Énekek Szent Márton püspök tiszteletére

A 88. Ünnepi Könyvhéten mutatták be Budapesten az Énekek Szent Márton püspök tiszteletére c. kötetet, amely a Magyar Napló Kiadó és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége szombathelyi csoportja közös kiadásában jelent meg.

 

Az énekeskönyv magyarországi vonatkozású, középkori és újkori, kéziratos, kottás forrásokat ad közre féltve őrzött kódexeinkből szakszerű átírással, magyar és latin nyelven, magyar fordításokkal és kottákkal. A középkori gregorián forrásokat Kovács Andrea zenetörténész, a Zeneakadémia egyházzenei kutatócsoportjának főmunkatársa publikálta a kötetben, a barokk népénekeket pedig Medgyesy S. Norbert művelődéstörténész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára gyűjtötte össze, és rendezte sajtó alá. A kötet tartalmazza Szent Márton miséjét és zsolozsmáját az esztergomi liturgikus hagyomány szerint, részben szombathelyi és pozsonyi kódexek alapján, valamint számos Vas megyei eredetű barokk népéneket is, többek között például a vépi kántorkönyv lapjairól. A kötethez Császár István egyházmegyei kormányzó és Puskás Tivadar polgármester írt előszót.

Az énekeskönyv a Magyar Napló Kiadó könyvsorozatának harmadik köteteként jelent meg a Szent László és Szent István király tiszteletére készült kötet után. A kiadványhoz CD-lemez is kapcsolódik, amelyen a legértékesebb énekek zömében fiatal énekesek és diákok előadásában hallhatók. A CD művészeti vezetője Horváthné Csomó Orsolya egyházzenész, az ELTE Savaria Zenepedagógiai Tanszék munkatársa, a Veszprémi Főegyházmegye Egyházzenei Bizottságának elnöke volt. A felvételt Csikós Miklós készítette a Mobil hangstúdió (StudioM) részéről 2016. október 7-én a Szent Márton templomban. 

A CD-felvételen hallható a Brenner János Általános Iskola kórusa Rátkai Imréné Császár Marianna vezetésével, az ELTE Savaria Zenepedagógiai Tanszék kórusa, valamint a várpalotai Pueri Castelli Gyermekkórus Horváthné Csomó Orsolya vezetésével, továbbá a Perenyei Hagyományőrző Egyesület Férfi Népdalköre és gyerekkórusa Medgyesy S. Norbert vezetésével. A felvételeken szólót énekel: Rev. Császár István, egyházmegyei kormányzó, Szent Márton szerepében, továbbá Hutvágner Erika, Sulics Renáta, Vida Bernadett, Fehér Virág, Fogl Noémi, Iker Detre Vid, Rátkai Imréné Császár Marianna, Szvoboda Adél, Varga Darinka, Varga Laura, Bagin Boglárka, Horváth Cecília, Horváth Johanna. A népénekeket citerán, Dömény Krisztián népzenetanár, a Zeneakadémia Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolájának tanára kíséri.

A kötet valódi kincsestár, amely őseink töretlen Szent Márton tiszteletét mutatja be. A most közkinccsé tett énekek évszázadokat átölelve Szent Márton magyarországi tiszteletének „ércnél maradóbb” bizonyítékait jelentik, ugyanis minden szent kultuszának központja és szíve az ünnepnapjára szóló liturgia, amely a szent tiszteletére szóló saját, ünnepi énekeket és imaszövegeket foglalja magába. A magyar nyelvű, barokk népénekek külön értéke továbbá az is, hogy Szent Márton históriáját mesélve következetesen szombathelyi születéséről szólnak. Mindez jól mutatja, hogy a 18. századi közbeszédben is Szombathelyt tekintették a szent szülővárosának. A kötetet lapozgatva, valamint az énekeket hallgatva feltáruló kulturális örökségünkből mi is sokat meríthetünk és gazdagodhatunk lelkileg és kulturálisan is egyaránt.

A kötet megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap, Szombathely Város Önkormányzata, a Szombathelyi Egyházmegye és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta, mely az egész országban megvásárolható a nagyobb könyvesboltokban.

Kiadó: Magyar Napló Kiadó és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége szombathelyi csoportja
Kiadás helye: Budapest
Kiadás ideje: 2017
Oldalszám: 142

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks