Az idők jelei

Majdnem húsz évvel a Magyar Katolikus Püspöki Kar körlevele, az „Igazságosabb és testvériesebb világot!”, tíz évvel a Szent István-terv megjelenése után ismét eljött az idő arra, hogy a felelősen gondolkodó keresztény értelmiség hallassa a hangját, e vitaanyag szellemében értékelést adjon a magyar valóságról, utat mutasson a társadalomnak.

 

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület és a Professzorok Batthyány Köre Az idők jelei című kiadványt bemutató konferenciát szervezett Budapesten, az Olasz Kultúrintézetben, az Országgyűlés Képviselőházának 1865–1902 között otthont adó épületben október 30-án. Az eseményen Orbán Viktor miniszterelnök mellett beszédet mondott Gyulay Endre püspök, Osztie Zoltán, Náray-Szabó Gábor, Tőkéczki László, Martonyi János és Balog Zoltán.

Számos szakértő elmélyült munkája eredményeképpen készült el Az idők jelei című áttekintés, mely számba veszi az eddigi eredményeket, kritikát gyakorol a negatív jelenségek felett, és javaslatokat tesz a követendő irányra. Az alulról jövő kezdeményezésben a szerzők őszintén és jobbító szándékkal tárják fel az általuk jelenleg észlelt hibákat, a károsnak ítélt folyamatokat.

Az ötven oldalas vitaindító anyag tizenhat résztémát elemez. Ezek a nemzeti karakter, az egyházi élet, a politika, a nemzetpolitika, a család és demográfia, a gazdaság, a mezőgazdaság és vidékfejlesztés, az egészségügy, az oktatás, a szociális ügyek, a kisebbségügy, a kultúra, a tudomány, a média, a környezet és a külpolitika.

„Az idők jelei” szerzői szerint sokan és sok helyütt fogják vitatni a részleteket, de mint írják, ez is a céljuk. Vallják, hogy a magukat a jövőért felelősnek érző polgárok együttes szellemi erőfeszítése hozhatja meg a sikert, csakis ez vezethet a jobb irányba.

Az elemzések alapján a három szervezet úgy látja, hogy a dolgok alapvetően jó irányba mennek, de van néhány negatív jelenség, mint a túlközpontosítás, egyes esetekben az arrogáns technokrata szemlélet eluralkodása, a ki nem érlelt döntéshozatal, melyet helyesbíteni kell. Messzemenően támogatják, hogy a közösségek, a nemzet és a család, ezek erősítése az oktatás, az egészségügy és a szociálpolitika keretei között, kiemelt helyet kapjanak a programokban. Ehhez megfelelő hátteret nyújt a nemzetközi viszonylatban is sikeres gazdaság. Bíznak benne, hogy korábbi tapasztalatainknak megfelelően értékelésük beépül a magyar politikai gondolkodásba és előre viszi a nemzetet.

„Az idők jelei” elkészítői hívják az olvasót, hogy tartson velünk e rögös úton és vegye ki a részét a közgondolkodásból, alakítsa velük együtt Magyarországot!

A vitaanyag itt letölthető.

Orbán Viktor beszéde Az idők jelei című vitaanyagot bemutató konferencián:

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks