A KÉSZ nyilatkozata a tudományszervezés aktuális kérdéseiről

Elengedhetetlenül fontosnak tekintjük a Kárpát-medencei keresztény kultúra minél mélyebb megismerését, megőrzését és terjesztését, az ehhez nélkülözhetetlen tudományos tevékenység szabad művelését, az így feltárt ismeretek átadását a jövő generációk megfelelő szellemű oktatása és nevelése érdekében.

 

Mindezek alapján, értelmiségieket tömörítő szervezetként sajnálattal tapasztaljuk az elmúlt időszak, sokszor tudatosan szított, éles és heves vitáit a magyar tudományszervezés és tudományfinanszírozás kérdései körül. Meggyőződésünk, hogy a mindenkori tudományos rendszerben, a fennálló felsőoktatási és kutatói intézményi struktúrákban a sikeres és maradandó, egyben a jövőt szolgáló változások kizárólag megfontolt előkészítés és mérlegelés nyomán, az érintettek bevonásával születhetnek meg.

A Kárpát-medencében felhalmozott évezredes tudásunk feltárása, átadása és megújítása olyan jelentős értelmiségi felelősség, mely csak jól átgondolt, hosszútávon stabil, az innovációt elősegítő és a tudományos megismerést megkönnyítő struktúrákban működhet. Ezek létrehozása és megreformálása az azt finanszírozó kormányzat, valamint az abban érintett értelmiségi pályákon dolgozók párbeszédfolyamataiból, a szubszidiaritás elve mentén közösen meghozott és szolidáris döntéseiből valósulhat meg.

A KÉSZ éppen ezért bizakodással tekint a magyar tudományszervezés és tudományfinanszírozás keretrendszeréről folytatott konstruktív és eredményes párbeszédre, mely kiszámítható értelmiségi életpályákat teremthet, és lehetővé teszi a nemzetünk megmaradásának érdekében kifejtett tudományos kutatás szabad gyakorlását, ismereteink felelős továbbadását a jövő generációk számára.

Budapest, 2019. február 15.

a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége elnöksége

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks