A Mikulás ajándéka

A mezőségi szórványban élő gyerekeket magyarul nevelő és tanító válaszúti Kallós Zoltán Alapítványi Iskolában járt a békési KÉSZ és a Családért Alapítvány, valamint a békéscsabai Szeberényi Gusztáv Adolf Gimnázium csapata.

 

A kis, tizenegy fős Békés megyei csoportosulás sok-sok kedves meglepetéssel és ajándékkal lepte meg az intézményben tanulókat. Kallós Zoli bácsi iskolájához, hősies munkát végző munkatársaihoz régi barátság, sőt, szakmai kapcsolat is fűzi a résztvevőit e röpke zimankós „kalandtúrának”. A mintegy 270 kilométeres téli út miatt kevesebben látogatnak el ide ilyenkor az anyaországból. Pedig ebben az oktatási intézményben közel százharminc gyermek tanul. A legkisebb idén is alig ötéves, a legidősebbek meg persze a nyolcadikosok.

Az igen elkötelezett iskola rendkívül nehéz sorsú gyerekeken próbál segíteni. A puritán szó talán ki sem fejezi teljesen a sokszor csak egyetlen kis szobára szorítkozó lakáskörülményeket, az egyoldalú étkezést, a teljesen kiszámíthatatlanul és rendszertelenül csurgó-csöppenő jövedelmet.

A fáradhatatlan fizikatanáruk, Sándor-Kerestély Ferenc vezette békéscsabai gimisek mellett az „öregfiúk” (Csuta György, Péter Sándor, Pálmai Tamás) alkotta békési KÉSZ-es csapat igencsak törölgette szeme sarkát az „összedobott” műsor és a Mikulás-ajándékok átadása során. Igen, az ajándékok. A KÉSZ-es családok, a gimnázium tanulói, a békési cukorkaüzem, Barkászné Brezina Bea, családja és barátai mind-mind az adakozók sorát gyarapították. A gimisek meg már a karácsonyra is gondoltak: idén is minden gyermeknek megtöltöttek egy-egy cipős dobozt ajándékokkal, amelyet majd karácsonykor adnak át az ottani pedagógusok a gyerekeknek. A szokásos bőséges vacsora, az ezután következő nagy beszélgetés pedig ismét feledhetetlenné tették minden résztvevő számára a szűk két napot.

A KÉSZ és a Családért Alapítvány a békési gyerekekről sem feledkezett meg: idén is megtartották a szokásos Molnár-féle „bűvész bácsis” Mikulás-ünnepséget a testi-szellemi fogyatékkal élő gyerekek számára.

2019-12-10

Pálmai Tamás
a békési KÉSZ tagja, elnökségi tag

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks