Bocsánatkérésre szólítja fel a KÉSZ Karácsony Gergely főpolgármestert

Megdöbbentőek Karácsony Gergely főpolgármester szavai, aki a Magyar Zene Háza átadásáról beszélve a szenteltvíztartót méltatlan és blaszfémikus kontextusba helyezte egy rádióinterjúban.

 

A víz a keresztények egyik fontos szimbóluma Jézus Krisztus Jordán­ban való megkeresztelkedése óta, ezért is botránkoztatott meg sokakat hasonlatával a főpolgármester.

Amint a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége többször hangsúlyozta: olyan országban és fővárosban szeretnénk élni, ahol mindenki, a politikusok és a városvezetők is elfogadják, tetteikben és szavaikban pedig meg is mutatják a másik ember iránti tiszteletet. Ez a vallási és hitbeli meggyőződésre és annak szimbólumaira is vonatkozik. Szomorúan tapasztaljuk, hogy miközben bizonyos kisebbségek jogai kiemelt védelemben részesülnek, addig egyes közösségek, legtöbbször a keresztények kigúnyolása megengedett. A krisztusi ember tiszteletben tartja mások meggyőződését, ugyanakkor elvárja, hogy senki ne gyalázza meg mindazt, ami számára szent és értékkel bír.

A főpolgármester még egy szekularizált társadalomban sem engedheti meg magának, hogy bántó hasonlatokkal éljen, ráadásul egy liberális szellemiségére büszke politikus mindezzel a saját hitelességét és alkalmasságát teszi megkérdőjelezhetővé. A szavazópolgárok joggal várják el a főpolgármestertől, hogy szavai átgondoltak, nyilatkozatai megfontoltak legyenek.

Minden jóérzésű, a másik hitét és vallását tiszteletben tartó ember nevében bocsánatkérésre szólítjuk fel Karácsony Gergelyt!

Budapest, 2022. január 27.

a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöksége

***

A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöksége örömmel fogadta, hogy a széles körben megjelenő felháborodásra és a KÉSZ nyilatkozatára válaszul Karácsony Gergely főpolgármester belátólag igyekezett reagálni.
Sajnos azonban a bocsánatkérés felemásra sikeredett. Hiszen amellett, hogy elismerte az általa használt hasonlat erős, sőt túlzó voltát, ismételten megjelenítette azt új bejegyzésében. Ezen túlmenően pedig saját állításainak igazolására használta fel újólag elfogadhatatlan szavait.
A KÉSZ nyilatkozata a keresztény szimbólumok szentségéről szólt. Ezzel kapcsolatban csak megismételni tudjuk az egyes felekezetek vezetőinek, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának még 2021 elején kiadott állásfoglalását: a vallási jelképek, szentségek és szent helyek ne lehessenek politikai gúny tárgyává.

Budapest, 2022. január 28.

a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöksége

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks