Folytatódik az együttműködés

Kétnapos találkozót szervezett Szabadkán a vajdasági Keresztény Értelmiségi Kör (KÉK) és a KÉSZ vezetősége, hogy áttekintsék az elmúlt hat esztendő együttműködésének eseményeit és megbeszéljék a jövőbeni közös munka folytatásának főbb pontjait.

 

A program péntek délutáni szentmisével kezdődött az Avilai Szent Teréz tiszteletére felszentelt, a szabadkaiak által Nagytemplomként tisztelt székesegyházban. A szentmisét Makláry Ákos, a KÉSZ elnöke és Osztie Zoltán, a KÉSZ leköszönt elnöke közösen mutatták be. A mise után Szent Balázs püspök és vértanú emlékére és közbenjárását kérve a megjelentek balázsoláson vettek részt. Ezt követően az Augustinianumban a résztvevőket Szabó Károly, a KÉK elnöke és Makláry Ákos atya köszöntötte. A nap vacsorával és a vajdasági magyarság helyzetét bemutató beszélgetéssel zárult.

Másnap Szakály József atya vezetésével közös zsolozsmával indult a találkozó központi része. A vetetőség tagjai áttekintették a két szervezet eddigi együttműködéséről szóló összefoglalót. Felidézték az elmúlt hat év közös eseményeinek történéseit a kezdetektől napjainkig. Egyetértettek abban, hogy amikor az ötlet az együttműködési megállapodás kapcsán útjára kelt, annak aláírását, majd a gazdag, tartalmas programokon keresztül történő megvalósítását mindkét fél igen komolyan vette. A megállapodás nem maradt csak papíron, a tervekbe életet leheltek. Aktív tagokon keresztül és a vezetőség támogatásával minden évben újabb eseményekkel bővültek. Közben kiváló baráti kapcsolatok szövődtek.

Második napirendi pontként a jövendő együttműködés előfeltételeit és lehetőségeit vitatták meg. Mindkét szervezet bemutatta a programot, amelyet a folyó évre szánt, és amelynek mindegyike nyitott a testvérszervezetek előtt. A tervek között szerepel a Kárpát-medencei népénekgyűjtemény bemutatása, amelyre június folyamán kerülne sor.

A KÉK természetesen különösen számít a KÉSZ tagjai részvételére a már hagyományos májusi barátkozási napon, illetve augusztusban Szent Ágoston ünnepén, Nagykikindán. Minden hónapban lesznek olyan összejövetelek, amelyekre nagyszámú résztvevőt várnak: februárban Szabadkán hitismereti, áprilisban Nagyböjti lelki nap a Domus Pacisban, májusban Nagyváradra indulnak zarándokok Szent László ünnepére. Júniusra marad az említett könyvbemutató és a Szent László-templom meglátogatása. Júliusban Törökbecsén lesz hitismereti nap és a Domus Pacis ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját. Zarándoklat lesz szintén Szent László emlékévhez kapcsolódva Győrbe, tervben van a KÉSZ máriagyűdi országos zarándoklatán és a novemberi küldöttgyűlésén való részvétel, és decemberben adventi nap megszervezése.

Szóba került a 2014-ben, Stuttgartban a baden-württembergi magyarság székhelyén megkötött négyoldalú együttműködési megállapodás. Ezt a Stuttgartban működő Erasmus-Akadémia, a kassai Szent Gellért Pasztorációs Oktató Központ, a magyarországi KÉSZ és a délvidéki KÉK elöljárói írták alá nagy hangsúlyt fektetve arra, hogy nem pusztán szimbolikus gesztusnak szánják, hanem történelmi lépésként élik meg, amely erősíteni hivatott a nemzet összetartozását és összetartását. Az Erasmus-Akadémiával történő együttműködés kissé lelassult, személycserék történtek, ezt szeretné az Akadémia a szerződött felek segítségével fellendíteni.

Összegzésképpen a megjelentek megállapodtak abban, hogy továbbra is szükségesek a közös elnökségi ülések, a zarándoklatok, a kiírt pályázatokon való közös részvétel, az előadók cseréje, hiszen mindkét oldalon vannak remek tudással rendelkező és tenni akaró tagok. Az együttműködést gazdagítani, a helyi csoportok együttműködését továbbra is szorgalmazni szeretnék. Hangsúlyozták papjaink aktív részvételének fontosságát.

A hetedik évébe lépő KÉK-KÉSZ együttműködés közmegelégedésre tovább folytatódik.

forrás: Hírvivő 2017. február 12-i száma/Szilágyi Edit

A vajdasági Pannon Tv-ben készült interjú Makláry Ákossal és Osztie Zoltánnal itt tekinthető meg:

 

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks