Festett teológia

Ikonkiállítás nyílt Nyíregyházán Varga Tarzíciusz kárpátaljai ikonfestő mester, képzőművész és tanítványainak alkotásaiból.

 

A KÉSZ nyíregyházi csoportja, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola és a Segítő Kéz Szociális Egyesület közös szervezésében került megrendezésre Varga Tarzíciusz kárpátaljai ikonfestő mester, képzőművész és tanítványainak kiállítása a Hittudományi Főiskola kiállító terében október 3-án.

A tárlat a Festett teológia nevet viseli, utalva arra, hogy az ikonok nem csupán egyszerű festmények. Az ikonok mindig tanítanak, teológiai magyarázat fűződik minden egyes apró részletükhöz. A számos alkotás is azt mutatja, hogy az ikonfestészet reneszánszát éli. Éppen ezért volt nagy öröm és megtiszteltetés a KÉSZ-csoport számára Nagyné Gerényi Ágota megkeresése a kiállítás megszervezését illetően, aki maga is az ikonfestő mester tanítványa.

A kiállítást Kocsis Fülöp érsek-metropolita nyitotta meg, aki beszédében kiemelte, hogy az ikonfestészet reneszánsza arra enged következtetni, hogy az emberek újra nyitottak az Isten üzenetére. Az ikonok mindig valami rejtélyes, megfejtendő titkot üzennek. Sok energia, elszántság, aszkézis, böjt szükséges ahhoz, hogy ez a titok megnyíljon.

A megnyitó hangulatát a Jósavárosi Egyházközség Nagyboldogasszony kórusa Gebri József karnagy vezetésével és Keresztesné Papp Ágnes zongorakísérete tette bensőséges, meghitt hangulatúvá. A kórus a KÉSZ gondozásában megjelent Kárpát-medencei népénekgyűjteményből énekelte a felvidéki gyűjtésből származó, „Áldj meg minket Teremtő, nagy Úristen” kezdetű, áldást kérő éneket.

Varga Tarzíciusz kárpátaljai ikonfestő mester

Csepén, a nagyszőlősi járásban született. Édesapja római katolikus, édesanyja görögkatolikus, így elmondása szerint „két tüdővel lélegzik”, mindkét felekezet közel áll hozzá. Jószai Sándor ikonfestőnél kezdett el tanulni 2001-ben, aki főleg a technikai kérdésekre tanította Hódmezővásárhelyen. 2002-ben kezdett el ferences szerzetesként ikont festeni. 2005-ben Esztergomban indította el a „Krisztus színeváltozása” szakkört a belvárosi plébánián, majd 2006-ban a VELUM ikonfestő szakkört Budapesten. 2005 óta évente 4-5 tábort vezet Magyarországon és Kárpátalján. Volt már több alkalommal: Budapesten, Esztergomban, Máriapócson, Egerben, Beregszászon, Nagyszőlősön, Nyíracsádon és most első alkalommal Nyíregyházán. Számos alkotása van Európa különböző városaiban. A New York-i Szent István-templom számára megrendelésre festett meg egy Szent Istvánt ábrázoló ikont. Maga az ikonfestészet számára egy újfajta evangelizáció a mai világban. Vallja az ikonfestés szép és gazdag, imádsággal teli művészet. Jelenleg is Kárpátalján él és alkot.

 

A kiállított ikonok között szerepel Szent László királyunkat ábrázoló kép is. Természetes, hogy a Szent László-emlékévben felhangzott egy délvidéki gyűjtésből származó, „Zengd magyar nemzetünk” kezdetű ének a kórus előadásában, hirdetve Szent László dícséretét. A rendezvény zárásaként a jelenlévők meghallgatták a „Béke Fejedelméhez” szóló kárpátaljai könyörgő éneket a népénekgyűjteményből, melynek 1-1 példányát megkapta érsek-metropolita atya és az ikonfestő mester is.

A kiállításmegnyitó végén Keresztes Dénes, a KÉSZ országos elnökhelyettese invitálta a jelenlévőket a kiállítás megtekintésére, az alkotókkal való beszélgetésre. Az ikonkiállítás október 31-ig várja a látogatókat a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán.

Franczelné Bor Mária
a KÉSZ nyíregyházi csoportjának elnöke
az országos elnökség tagja

A festőművésszel és Kocsis Fülöp érsek-metropolitával készült interjú itt megtekinthető:

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks