Az e-világ kérdéseire keresték a választ az idei Keresztény Szigeten

Az ÉrtékMegőrző (ÉrMe) Hálózat és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) immár negyedszer rendezte meg a Kersztény Szigetet, ezúttal Hit, tudás és értékrend – Mi a válasz a jövő kérdéseire? mottóval május 26-án, szombaton a Margit-szigeten.

 

A Keresztény Sziget egy kellemes szabadtéri családi-közösségi együttlét, amelyen gondolatébresztő beszélgetéseket is meghallgathatnak az érdeklődők. A programot elindító, keresztény vállalkozókat és cégvezetőket tömörítő ÉrMe Hálózat elnöke, Tóth József úgy látja, a technológiai forradalom korában ismét számos erkölcsi döntés előtt áll az emberiség, ezeket a választásokat pedig nyilvánvalóan az értékrendünk és a világnézetünk alapján fogjuk meghozni. Mint a rendezvény megnyitóján elmondta, ha a keresztény emberek nem tudják kellőképpen hallatni a hangjukat, nem jut el a szavuk – éppen a legújabb hírközlési eszközökön is keresztül – a többi emberhez, akkor „nem a mi értékrendünk szerint fognak eldőlni a dolgok”. Többek között ezzel a céllal is indították útjára az évről évre május utolsó szombatján megrendezett programot.

Egyfajta keresztes háborút kell vívni mindazért, amit emberségnek nevezünk, nehogy feloldódjon istenképiségünk a digitalizációban – véli Makláry Ákos, a társzervező KÉSZ elnöke. A görögkatolikus parókus hangsúlyozza: a digitális világ csodás ajándéka Istennek és nagy érték az emberiségnek, de mint minden jót, ezt is képesek vagyunk rosszul alkalmazni. Fontos a családban és az oktató- és nevelőmunkában figyelmeztetni arra, hogy az internet eszköz, és nem cél. A virtuális kapcsolat sekély, az ember lelke éhes marad, ha csak a közösségi hálón él kapcsolatban a másik emberrel – tette hozzá Makláry Ákos.

Mitől keresztény egy iskola ma, mitől lesz az a jövőben? Mit üzen a kereszténység a mesterséges intelligencia és a robotok korában? Értékrendünk és világnézetünk milyen szerephez jut az ismeretszerzésben? Ezekre a kérdésekre keresték tehát a választ keresztény szakemberek – többek között egyházi iskolák vezető pedagógusai, mérnökök, pszichológusok, valamint olyan közismert személyiségek, mint Csermely Péter biokémikus, hálózatkutató; Hirling Zsolt világ- és Európa-bajnok evezős és Szekeres Pál, a Nemzetközi Kerekesszékesvívó-szövetség (IWAS) elnöke – négy tematikus beszélgetésen.

Több beszélgetésben is utaltak arra a résztvevők, hogy bár a korszerű technológiák korában sokkal könnyebbé vált az információk beszerzése, ez még nem azonos a tudással – ez utóbbi ugyanis az információk közötti válogatás, a hasznos, az igaz és az értékes kiválasztására való képességet is jelenti. Ha pedig az értékválasztások során tudunk igeneket és nemeket mondani, akkor ez nemcsak külső, intellektuális növekedésünket, hanem belső, lelki fejlődésünket is szolgálhatja. A keresztény iskolákban oktató pedagógusok közül többen is hangsúlyozták: kevéssé hatékony, ha a tanár – vagy éppen a pap – csak annyit tesz, hogy saját tudását és meggyőződését közölve „megmondja a tutit” a diákoknak. A tudás ugyanis végső soron a diák fejében születik meg, és ehhez kell támogatást nyújtani, teret adni számára. A tudatos értékválasztás feltételezi a kritikus gondolkodást is, amit nem szabad elfojtani fogalmazódott meg az egyik panelbeszélgetésben. Többször elhangzott az is, hogy az új technológiák nem – feltétlenül károsak, de az kétségtelen, hogy jelentős hatással vannak a diákok gondolkodására. A mai fiataloknak könnyebben megy az úgynevezett multitasking, a megosztott figyelemmel járó tevékenység, ugyanakkor az elmélyült gondolkodást igénylő feladatokkal gyakrabban vannak nehézségeik. A személyes kapcsolatok megteremtése egyrészt könnyebb számukra, másrészt a „kütyük” el is választhatják őket társaiktól, csökkenthetik a közösségben értelmesen eltöltött időt.

Az előadások mellett érdekes és izgalmas programok várták a gyerekeket is, akik kipróbálhatták a máltai ugrálóvárat és az arcfestést, kézműveskedhettek, falra mászhattak, tűzoltó-bemutatón, koncerten és bábelőadáson vehettek részt. Idősebbek és fiatalok egyaránt belekóstolhattak a parasportokba a Pető Sportegyesület versenyzői segítségével, megismerkedhettek a MotorkerékPálosokkal és a hagyományőrző rendőrszázaddal, a VeddEgyütt termelői jóvoltából családi hétpróba is várta őket nyereményekkel.

A mintegy ezernégyszáz kilátogató közül sokan felkeresték a keresztény civil szervezetek sátrát, ahol 16 kiállítóasztalnál lehetett beszélgetni e szervezetek képviselőivel, köztük Baritz Laura domonkos nővérrel, a KETEG (Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban) képzési program vezetőjével, valamint Kiss Ulrich jezsuita szerzetessel, az MbJ (Management by Jesus) szemináriumok gazdájával (ők az ÉrMe Hálózat régi szövetségesei).

Emellett a rendezvény keresztény szellemiségű vállalkozókkal, támogatókkal való találkozásra is alkalmat adott, utóbbiak jóvoltából tombolasorsolás is volt a Keresztény Sziget végén.

Az esemény védnökei Erdő Péter bíboros, prímás; Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök; Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita és Steinbach József református püspök voltak, személyes támogató üzenetük a rendezvény honlapján (wwwkeresztenysziget.hu) most is olvasható.

Nagyon sikeresnek értékelték a résztvevők a keresztény szervezetek vezetőinek, képviselőinek délelőtti találkozóját. Az ÉrMe Hálózat azért kezdeményezte ezt a megbeszélést, hogy a jelen lévők egymás munkáját és személyesen egymást jobban megismerjék, ami akár a későbbi közös gondolkodás, tudásmegosztás és közös cselekvés alapja lehet. A meghívásra több tucatnyian jöttek el, és egyetértettek abban, hogy az együttműködésre a jövőben nagy szükség és számos lehetőség lesz. Sokan nyitottak voltak arra is, hogy a jövő évi Keresztény Sziget szervezésébe már a kezdetektől bekapcsolódjanak.

Agonás Szonja

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks