ferenc római katolikus püspökök, akik május 7-én tartottak kötetbemutatót Nyíregyházán, a református gyülekezeti teremben.

A beszélgetést, éppen úgy, ahogyan a kötetben, Elmer István író, újságíró moderálta, aki már nem először készített interjúkönyvet – korábban külön-külön Palánki püspökkel és Fülöp érsekkel beszélgetett hasonló módon. A kötet elkészítése, ahogyan a szerkesztőjétől megtudtuk, háromnegyed évet vett igénybe, és ebben az is közrejátszott, hogy nehéz volt közös időpontot találni a három püspök közös székhelyén, Debrecenben.

A püspökök számára nem volt ismeretlen a szituáció, hogy közös asztalnál beszélgessenek teológiai kérdésekről, ugyanis még Bosák Nándor kiérdemesült püspök hagyományának folytatásaként havonta találkoznak a cívisvárosban: megteremtve ezzel a felekezetek és testvéregyházak közti párbeszéd lehetőségét.

– Debrecen mintaként áll előttem, hiszen itt bebizonyosodott, hogy élő, ökumenikus szellemben, a kereszténységre rárakódott előítéleteken felülemelkedve lehet beszélgetni, ahol a láthatatlan egyház az isteni valóság, az egység felé mutat – mondta Elmer István.

A könyv születéséről faggatva a szerkesztőt az is kiderült, hogy a püspökök – akárcsak a kötetbemutató alkalmon – közvetlenül, egymásra figyelve, ugyanakkor tudományos és a pasztorális szemléletet is szem előtt tartva, vallási ismeretektől függetlenül is mindenki számára befogadható módon nyilatkoztak az egyes kérdésekben.

A kötetbemutatón a református egyházközség nevében Gaál Sándor esperes, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége nyíregyházi csoportjának képviseletében Franczelné Bor Mária csoportelnök köszöntötte a megjelenteket.

A felmerülő témák között az első az Európában, Magyarországon megjelenő 21. századi emberkép volt. Fekete Károly püspök szerint az embert helyének megtalálásában (a végletek között) az Istenre szorultság segíti. A kereszténység helyzetéről gondolkodva Kocsis Fülöp érsek a kereszténység „kisebbségi” voltának kihívásáról beszélt, melyben éppúgy szükség van a belső és a külső misszióra egyaránt, s ez utóbbiban is egységet kell alkotni a társegyházakkal.

Fekete Károly hozzátette: – A hiteles kereszténység a legnagyobb misszió, vagyis a kimondott szónak legyen aranyfedezete, a kimondott szót meg is kell élni.

A kérdések érintették a kereszténység, az Eucharisztia és a feltámadás mibenlétét, valamint húsvét önmagán túlmutató üzenetét. A jelenlévőknek lehetőségük nyílt a könyv dedikáltatására.

2019-05-24

forrás: Nyíregyházi Egyházmegye/P. Tóth Nóra

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks