Csanád Béla-díj 2020

Sólyomvári Györgynek, a tiszafüredi csoport korábbi elnökének adományozta a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöksége a Csanád Béla-díjat 2020-ban, mely a pandémia miatt rendhagyó módon kerülhetett átadásra.

 

A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöksége a tagság javaslatai alapján minden évben odaítéli az alapító elnökről elnevezett díjat egy olyan KÉSZ-tagnak, aki munkájával kiemelkedő teljesítményt nyújt az Egyesület céljainak elérése érdekében. A kitüntetés őszi átadását nem tette lehetővé a koronavírus-járvány, végül május 12-én hálaadó Szent Liturgia keretében, méltó módon vehette át az elismerést a tiszafüredi csoport korábbi elnöke.

Laudáció

Sólyomvári György a tiszafüredi KÉSZ-nek huszonnyolc éve megbecsült tagja. Kedves feleségével, Judittal közösen színesítették a csoport működését ötleteikkel, munkájukkal.

1999-ben választották meg a tiszafüredi csoport elnökének. Munkáját mindig lelkiismeretesen, nagy alázattal végezte. A vezetőség véleményét kikérte, a segítő szándékot, a segítségnyújtást igényelte és elfogadta. A mindenkori plébános úrral jó kapcsolatot ápolt, szívesen segítette a helyi egyházközség életét is. Szerény, kedves, jóindulatú személyisége vonzó a hívek körében.

Szívügyének tekintette a KÉSZ-csoport gazdag hitéletének szervezését. Számtalan zarándokutat szervezett, amely örök emlék marad a résztvevők számára. Emlékezetesek az általa szervezett előadások, amelyek különböző témaköröket érintettek, a hallgatóság építkezhetett belőle.

A csoport tagjainak családos rendezvényeit is szorgalmazta. Ilyen alkalmak voltak a vidám farsangi rendezvények, ahol a családok apraja-nagyja együtt szórakozhatott. Ezek az együttlétek lehetőséget biztosítottak lelki beszélgetésekre, egymás megismerésére, olykor egymás megsegítésére is. A közösségépítés gyöngyszemei voltak ezek a találkozások.

Jelen lehetett az Egyesület országos ügyeinek alakításában is, mivel 2003-ban elvállalta az elnökségben való részvételt. Elnökségi tagként egészen 2007 májusáig tevékenykedett. Fontos szerepe volt abban a szerkezeti átalakulásban, melynek eredményeként a helyi csoportok régiókba tömörültek, így vált hatékonyabbá közöttük az együttműködés. Gyuri 2007-től vezeti a Kelet-Közép magyarországi régiót.

A KÉSZ országos rendezvényeire, kongresszusaira mindig nagyon készült, szívesen találkozott kedves ismerőseivel. A kapott információkat megosztotta, és helyi szinten gyarapította azt.

Városunkban kétszer került megrendezésre a KÉSZ küldöttgyűlése nagy sikerrel. Legutóbb 2018 májusában látogattak Tiszafüredre a küldöttek Sólyomvári György meghívására.

Kiemelkedő programok, amelyek szervezése itt, Tiszafüreden Gyuri nevéhez kapcsolódnak:

Kiadványok szerkesztésével is foglalkozott. Húsz év – két évtized címmel a csoport húszéves történetét állította össze. Feléd, Uram! címmel Ágfay Antal, alapító elnökünk műveit gyűjtötte csokorba.

Külön kiemelhető Gyurinak az a tevékenysége, amellyel a rendezvények kiadványait, az általa készített fényképeket, videófelvételeket összegyűjtve, megőrizve és összerendezve kiállítható dokumentációt készített a KÉSZ és azon belül annak helyi szervezete számára.

2020 augusztusában a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége elnökségének felhívására csoportunk felterjesztette Solyomvári Györgyöt a Csanád Béla-díjra. Úgy gondoltuk, hogy áldozatos munkáját, értékes életútját szeretnénk bearanyozni ezzel az elismeréssel.

2020 novemberében kaptuk az értesítést, hogy Sólyomvári György a kitüntetett!

Kedves Gyuri!

A Jóisten szeretetének kitüntető jeleként fogadd ezt az elismerést, a Csanád Béla-díjat, melynek elnyeréséért szívből gratulálok!

2021-05-12

Dr. Kristonné Kiss Klára, a tiszafüredi KÉSZ elnöke
(fotó: Makláry Emma)

Összefoglaló a díjátadóról és beszélgetés Sólyomvári Györggyel a kitüntetés átvételekor (FőnixTv, Tiszafüred):

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks