Ha az autizmusról beszélünk

A KÉSZ győri csoportja jótékonysági hangversenyt szervezett, melynek bevételét a „Mit tehetnék érted? Autista Otthon Alapítvány” kapja.

 

– Ha az autizmusról beszélünk, még mindig sokan azonnal az Esőemberre gondolnak. A kedves, mentálisan sérült, ám különleges képességekkel rendelkező, dadogó Raymondra. Pedig egy autista éppúgy lehet súlyos értelmi fogyatékos, mint ahogy sokdiplomás is. Kívülről szemlélve talán csak a kicsit szokatlan viselkedés tűnik fel. De kevesen látják az autizmus másik arcát, a szorongásokat, a rettegést, az önpusztító félelmeket. – nyilatkozta egy alkalommal Prónay-Zakar Gina életmód-tanácsadó.

Sokak számára sejlik, hogy az autisták valamiben mások, ettől azonban ők még ugyanolyan gondolkodó, érző, sokféle tehetséggel megáldott emberek, mint mi.

Ellen Notbohm újságíró, egy autista gyermek szülője segít nekünk abban, hogy közelítsünk az autizmussal élők felé. Íme, tíz dolog, amit minden autizmussal élő gyermek szeretné, ha tudnál című könyvéből idéznék néhány gondolatot:

1. Először is és mindenekelőtt gyerek vagyok. Autizmussal élek. Elsősorban nem „autista” vagyok.
2. Szenzoros érzékelésem rendellenes. Ez azt jelenti, hogy azok a hétköznapi látványok, hangok, szagok, ízek és felületek, amik neked fel sem tűnnek, nekem egyenesen fájdalmasak is lehetnek. A hallásom lehet, hogy túlérzékeny.
3. Kérlek, ne felejtsd el a különbséget a „nem csinálom” és a „nem tudom megcsinálni” között. Az elvont és kifejezésekkel tűzdelt nyelv és szóhasználat nagy gondot okoz nekem.
4. Konkrétan gondolkodom. Ez azt jelenti, hogy szó szerint értelmezem a nyelvet. Ne mondd azt nekem valamire, hogy „gyerekjáték”, amikor közel s távol sehol sincs játék, és valójában azt akartad mondani: „ezt könnyen meg tudod csinálni.”
5. Légy türelmes, korlátozott a szókincsem! Nem könnyű megmondani, mire van szükségem, amikor még csak nem is ismerem azokat a szavakat, amikkel kifejezhetném az érzéseimet.
6. Mivel számomra a nyelv használata nehéz, nagyon vizuális alkat vagyok. Kérlek, ne csak mondd, mutasd is meg, mit hogyan csináljak.
7. Légy szíves, inkább abból indulj ki, amit meg tudok csinálni, ne abból, amire képtelen vagyok! Vannak erősségeim, csak meg kell találnod.
8. Légy szíves, segíts a kapcsolatteremtésben! Nem tudok olvasni mások arckifejezéseiből, testbeszédéből, például nevetek, amikor valaki leesik a csúszdáról, pedig nem gondolom, hogy ez vicces, csak nem tudom, hogyan kell reagálnom.
9. Próbáld felismerni, mitől borulok ki! Ha megtalálod, mi az, ami kiváltja a kiborulásaimat, meg is tudod őket előzni.
10. Szeress feltétel nélkül! A támogatásod nélkül csekély az esélyem a sikeres, önálló felnőttkorra. Ha viszont támogatsz, és mellettem állsz, a lehetőségek messze túlmutatnak azon, amit most esetleg gondolsz.

És végül három szó: Türelem. Türelem. Türelem. Próbáld az autizmusomat nem egy képesség hiányaként, hanem egy másfajta képességként felfogni. Ne az autizmus húzta határokat nézd, hanem a sok jót, amit kaptam tőle. Lehet, hogy nem vagyok túl jó, ami a szemkontaktust vagy a társalgást illeti, de észrevetted, hogy nem hazudok, nem csalok a játékban, nem pletykálok, és nem ítélkezem mások fölött?

Vélhetően a hangversenyre látogatóknak a célja a segítés, az adakozás volt, de sokak számára a fő támogató, a Győri Filharmonikus Zenekar és a Hot Jazz Band örömzenéje is vonzerőként hatott.

Örülünk, hogy olyan közösségnek tudjuk adományunkat átadni, akik sokat tesznek azért, hogy az Otthon lakói számára a testi-lelki szükségletek kielégítése mellett a tárgyi feltételek jobbítására is törekszenek.

dr. Ottófi Rudolfné
győri KÉSZ elnöke

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks