Átadták a Polgári Magyarországért Díjat

A Polgári Magyarországért Alapítvány díját idén Osztie Zoltán, a KÉSZ leköszönt elnöke, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony főplébánia plébánosa vehette át Balog Zoltántól, az alapítvány kuratóriumának elnökétől és Mádl Dalmától, Mádl Ferenc volt köztársasági elnök özvegyétől.

 

A Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) díj kedd esti átadásán Balog Zoltán kifejtette: a keresztény polgári közösség egyre jobban hasonlít Noé bárkájához. "Egyre többen jönnek a fedélzetre, egyre több ügy, közösség, gondolat és érték van, amelyről tudjuk", hogy át kell menteni, hogy amikor majd megszűnik az özönvíz, és újra kizöldül a föld, legyenek, akik benépesítik. Ilyen Noé bárkája a polgári közösség, és Osztie Zoltán nemcsak fölkéredzkedett a fedélzetre, hanem másokat is oda terelget.

A KÉSZ-ben (Keresztény Értelmiségiek Szövetsége) a keresztény közéletiségnek olyan tere alakult ki, melyért "mindannyian hálásak vagyunk", mondta a miniszter, példaként említve azt a műhelymunkát, amellyel a jelenlegi kormány tevékenységét teszik mérlegre a "kritikus szolidaritás" jegyében.

Hozzátette: a táradalomban még mindig működik az a rossz reflex, hogy az egyház ne politizáljon. Ugyanakkor az egyház a hívők közössége, a politizálás pedig az ország javának szolgálata, és "ki merészelné azt mondani, hogy a hívő ember ne szóljon bele az ország javáért folytatott munkába". A keresztény értelmiségnek kötelessége tenni a nemzetért. A keresztény értelmiség felelőssége és kötelessége, hogy – figyelve az idők jeleire – a keresztény tanítás alapján a nemzet ügyének jobbra fordításáért dolgozzon – mondta az Országgyűlés elnöke.

Kövér László szerint a keresztény értékvilággal és hagyománnyal azonosulóknak elsődleges kötelességük, hogy mindig reflektáljanak a világ történéseire, a magyarságot érő kihívásokra, és mindezekre megfelelő válaszokat keressenek. Ez Osztie Zoltán atya közéleti működésének is az elsődleges üzenete – fűzte hozzá.

Az Országgyűlés elnöke azt mondta, azok követelik leginkább, hogy az egyházak ne szóljanak bele a közügyekbe, azok akarják kirekeszteni ezzel a társadalom jelentős hányadát a közügyek intézéséből, akiknek legfőbb jelszavaik a tolerancia és mások befogadása. Az ő figyelmükbe is ajánlotta Mindszenty József bíboros szavait: "A vallás nem puszta elmélet, hanem élet és valóság, mely erkölcsöt irányít, s ezzel együtt nemzetet, családot, egyént, igazságot, jogrendet, gazdaságot, szóval az egész életet." Kövér László szerint Osztie atya a Mindszenty József által is megerősített életutat követte.

A vallásszabadság egyik mércéje éppen az, hogy egy lelkipásztor a legteljesebb szabadsággal, a Biblia tanításából kiindulva mindig kérlelhetetlen őszinteséggel mutathasson rá a nemzetet és a keresztény egyházainkat, értékeinket fenyegető veszélyekre és szélsőségekre, illetve az ezekkel szemben követendő magatartásra – mondta. Hozzátette: ebben rejlik a keresztény értelmiség hivatása is a mai társadalmakban.

Kövér László köszönetet mondott a díjazott 35 éves papi szolgálatáért, a KÉSZ elnökeként végzett csaknem húszéves munkásságáért. Ez utóbbira utalva úgy fogalmazott: a két évtizedes szolgálat mérlege magáért beszél, a szervezetnek ma 69 helyi csoportja van, amelyben több ezer, a hazája sorsáért nemcsak aggódó, hanem érte cselekedni is kész tag tevékenykedik.

A kuratórium indoklása szerint Osztie Zoltán "a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének, mint Magyarország egyik legsokoldalúbb keresztény civil szervezetének a 20 éven át tartó eredményes vezetéséért, sikeres fejlesztéséért, valamint a keresztények társadalmi szerepvállalásának hangsúlyozásáért, továbbá az újpogányság elleni küzdelméért, a történelmi, építészeti és művészeti szempontból is kiemelkedő jelentőségű belvárosi Nagyboldogasszony főplébánia-templom felújításáért, a templom régészeti és művészeti, szakrális értékeinek megmentéséért" vehette át az elismerést.

Osztie Zoltán megköszönte, hogy az alapítvány értékeli azt a közéleti munkát, amely neki magának okozza a legnagyobb örömet, és ami nem függeléke, hanem szerves része egy pap életének. Hozzátette: az elismeréssel járó hárommillió forintot a belvárosi Nagyboldogasszony főplébánia-templom működésére fordítja.

A PMA 2005-ben hozta létre az életműdíjnak is tekinthető Polgári Magyarországért Díjat. Az alapítvány – megfogalmazása szerint – minden évben egy olyan közösségnek vagy személynek adományozza az elismerést, amely/aki tudományos, közéleti, művészeti, karitatív tevékenységével maradandó szellemi, emberi értékeket hozott létre, ezáltal Magyarországot, a magyarságot, annak valamely közösségét gazdagította, megerősödését az európai közösségen belül hitelesen, szakszerűen és hatásosan elősegítette, és tevékenysége jól jellemzi a polgári-keresztény-nemzeti értékközösséget.

A Polgári Magyarországért Díjat korábban Mádl Dalma (2005), Schmidt Mária, F. Kovács Attila és Kovács Ákos (2006), Ékes Ilona és Gaudi-Nagy Tamás (2007), Kopp Mária és Skrabski Árpád (2008), Lezsák Sándor (2009), Wilfried Martens (2010), Duray Miklós (2011), a Békemenet (2012), Füsi Csaba és Miletics Andrea, Szilvágyi Gergely, a kárpátaljai Derceni Egyházi Önkéntes Tűzoltók (2013), a Konrad Adenauer Alapítvány (2014), tavaly pedig a Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944-45 Alapítvány kapta. A díjazottak az elismerő oklevél mellé bronzplakettet és nettó hárommillió forintot kapnak.

Az alapítvány kedd esti rendezvénye egyben évzáró ünnepség is volt, amelyen Gulyás Gergely, a PMA főigazgatója beszámolt az alapítvány elmúlt évi tevékenységéről.

forrás: MTI és kormany.hu
fotó: Bartos Gyula/EMMI

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks