A szeretet parancsa a migráció tükrében

A bevándorlás valós okának orvoslását tekintsük fő feladatnak, hogy a helyben lakáshoz való jog, ami a szülőföldön maradást jelenti, sehol ne sérüljön – mondta a KÉSZ elnöke.

 

Ferenc pápa szavainak teljes összhangban kell lenniük az evangéliummal, vajon Jézus Krisztus követőjeként mondhatna-e mást? – tette fel a kérdést a Magyar Hírlap megkeresésére Makláry Ákos, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöke. Ferenc pápa a dobott kőre kenyérrel reagált, amit a világban nagyon sokan elismeréssel fogadtak, mert a kereszténység sosem háborús ellenség. Megnyilatkozásai arra is ráirányítják a figyelmet, hogy a migráció valós okának orvoslását tekintsük fő feladatnak, hogy a helyben lakáshoz való jog, ami a szülőföldön maradást jelenti, sehol ne sérüljön. 

Az interjú felhívja a figyelmet a Katolikus Egyház Katekizmusára, mely irányt mutat a bevándorlás kérdésében: „A lehetőség határain belül a gazdagabb országok tartoznak befogadni az idegent, aki biztonságot és alapvető megélhetést keres, amit szülőföldjén nem találhat meg. A közhatalom tartsa tiszteletben a természetes jogot, amely a vendéget a befogadó oltalma alá helyezi. A politikai hatóságok a rájuk bízott közjó érdekében a bevándorlási jog gyakorlását különböző jogi feltételekhez köthetik, különösen azáltal, hogy a bevándorlókat kötelezik bizonyos dolgokra a befogadó országgal szemben. A bevándorlónak hálával tiszteletben kell tartania a fogadó ország anyagi és szellemi hagyományait, engedelmeskedjék törvényeinek és járuljon hozzá a terhek viseléséhez.” (KEK 2241.) Ez a tanítás nem változott sem a befogadó, sem a befogadott vonatkozásában.

A teljes interjú elolvasható a Magyar Hírlap 2017. szeptember 7-i számában.

 

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks