Dönteni vagy nem dönteni? - videó

Dönt és KÉSZ címmel indított beszélgetősorozatot a KÉSZ debreceni csoportja és Debrecen város önkormányzata. Az első alkalommal szakmai, magánéleti, politikai és hitbéli döntésekről beszélgetett Azbej Tristan, Böjte Csaba, Papp László és Makláry Ákos.

 

A beszélgetősorozat első alkalommal Debrecenben, a Görögkatolikus Metropolitai Székházban került megrendezésre március 10-én. Sok-sok döntést hozunk mindennapjaink során: a hivatásban, a magánéletben és a társadalom tagjaiként egyaránt. Az est moderátoraként Makláry Ákos parókus, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöke a vendégeket személyes életük választásairól és a társadalmunkat érintő aktualitásokról kérdezte.

Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár pályájának indulását, s annak megnyerő külföldi lehetőségeit elevenítette fel. A kedvező feltételek ellenére hazaszeretete visszavezette Magyarországra, ami életre szóló, jó döntésnek bizonyult.

Böjte Csaba ferences atya szerzetesi hivatásának történetét idézte fel. Kiemelte Avilai Szent Teréz példáját, aki mindössze három aranypénzzel indult útnak kolostort alapítani. „Isten segítségével minden sikerülhet” – vallotta a karmelita szerzetesnő. Csaba testvér az Úrba vetett folyamatos bizalomról is beszélt a döntések kapcsán. 

Papp László, Debrecen város polgármestere családi gyökereiről, s az onnan hozott értékekről mesélt. Gondolkodását és döntéseit mélyen meghatározta istenhite. Közéleti szerepvállalása is egy választás következménye, ami több mint két évtizeddel később városvezetővé tette.

A felelős döntések kapcsán az április 3-i népszavazás is szóba került. A kereszténydemokrata értékekről, a Biblia társadalmi tanításairól, az emberi méltóságról, s ezek védelméről, továbbá a családok nemzetépítő fontosságáról is szó esett. Az orosz-ukrán háború kapcsán a békére való törekvést, mint az egyik legmeghatározóbb döntést is említették az est főszereplői.

„Döntéseinkben jelen van az Isten. Nincs olyan nehéz helyzet, amiből Ő ne tudna minket kivezetni” – hangzott útravalóul a lelki bölcsesség.

2022-03-18

Lonkay Márta
fotó: a Hajdúdorogi Főegyházmegye Facebook-oldala

A Dönt és KÉSZ beszélgetősorozat első estjének teljes videója:

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks