Délvidéki magyarok zarándoklata Győrbe

A Szent László-emlékévben, a lovagkirály trónra lépésének 940. és szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából a vajdasági Keresztény Értelmiségi Kör (KÉK) zarándoklatot szervezett Győrbe.

 

„Ez az út soha nem sötét, az előttünk járók fénye addig világítja meg a számunkra következő útszakaszt, ameddig benső szemünk ellát…” (Hamvas Béla gondolatai)

A szeptember végi utazással a csoport szándéka az volt, hogy fejet hajtsanak a szent és a király előtt, hogy közelebbről érezzék a történelem eseményeit és üzeneteit, és nem utolsó sorban, hogy találkozzanak a KÉSZ győri tagjaival.

Győr város számos nevezetességének megtekintése mellett felkeresték a Szent László Látogatóközpontot, mely a győri bazilika felújítása alatt otthont ad Szent László hermájának és a könnyező Szűzanya-képnek. A bazilika az egyetlen hely, amely helyet adott Magyarország három legjelentősebb szakrális tárgyának: a Szent Koronának, a Szent Jobbnak és a Szent László-hermának is. Az emlékévhez kapcsolódott a helyiek által szervezett nagyszerű előadás is Szent László „két arcáról”. Kiss Tamás, a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár igazgatója egyrészt bemutatta a szent király történelmi és egyházi arcát, másrészt beszámolt a közelmúltban végzett, koponyaereklyét vizsgáló kutatási eredményekről.

A csoportot elkísérte lelki vezetőjük, Zsúnyi Tibor bácskertesi plébános, aki Béri Renátó kármelita atyával közösen mutatott be szentmisét a kármelita templomban. A hívek térdelve áldoztak, úgy, ahogyan valamikor régen…

Ugyancsak a régi időket idézte a híres lébényi templomban, illetve a fertődi Esterházy-kastélyban tett látogatás. Különleges élmény volt Magyarország egyik legjelentősebb román stílusú templomában szentmisén részt venni, akárcsak a bécsi Schönbrunnhoz vagy a párizsi Versailles-hoz hasonlított, a 18. század-végi Magyarország egyik fő kulturális központjaként számon tartott monumentális épületegyüttest és gyönyörű parkját végigjárni.

Visszatekintve nehéz elmondani, vajon melyik élmény volt a legnagyobb hatással a Délvidékről jövő látogatókra? Bizonyos, hogy a Győrben és környékén töltött pár nap élménye minden várakozást felülmúlt. A délvidékiek a vendégszeretet őszinte, szívből jövő minden lehetséges formáját megtapasztalták, melyért különösen hálásak a győri KÉSZ-csoport vezetőjének, Ottófi Rudolfné Editnek, és a vendéglátásban résztvevő csoporttagoknak.

Forrás: Szilágyi Edit, Vajdaság és kesz.gyor.hu

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks