A mártír politikus

Galánthai gróf Esterházy Jánosról tartott életrajzi beszámolót Molnár Imre, a pozsonyi Balassi Intézet igazgatója a győri KÉSZ csoport rendezvényén.

 

Az előadó beszédében és könyvében is így fogalmazott: – gróf Esterházy Jánosnak egyetlen „bűne” volt: a tömeggyilkos nácikat éppúgy megvetette, mint a tömeggyilkos kommunistákat, a népirtó Hitlert éppúgy, mint a népirtó Sztálint.

Esterházy János küldetésként élte meg a magyarok érdekében vállalt cselekedeteit, tetteit: életét áldozta a magyarságért. Ahogy Molnár Imrétől hallottuk, életét nem valamiféle heroikus küzdelemben élte le, és keresztjét is egyedül Isten kegyelmével, segítségével, jelenlétével tudta csak végigvinni. Hite bátorítást, reményt adott a felvidéki magyaroknak. Értékrendjében meghatározó volt az Istennel, a nemzettel, a családdal, az utódokkal és önmagával szembeni felelősségvállalás. Örök magyar célokban gondolkodott. Vallotta, hogy jogainkat nem az emberek adják vagy veszik el, azokkal Isten ajándékozott meg bennünket. Ettől tudott ember maradni az embertelenségben.

Vajon a ma embere hogyan vélekedik ezekről a kérdésekről, mit tenne hasonló helyzetben? Sajnos a Beneš-dekrétumok ma is érvényben vannak. Bár Csehszlovákia megszűnt, az utódállamok egyike sem hajlandó hatályon kívül helyezni a magyarok és németek millióinak üldözésére alapot adó határozatot.

Esterházy János lánya, Malfatti-Esterházy Alice így ír erről: – A szlovákiai magyarság szenvedése máig nincs kellőképp feltárva és a világ közvéleményének tudtára adva talán ez az egyik oka annak, hogy Benešt még mindig demokratikus politikusként tartják nyilván Európában. Az igazság megismertetése mindannyiunk kötelessége! A keresztény hitünkhöz tartozó megbocsátást pedig bocsánatkérésnek kell megelőznie.

A felvidéki Alsóbodakon található Esterházy János keresztútja. A jövő évben a mártír politikus halálának 60. évfordulóján kívánják felszentelni az utolsó stáció fölött épülő kápolnát, melynek az elkészüléséhez további adományokat lehet felajánlani.

Ottófi Rudolfné
a győri KÉSZ csoport elnöke

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks