Csanád Béla-díj 2016

Saramó Mártának adományozta 2016-ban az elnökség a szervezet alapítójáról elnevezett kitüntetést a KÉSZ tolnai csoportjának elnökeként, valamint a KÉSZ elnökségének tagjaként végzett áldozatos munkájáért, melyet a szervezet küldöttgyűlésén, november 12-én vett át.

 

dr. Saramó Márta Tolnán született, vallását gyakorló katolikus családból származik. A Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán 1981-ben szerzett jogi diplomát. Pakson közjegyzőként dolgozik.

Polgári–konzervatív gondolkodásmód jellemzi, ezért örömmel kapcsolódott be a rendszerváltoztatás után kibontakozó keresztény értelmiségi mozgalomba. 1995-ben megalakította a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének tolnai csoportját, melynek megalakulása óta elnöke.

A szervezet meghatározó szerepet tölt be Tolna szellemi–kulturális életében, mely nagyrészt Márta jó kapcsolatteremtő képességének és kiváló szervező tevékenységének köszönhető. A csoport tagjainak célja civil apostolként hirdetni az evangéliumot, ápolni a hagyományokat, erősíteni a nemzettudatot, segíteni a rászorultakat, azaz jelen lenni a város közéletében.

Alakulásuk óta közel száz előadót hívtak meg a tolnaiak, köztük több Kossuth- és Széchenyi-díjast is. Olyanokat, akik elkötelezettek a keresztény út és a magyarságtudat erősítése, a polgári értékek mellett. Járt náluk Erdélyi Zsuzsanna néprajzkutató, Jókai Anna és Czakó Gábor írók, Kellermayer Miklós orvosprofesszor, Pap Gábor művészettörténész, Jobbágyi Gábor és Lábady Tamás jogász. Több alkalommal tartottak irodalmi estet, melynek vendége volt Takaró Mihály és Medvigy Endre irodalomtörténész, valamint Kubik Anna és Rubold Ödön színművész.

A KÉSZ tolnai csoportja szervezésében több alkalommal léptek fel a város énekegyüttesei templomi jótékonysági vagy önálló hangversenyen országos hírű kórusokkal, zenekarokkal, orgonaművészekkel is.

A tolnai készesek több alkalommal szerveztek gyűjtést a város szegény sorsú gyermekei részére. Kezdeményezésükre alakult meg a tolnai caritas csoport, melynek munkájában Márta aktív szerepet vállal.

A szervezet hangsúlyt fektet a hagyományápolásra is: évente megszervezik a Nagyboldogasszony-napi búcsút, és a húsvéti Emmausz járást.

A Saramó Márta vezetésével működő csoport munkáját Tolna Város Képviselőtestülete 2015-ben „A város civil szervezete” kitüntető címmel ismerte el.

A tolnaiak feladatának tekintették a környékbeli KÉSZ csoportok megszervezését is. Elnökük közreműködött a szekszárdi, majd a rövid ideig működő bonyhádi és a faddi csoport megalakulásában. Több közös előadást, zarándoklatot szerveznek a régióban működő helyi szervezetekkel közösen, tagjaik baráti kapcsolatot ápolnak egymással.  

Saramó Márta elkötelezett a határon túli magyarság iránt is. 2011-ben segítségével indult a kapcsolatépítés a Keresztény Értelmiségi Körrel, tíz délvidéki magyar a KÉSZ szervezésében Tolnán tette le a magyar állampolgári esküt. A tolnai csoport által 2013-ban szervezett szabadkai–palicsi látogatáson – melyen részt vett Sümegi Zoltán tolnai polgármester és több önkormányzat képviselői is – indult el a kapcsolatfelvétel a palicsi önkormányzattal, ennek eredményeképpen 2014-ben hivatalosan is testvérvárosi megállapodást kötött Tolna és Palics önkormányzata.

A tolnai csoport elnöke 1997-től csaknem két évtizeden át volt tagja a KÉSZ országos elnökségnek, és jogászként az országos szervezet törvényes, szabályszerű működésének őre is volt. A KÉSZ mellett képviselőtestületi tagként aktív szerepet vállal a helyi egyház életében.

Márta példaként áll a KÉSZ minden tagja előtt. Ez a gazdag tartalommal megtöltött múlt igazolja, hogy méltó és igazságos helyre kerül a díj.

Isten éltessen sokáig! Szívből gratulálok!

Gangel Margit, a paksi KÉSZ elnöke

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks