Együttműködési megállapodás a nemzeti egység megvalósulásáért

Együttműködési megállapodást kötött négy, a kereszténység és a magyarság értékeit ápoló civil szervezet a nemzeti egység elősegítéséért Stuttgartban, a baden-würtenbergi magyarság székhelyén.

 

Dr. Osztie Zoltán, Dr. Trencséni János, Pásztor Zoltán, Szabó KárolyAz egyezség aláírói voltak a Stuttgartban működő Erasmus-Akadémia, a Kassai Szent Gellért Pasztorációs Oktató Központ, a délvidéki Keresztény Értelmiségi Kör és az anyaországi Keresztény Értelmiségiek Szövetsége. A Kárpát-medence és Európa különböző pontjain élő és tevékenykedő keresztény és magyar értékeket képviselő civil szervezetek kötöttek megállapodást  2014. szeptember 6-án Stuttgartban, a baden-würtenbergi magyarság székhelyén a nemzeti egység elősegítéséért. A szórványban élő magyarság részéről az Erasmus-Akadémia (ERAK), az elszakított országrészekből a Kassai Szent Gellért Pasztorációs Oktató Központ és a délvidéki Keresztény Értelmiségi Kör (KÉK), valamint az anyaország képviseletében a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ). A szerződés aláírói egyetértettek abban, hogy a megállapodás nemcsak szimbolikus értékű gesztus, hanem történelmi lépés is, amely a nemzet összetartozását erősíti.

Dr. Trencséni János, az ERAK elnöke és az esemény házigazdája köszöntötte a Kárpát-medencéből Németországba látogató magyar közösségek képviselőit. Örömét fejezte ki, hogy a szervezetek közös céljai testet öltöttek az együttműködési szerződésben, amely a szórványban élő magyarság számára különös jelentőséggel bír. Pásztor Zoltán kassai püspöki helynök hitet tett amellett, hogy a megállapodás jel lesz a kisebbségben élő és az anyaországi magyarság számára egyaránt. Szabó Károly, a KÉK elnöke a kapcsolatok kiépítését és erősítését nevezte az egyezség legfőbb céljának. Dr. Osztie Zoltán, a KÉSZ elnöke pedig elmondta, hogy a megállapodás létrejötte egy folyamat eredménye, amely a KÉSZ és a KÉK partnerségével vette kezdetét, és reményét fejezte ki, hogy további területek képviselői is társulnak majd a megállapodáshoz.

Az együttműködési szerződésben a civil szervezetek kiálltak a kereszténység és a magyarság értékei mellett, és több konkrét pontban megadták az együttműködés kereteit. Többek között vállalták, hogy közös állásfoglalásokat tesznek az egész nemzetet érintő kérdésekben, összehangolt munkával közös projekteket valósítanak meg a magyar nyelvű oktatás és a lelki élet támogatása érdekében szerte Európában, valamint közös zarándokutakat és konferenciákat is szerveznek. Ez utóbbihoz kötődve két konkrét terv is megfogalmazódott az együttlét során, miszerint jövő tavasszal közösen zarándokolnak majd el a magyarság régi és patinás kegyhelyére, Mariazellbe. Pásztor Zoltán püspöki helynök úr meghívására pedig Kassán tartanak majd közös konferenciát 2015 októberében.

A Kárpát-medencei keresztény civil szervezetek németországi látogatásának egyik főszervezője, a baden-würtenbergi szórvány magyarság lelkipásztora, Dr. Tempfli Imre atya volt, aki a szervezeteknek bemutatta a tartományi egyházi közösségeket. A négynapos ott tartózkodás alatt a felvidéki, délvidéki és anyaországi vendégek megismerkedhettek a stuttgarti egyházközség képviselő-testületével és legátusaival, a stuttgarti Szent Erzsébet Barátság Klubbal, valamint a balingeni magyar egyházközséggel is. A visszautazás reggelén szentmisében adtak hálát a találkozások kegyelmeiért és az együttműködés létrejöttéért.

A program a Nemzeti Együttműködési Alap és a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány támogatásával valósult meg!

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks