Bár mindenki úgy törődne a hazájával, mint te!

Őseink hite a jövő reménye címmel tartott előadást gróf Nádasdy Borbála, az egyik legnagyobb magyar arisztokrata család tagja a győri KÉSZ csoport meghívására szeptember 16-án.

 

Már korábban, egy hetilapban olvasott élvezetes beszámolójából kicsengett az optimizmus, az örök hit, a remény, amire nekünk most nagy szükségünk van. Nem csalódtunk! Mosolya, tartása, kiállása példaadó. 56 év párizsi tartózkodása ellenére szép magyar beszéde irigylésre méltó.

Előadásában hármas hitvallást jelölt meg: a családot, a hivatásból végzett munkát és a magyarságért való kiállást. Azért beszélem még így a nyelvet, mert sokat olvastam, ami a honvágyamat csillapította – kezdte életrajzi beszámolóját. Fiai jól beszélik nyelvünket, és elszánt abban, hogy unokái is megismerjék a magyar nyelv szépségeit, ezen keresztül a magyar kultúrát. Többek között ez inspirálta, hogy hazatérjen, és, ha nem is a Nádasdy birtokon, de magyar földön élje le élete további szakaszát.

A Wikipédiában szereplő szöveg korrigálását azért tartotta fontosnak, mert abban olyan téves adatok vannak, amelyek sértik igazságérzetét, és nélkülözik a valóságtartalmat. Az ott leírt szökés valójában menekülés volt, édesapja nem hadifogságba esett, hanem málenkij robotra vitték. Óriási különbségek ezek – mondta, amelyek a magyar történelem meghamisításának csak töredékei. Amíg az élő bizonyítékok közöttünk vannak, addig kell cselekednünk, javítanunk – tette hozzá.

Amíg Franciaországban élt, igyekezett az ott élőknek az „igazi” Magyarországot megmutatni, elmagyarázni. Küldetésként végzi a magyarságért való munkát, és mintegy feladatul tűzte ki a KÉSZ hallgatóságának is a kiállást, a bátor fellépést, kiemelve II. János Pál pápa „Ne féljetek” buzdítását. Hisz Magyarország jövőjében, amit Kodállyal vallva úgy említ, hogy a zene és a tánc fog minket megtartani, ami a magyar kultúra része. Mexikói nászasszonya mondta neki itt Magyarországon: – Bár mindenki úgy törődne a hazájával, mint te!

Számos könyvet írt és még újakat tervez, ami a jövőbe mutató reményt adja az olvasók kezébe. Könyvei őszinték, nem panaszkodók. A mai aktuálpolitikát is beleszőve buzdított mindannyiunkat arra, hogy bízni kell a jövőben. A humorral, de komoly mondanivalóval megtűzdelt életúti beszámoló végén az alábbi mondással fejezte be előadását: A bánat visszatekint, az aggódás körültekint, a hit felfele tekint.

Dr. Ottófi Rudolfné
a győri KÉSZ elnöke

A rendezvényen kérszült interjú:


 

 

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks