A mi pünkösdünk

Pünkösdre hangoló videósorozatot indít a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége május 27-től. Részletekért kattintson a cikkre!

 

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége kilencnapos Szentlélek-várással készül pünkösd ünnepére. A mi pünkösdünk c. videósorozatban olyan Kárpát-medence-szerte élő papok és lelkészek mondják el gondolataikat, akik a KÉSZ egy-egy helyi csoportjához vagy határon túli társszervezetéhez tartoznak. A kezdeményezésről kérdezte Makláry Ákos görögkatolikus parókust, a KÉSZ elnökét Lonkay Márta.

– Pünkösd ünnepét az Egyház születésnapjának is tartják. Miért érezték fontosnak, hogy videó formájában is megszólítsák az embereket?

– Az európai ember életét átszövi a Krisztus-hit valósága és öröksége, aminek részei a keresztény ünnepek is. A karácsony és a húsvét egyértelmű mindenki számára, az emberek döntő többsége tudja, hogy Jézus Krisztus születésének és feltámadásának ünnepe. A pünkösd azonban sokaknak ismeretlen: nem tudják, hogy miért munkaszüneti nap a hétfő. Elsősorban nekik szeretnénk elmondani azt, hogy honnan ered, és mi az üzenete a mai ember számára a Szentlélek eljövetelének. A május 27-től induló rövid videóüzeneteinkkel szeretnénk még a gyakorló Krisztus-hívőket is „lelkesíteni”, hiszen a Szentlélek kiáradása nem egy egyszeri alkalom volt, hanem ma is megélhető ajándék.

– Hogyan készülhet lelkileg egy hívő ember a Szentlélek eljövetelére?

– Az ünnep mindig rendrakást jelent. Sokaknak fontos ma is, hogy az otthon, a személyes környezet, az udvar legyen szép az ünnepre. Ez érvényes a belsőre, a lélekre és a szellemi térre is. Jó volna, ha megszólíthatóvá és megérinthetővé válnánk. Ilyenkor le kell lassítani, hogy életünknek, a felszín alatti rétegeivel is tudjunk foglalkozni. Ezzel előkészíthetjük a Szentlélek megtapasztalását.

– Hogyan válhat valósággá pünkösd üzenete az Egyháztól távolabb lévőknek?

– Akit hajt a kíváncsiság, aki szeretne Istenről tapasztalatot szerezni, aki intellektuálisan érdeklődik a Teremtő iránt, ilyenkor „hozza magát helyzetbe”. Nyissa ki a szívét és belső érzékeit tegye alkalmassá arra, hogy meghallja a sokszor a csöndben és halkan szóló hangot, az Úr közeledését. Nehéz erről szavakban szólni, hiszen ez misztikum és az a terület, ami nagyon benső és intim. Egy szép túra, vízparti időzés vagy a hűs templomban történő csöndes idő, mint alkalmas körülmény, érzékenyítheti szívünket az Isten megtapasztalására. 

A mi pünkösdünk-videósorozat elérhető kilenc napon keresztül
május 27-től
minden reggel 7.30-kor
a KÉSZ YouTube-csatornáján és Facebook-oldalán

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks