Szervezett programok

Adventi triduum
2020-12-07 - 2020-12-09 - Bonum Tv

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége lelkigyakorlatot szervez az adventi időszakban Pásztor Pascal tiszaújvárosi plébános, a KÉSZ elnökségi tagja, Makláry Ákos parókus, a KÉSZ elnöke és Fábry Kornél, a NEK főtitkára közreműködésével. Az elmélkedések a Bonum Tv-ben láthatók három egymást követő napon, december 7-én, 8-án és 9-én 19 órától. A karácsony ünnepére való felkészülést Török Máté verséneklő, a Misztrál együttes alapító tagja  is segíti.

A műsor online is követhető a Bonum Tv honlapján és a KÉSZ Facebook-oldalán.

Adventi zarándoklat
2020-11-27 - 2020-11-29 - Erdély

Elhalasztva! Az új időpont kitűzésére a járvány lecsendesetését követően kerül sor.

Egyház 2030
2020-11-07 10:00 - Párbeszéd Háza

Az Egyházi Fejlesztők és a Párbeszéd Háza kerekasztal-beszélgetést szervez Egyház 2030 – jövőszövő párbeszéd az Egyházban címmel november 7-én, szombaton 10 órakor a Párbeszéd Házában (Bp. VIII., Horánszky u. 20.). A beszélgetés résztvevői: Görföl TiborMáté-Tóth András  és Makláry Ákos, a KÉSZ elnöke.

A részvétel előzetes regisztráció kötött, jelentkezés és további információk a Párbeszéd Háza honlapján.

Küldöttgyűlés
2020-11-06 - 2020-11-08 - Jánoshalma

Elmarad!

halottak napi bíborosi szentmise
2020-11-02 18:00 - Bp. VIII.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek szentmisét mutat be halottak napján november 2-án, hétfőn 18 órakor a Szent József-templomban (Budapest VIII., Horváth Mihály tér 7.). Koncelebrál Makláry Ákos, a KÉSZ elnöke.

A szentmisén imádkoznak különösen is a COVID-19-járványban elhunyt idősek lelki üdvéért, a járvány végéért, a betegek gyógyulásáért is, valamint azért, hogy lehetőség szerint minden ember családja körében, méltóságban, saját otthonában fejezhesse be életét.

Az eseményt közvetíti a Bonum TV, valamint követhető élőben a Sant’Egidio közösség YouTube-csatornáján. Személyes részvétel esetén a maszk viselése és a megfelelő fizikai távolság tartása kötelező.

Hit alapú civil társadalom - tények és lehetőségek
2020-10-30 10:00 - online

Hit alapú civil társadalom – tények és lehetőségek címmel online konferenciát és találkozót szervez a Caritas in Veritate Bizottság, a Magyar Pax Romana, a KÉSZ, a Felebarátok Egyesület, a Háló, az Egyházi Fejlesztők és a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom október 30-án, pénteken 10 órától. A konferencia célja feltérképezni a magyarországi egyházi kötődésű civil szervezetek helyzetét. A találkozó védnöke Székely János püspök.

Az eseményen felszólal és a délutáni kerekasztal-beszélgetésen részt vesz Makláry Ákos, a KÉSZ elnöke.

Regisztráció és további információ az esemény honlapján.

Osztie Zoltán előadása
2020-10-13 18:00 - online

A KÁMME-esték vendége Osztie Zoltán plébános, a KÉSZ korábbi elnöke október 13-án, kedden 18 órától.

A lét a tét címmel tart előadást aktuális közéleti kérdésekről, melyet a KÁMME YouTube-csatornáján és Facebook-oldalán lehet majd élőben követni. Az előadóhoz írásban, az élő adás kommentjében lehet kérdéseket intézni, melyeket az előadást követően Zoltán atya igyekszik megválaszolni. A program várható befejezése 19.30. 

Online zarándoklat a nemzetért
2020-10-10 11:00 - Budapest

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége minden évben tagjai és határon túli társszervezetei számára Magyarok Nagyasszonya ünnepéhez kapcsolódóan zarándoklatot szervez. Idén a járványhelyzetre való tekintettel rendhagyó módon kerül sor a zarándoklatra, személyes részvételre nincs lehetőség.

9.30-tól keresztútjárás Osztie Zoltán plébános és Makláry Ákos, a KÉSZ elnöke vezetésével, majd megemlékezés Trianon százéves évfordulója alkalmából. Közreműködik Seszták Szabolcs színművész, Török Máté verséneklő, a Misztrál együttes egyik alapító tagja és Zachar Péter Krisztián történész, a Budapest-Belvárosi KÉSZ-csoport elnöke. 

11 órától szentmisét mutat be Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök.

Tartson velünk! Kapcsolódjon be a zarándoklatba képernyőn keresztül!

A programot a Bonum Tv közvetíti október 10-én, szombaton a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomból, valamint élőben követhető a KÉSZ YouTube-csatornáján és Facebook-oldalán.

Írjon nekünk! Jelezze csatlakozását az online zarándoklathoz!

Térképes zarándokszámlálón lehet nyomon követni, mely városokból kapcsolódnak be a közös imádságba a zarándokok. Jelentkezni az iroda(kukac)keesz.hu címen lehet helységnév és létszám megadásával.

Töltse le zarándokfüzetünket!

Készüljön zarándokfüzetünk segítségével a zarándoklatra, mely itt letölthető. Nyomtatóbarát változat itt található. 

A program megvalósulását a Polgári Magyarországért Alapítvány, a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatja.

Hit alapú civil társadalom
2020-05-15 10:00 - S4 - HÁLÓ

Tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy a május 15-re meghirdetett konferencia későbbi időpontban kerül megrendezésre.

Hit alapú civil társadalom – tények és lehetőségek címmel konferenciát és találkozót szervez a Caritas in Veritate Bizottság, a Magyar Pax Romana, a KÉSZ, a Felebarátok Egyesület, a Háló, az Egyházi Fejlesztők és a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom május 15-én pénteken 10 órától az Háló Közösségi és Kulturális Központban (Bp. V., Semmelweis u. 4.). A konferencia célja feltérképezni a magyarországi egyházi kötődésű civil szervezetek helyzetét. A találkozó védnöke Székely János püspök. Előzetes jelentkezés és további információ az esemény honlapján

Küldöttgyűlés
2020-04-24 - 2020-04-26 - Törökszentmiklós

Tájékoztatjuk a KÉSZ csoportvezetőit és küldötteit, hogy a 2020. április 24–26-i törökszentmiklósi küldöttgyűlés elmarad. A rendezvény új időpontjáról és helyszínéről a járványügyi helyzet, illetve a veszélyhelyzettel kapcsolatos későbbi kormányzati intézkedések függvényében lesz döntés.
 

Emlékezés a kommunizmus áldozataira
2020-02-25 18:00 - Bp. II.

A KDNP Budapest II. kerületi szervezete megemlékezést tart a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából február 25-én, kedden 18 órakor a Fővárosi Büntetés-Végrehajtási Intézet Gyorskocsi utcai épülete (Bp. II., Gyorskocsi u. 25.) előtt az emléktáblánál. Beszédet mond Schanda Tamás, a II. kerületi KDNP elnöke, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese, Láng Zsolt, a Fővárosi Közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának vezetője, a Fidesz budapesti elnöke, Bagdy Gábor, a Fővárosi Közgyűlés tagja, a KDNP budapesti elnöke és Varga Mihály pénzügyminiszter, Budapest II. és III. kerületének országgyűlési képviselője és Arató László, a II. kerületi KDNP örökös tiszteletbeli vezetőségi tagja. Az emléktáblát megáldja Makláry Ákos parókus, a KÉSZ elnöke.

Közbenjáró szentmise
2020-02-23 10:00 - Bp. V.

Magánszemélyek kezdeményezésére közbenjáró szentmisét mutatnak be a Magyar Tudományos Akadémiáért, a magyar egyetemekért, a középé- és általános iskolásokért, az oktatási és tudományos kutatási intézmények dolgozóiért és családjaikért február 23-án, vasárnap 10 órakor a Budapest Belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban (Budapest V., Március 15. tér). A szentmisén elhangzik Liszt Missa Choralis című műve és Liszt-motetták. Előadják: Gesztesi-Tóth László orgonaművész, a Belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia zenei igazgatója és az Ars Nova Sacra Énekegyüttes (MTA kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet), karnagy Répássy Dénes.

Hit pajzsa díjátadó
2020-02-22 11:00 - Párbeszéd Háza

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából idén is átadják a Parma fidei – Hit pajzsa díjat. Az ünnepség február 22-én, szombaton 11 órakor lesz a Párbeszéd Háza dísztermében (Bp. VIII., Horánszky u. 20.). A 2020. év kitüntetettje Imre Margit Ágota bazilita görögkatolikus szerzetesnő. A kitüntetést – amit a Kossuth-díjas Madarassy István szobrász készített – Mádl Dalma adja át. Ünnepi beszédet Latorcai János, a Magyar Országgyűlés alelnöke, laudációt Kocsis Fülöp érsek-metropolita mond. Közreműködik Kathy-Horváth Lajos hegedűművész, zeneszerző és Szabados Tamás, a eövey Klára Görögkatolikus Gimnázium diákja.

Házasság hete
2020-02-10 18:00 - Győr

A Házasság hete rendezvénysorozat keretében tart előadást Makláry Ákos parókus, a KÉSZ elnöke "Csapatjáték szerelemmel" – Gondolatok a házasság felbonthatatlanságáról címmel február 10-én, hétfőn 18 órakor a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kar Dr. Barsi Ernő termében (Győr, Liszt F. u. 42.). 

Adventi zarándoklat
2019-11-30 - Bécs
Az idők jelei filmvetítés
2019-11-14 18:00 - Vác

A Váci Egyházmegye szervezésében kerül bemutatásra Az idők jelei c. film november 14-én, kedden 18 órai kezdettel a Credo-házban (Vác, Kossuth tér 4.). A filmvetítést követően beszélgetés Makláry Ákossal, a KÉSZ elnükével. A belépés díjtalan.

Küldöttgyűlés
2019-10-25 - 2019-10-27 - Debrecen

Az őszi köldöttgyűlésre szóló meghívó részletes programmal kiküldésre került e-mailban a helyi csoportok elnökeinek és küldötteinek. A részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Az érvényes mandátummal rendelkező elnökök/küldöttek jelentkezését várjuk 2019. október 18-án, pénteken 12 óráig.

KÁMME-konferencia
2019-10-24 09:00 - Józsa Judit Galéria

A Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért Alapítvány (KÁMME) és a Józsa Judit Művészeti Alapítvány Kárpát-medencei keresztény alkotóművészet címmel konferenciát rendez október 24-én, csütörtökön 9 órától a Józsa Judit Galériában (Budapest V., Városház u. 1.). A konferenciát megnyitja Józsa Judit kerámiaművész és Zachar Péter Krisztián, a KÁMME Alapítvány elnöke, előadást tart Osztie Zoltán plébános, Balog Zoltán református lelkész, Erdélyi Rudolf Zoltán, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. igazgatója, Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, Tóth Norbert kurátor, Erfán Ferenc festő- és iparművész, valamint Kulcsár Edit galériavezető. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a jozsajudit@jozsajudit.hu címen lehet október 21-ig.

Ég és föld között
2019-10-08 18:00 - Józsa Judit Galéria

A Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért Alapítvány (KÁMME) és a Józsa Judit Művészeti Alapítvány Ég és föld között címmel kiállítást rendez, melynek megnyitó ünnepségére október 8-án, kedden 18 órakor kerül sor a Józsa Judit Galériában (Budapest V., Városház u. 1.). A kiállításon az I. Neszmélyi Keresztény Képzőművészeti Alkotótáborban készült alkotások tekinthetők meg. A tárlat november 22-ig látogatható.

A megnyitón a vendégeket köszönti Józsa Judit kerámiaszobrász, művészettörténész és Zachar Péter Krisztián, a KÁMME Alapítvány elnöke. A kiállítást megnyitja Osztie Zoltán plébános, az alkotótábort méltatja Molnár János grafikus és festőművész, közreműködik Kovács Nóri Magyar Kultúráért-díjas énekes.

A program megvalósulását a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatja.

Engesztelő zarándoklat a hazáért
2019-10-05 11:00 - Kalocsa

A KÉSZ Kárpát-medencei összmagyar zarándoklatát Kalocsán rendezi október 5-én, szombaton.

PROGRAMTERV:

11.00 szentmise a Nagyboldogasszony Érseki Főszékesegyházban (Szentháromság tér)
főcelebráns Bábel Balázs érsek
gyónási lehetőség 10 órától a szentmise végéig

12.00 a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye bemutatása:
Fülöp Ernő apát, kanonok, a főszékesegyház plébánosa

12.30-tól ebéd és kulturális program több turnusban*

 • Astriceum Érseki Múzeum
 • Nagyboldogasszony Főszékesegyház
 • Érseki Könyvtár megtekintése idegenvezetővel

15.30 a székesegyházban

 • orgonahangverseny Leányfalusi Vilmos karnagy előadásában
 • litánia
 • a vásárolt kegytárgyak megáldása
 • a zarándokok elbocsátása érseki áldással

kb. 16.00 indulás haza

Az utazást a szokott módon minden csoport önállóan szervezi. Jelentkezni a helyi csoportok vezetőinél lehet, további információ a KÉSZ-iroda elérhetőségein kérhető.

*Ebédet kizárólag előzetesen, szeptember 26-ig leadott rendelés alapján biztosítunk
A csoportbeosztást a rendezvény előtt néhány nappal közöljük a csoportvezetőkkel

Támogatók:
Miniszterelnökség, Nemzeti Együttműködési Alap, Bethlen Gábor Alap
 

XII. KÉSZ-kongresszus
2019-09-14 10:00 - Országház

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége XII. kongresszusát tartja az Országház Felsőházi termében 2019. szeptember 14-én, szombaton, ahol az Egyesület fennállásának harmincadik évfordulóját ünnepeli.

A rendezvény címe az alapító elnök, néhai Csanád Béla egyik versének kezdő sora: „Mert nem csak magadnak születtél”. 1989 a csodák éve volt Magyarországon és Európában egyaránt. A KÉSZ nagy reményekkel vett részt a rendszerváltást követően hazánkban a kereszténység és a magyarság megújításában. Visszatekintve a múlt eseményeire az előadók segítségével kerül értékelésre a keresztény értelmiség feladatvállalásának megvalósulása, valamint a jelen történelmi helyzetben egy jövőkép megfogalmazása.

PROGRAM (A változtatás jogát fenntartjuk!)

MEGNYITÓ:

10.00  Himnusz
Csanád Béla: Vers születésnapra, elszavalja Gyenge Ádám, a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium végzős diákja
Makláry Ákos parókus, a KÉSZ elnöke   
Kövér László, az Országgyűlés elnöke

ELŐADÁSOK:

10.20   Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek
Krisztus üzenetét képviselni a mai Európában 

10.40   Orbán Viktor miniszterelnök   
A keresztény szabadság

11.00 kávészünet

11.30   Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke 
"A feltámadás nehézségei" – A rendszerváltozás és annak következményei az   evangélikus egyházban 

11.50   Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke   
Keresztyén értelmiség – értelmes keresztyénség

12.10   Osztie Zoltán plébános, a KÉSZ korábbi elnöke   
Oltalom alatt álló eszköz 

12.30  DÍSZOKLEVELEK ÁTADÁSA

13.00 ebédszünet állófogadással

ELŐADÁSOK:

14.00   Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita   
Kész az én szívem, Istenem! Kész az én szívem! (Zsolt 56,8) 

14.20   Járóka Lívia, az Európai Parlament alelnöke 
Felelősség, bátorság, áldozat

14.40   Popovics Béla tanár, kárpátaljai helytörténész 
Megmaradásunk záloga – Hűség keresztény örökségünkhöz

15.00   Pálmai Tamás háziorvos, a KÉSZ elnökségi tagja 
Öröm

15.20   Galgóczy Gábor, a KÉSZ társelnökének zárszava 

A RÉSZVÉTEL VISSZAIGAZOLT REGISZTRÁCIÓHOZ KÖTÖTT!

Tájékoztatjuk a tisztelt érdeklődőket, hogy további jelentkezéseket nem tudunk fogadni a helyszín korlátozott befogadóképessége miatt. Megérétsüket köszönjük!

Kiállításmegnyitó
2019-08-06 18:00 - Józsa Judit Galéria

A Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért Alapítvány és a Józsa Judit Művészeti Alapítvány díjátadó és megnyitó ünnepséget szervez a „Kárpát-medencei keresztény alkotóművészet támogatása” című fotópályázat pályaműveiből augusztus 6-án, kedden 18 órakor a Józsa Judit Galériában (Budapest V., Városház u. 1.). A vendégeket köszönti Józsa Judit kerámiaszobrász, művészettörténész, a Józsa Judit Művészeti Alapítvány elnöke. A kiállítást megnyitja Zachar Péter Krisztián, a Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért Alapítvány elnöke, a tárlatot méltatja Gedai Csaba fotóművész, közreműködik Kovács Krisztina korondi előadóművész. A fotók 2019. szeptember 9-ig tekinthetők meg. A galéria augusztus 19. és 25. között zárva tart. A belépés ingyenes.

A program megvalósulását a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatja.

Küldöttgyűlés
2019-04-26 - 2019-04-28 - Veszprém

A tavaszi köldöttgyűlésre szóló meghívó részletes programmal kiküldésre került e-mailban a helyi csoportok elnökeinek és küldötteinek. A részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Az érvényes mandátummal rendelkező elnökök/küldöttek jelentkezését várjuk 2019. április 12-én, pénteken 12 óráig.

Nemzetközi konferencia a keresztényüldözésről
2019-04-11 10:00 - Bp. X.

A Miniszterelnökség Az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkársága, a Konrad Adenauer Stiftung és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Honvédelmi Jogi és Igazgatási Tanszék Vallás és Biztonság Szakcsoportja Keresztényüldözés a történelemben című nemzetközi konferenciát szervez 2019. április 11-én, csütörötkön 10 órától a NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus dísztermében (Budapest X., Hungária krt. 9–11.).

A rendezvény fővédnöke Erdő Péter bíboros, prímás. A nemzetközi vendégelőadók körében megtalálható Massimo Pampaloni, a Pápai Keleti Intézet dékánja, Dirk Ansorge, a Sankt Georgen-i Filozófiai és Teológiai Doktori Iskola professzora, Daniel Ottenberg, az Open Doors USA képviselője és Hanna Ghoneim szíriai melkita atya is. A pontos program itt letölthető.

A részvétel regisztrációhoz kötött, jelentkezni a https://reg.uni-nke.hu/index.php/868114?lang=hu linken lehet április 9-én 12 óráig. További információt hivatali munkaidőben (9 és 16 óra között) a +36 (1) 432-9000/29132–es telefonszámon Vargyas Diánától kérhető.

Szeretünk Kárpátalja IV.
2019-04-05 19:00 - Duna Palota

A Bánffy Szalon a Belváros-Lipótváros V. kerület Önkormányzatával, a Duna Palotával, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségével, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesülettel és a Panoráma Világklub Kárpátaljai Társklubjával 2015 áprilisában közösen szervezett jótékonysági estet a kárpátaljai nyugdíjas pedagógusok, magyar művészek megsegítésére, majd 2015 decemberében a nyugdíjas művészek számára.

Az idei rendezvényre Szeretünk Kárpátalja IV. néven április 5-én, 19 órakor kerül sor a Duna Palota dísztermében. A bevétel két kedvezményezettje a kárpátaljai magyar közösség és a Felső-Tisza-vidék szórványmagyarságának megmaradását szolgáló Magyar Házak, a rahói és a gyertyánligeti, melyekkel a rendező szervezetek hosszú ideje kapcsolatban állnak. Az első kárpátaljai Magyar Ház a magyar kormány mintegy 80 millió forintnyi támogatásával épült Rahón, hogy a helyi és a környékbeli magyarság megmaradását és boldogulását szolgálja a szülőföldön. Az 500 négyzetméteres közösségi létesítményben konferenciatermet, számítógéppel felszerelt osztálytermeket, irodahelyiségeket és szolgálati lakásokat alakítottak ki. Az intézmény minden korosztály számára nyitva áll, a 90–100 fő befogadására alkalmas közösségi terem regionális és megyei szintű rendezvényeknek ad otthont, egy nagyobb méretű, számítógépekkel felszerelt helyiségben pedig vasárnapi iskolát alakítottak ki.

Fővédnökök:
Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége
Schmittné Makray Katalin olimpiai ezüstérmes tornász
Mádl Dalma, a Katolikus Karitász Jószolgálati Nagykövete

A vendégeket köszönti:
Bíró Ildikó, a Duna Palota igazgatója

Közreműködik többek között:

Benkő Péter  színművész
Császár Angela  színművész
Hampel Katalin divatbemutató
Hegedűs Valér  zongoraművész
Kiss Kata énekesnő és a monoki gyermekkórus
László Attila  énekes
Posta Victor – színművész
Rusz Milán – színművész
Szolnoki Tibor – színművész
Sáfár Mónika  színművész
Számadó Gabriella – operaénekes
Szent István király Szakgimnázium Szimfonikus Zenekara
Takács Bence – előadóművész
Zsadon Andrea - színművész

Ünnepi beszédet mond:

Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége
Mikulyák László rahói plébános

Az est háziasszonya:
Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége elnöke


Adományjegyek: 3 000, 5 000, 10 000 Ft.

Jegyigénylés a szalon@banffyszalon.hu e-mail címen.

További adományok utalása:
Magyar Polgári Együttműködés Egyesület 11713005-20419826 (OTP)
Kérjük, a közlemény rovatban tüntesse fel: „Kárpátalja”

Film- és könyvbemutató
2019-03-29 17:30 - Bp. VIII.

A KÉSZ és a Béres Zrt. közös szervezésében kerül bemutatásra a Szép magyar ének című film és az azonos néven megjelent két énekeskönyv március 29-én, pénteken 17.30 órakor a Párbeszéd Háza (Bp. VIII., Horánszky u. 20.) konferenciatermében. A részvétel ingyenes. Helyfoglalás az érkezés sorrendjében.

A film Béres Józsefet kíséri útján, vele együtt éljük át találkozásait erdélyi "adatközlőkkel", idős parasztemberekkel és a népzene, illetve egyházzene legjelentősebb kutatóival, Kallós Zoltánnal, Almási Istvánnal, Bereczky Jánossal, Bubnó Tamással és Dombóvári Jánossal, s jutunk el a fiatalok, az újra élő hagyományok erőt adó, örömteli világába.

A Szép magyar ének könyvek, az első kötet hangzóanyagát tartalmazó CD, valamint a film DVD-változata a helyszínen megvásárolhatók.

szentmise
2019-03-24 10:00 - Bp. V.

Magánszemélyek kezdeményezésére közbenjáró szentmisét mutatnak be a Magyar Tudományos Akadémiáért és a magyar egyetemekért, az akadémiai és egyetemi dolgozókért és családjaikért, a magyar tudományos kutatásért és felsőoktatásért március 24-én, vasárnap 10 órakor a Budapest Belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban (Budapest V., Március 15. tér). A szentmisén elhangzik Liszt Missa Choralis című műve és Liszt-motetták. Előadják: Gesztesi-Tóth László orgonaművész, a Belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia zenei igazgatója és az Ars Nova Sacra Énekegyüttes (MTA kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet), karnagy Répássy Dénes.

Könyvbemutató
2019-01-28 18:00 - Budapest, Magyarság Háza

A kolozsvári Verbum Keresztény Kulturális Egyesület kiadásában 2018-ban megjelent Szent László király, Erdély védőszentje c. képes művészettörténeti kötet és a KÉSZ-szel közösen kiadott Szent László, a velünk élő lovagkirály c. könyv kerül bemutatásra január 28-án, hétfőn 18 órakor a Magyarság Házában (Budapest V., Zrínyi u. 5. – Duna Palota). Résztvevők Hegedűs Enikő művészettörténész, a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség művészettörténeti referense, a művészettörténeti kötet szerkesztője Jánó Mihály falképkutató, művészettörténész, muzeológus, moderátor Szőcs Csaba, a Verbum kiadó igazgatója.

A könyvbemutató ingyenes. A helyek korlátozott száma miatt regisztráció javasolt a magyarsaghazainfo@gmail.com címen. A regisztráció a Magyarság Háza elfogadó válaszlevelével aktiválódik. Helyfoglalás érkezési sorrendben.

Eucharisztikus Tudományos Konferencia
2018-11-27 - 2018-11-29 - Esztergom, Szent Adalbert Központ

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve a NEK Titkárság 2018. november 27–29. között Eucharisztikus Tudományos Konferenciát szervez a Szent Adalbert Központban, Esztergomban. Itt olvasható a konferencia tervezett programja és a jelentkezéssel kapcsolatos tudnivalók. Bővebb információ és regisztráció a titkárság honlapján
 

Legyél Te a változás...
2018-11-24 09:00 - Bp. V., S4

Ifjúsági találkozót szervez a 72 Tanítvány Mozgalom november 24-én 9 órától a Háló Közösségi és Kulturális Központban (Bp. V., Semmelweis u. 4.).

"Gondoltál valaha arra, hogy jobban is mehetnének a dolgok? Hogy bárcsak más lenne a világ? Vagy legalább annak egy kicsiny szeglete? És tettél is utána érte valamit? A Hetvenkét Tanítvány Mozgalom egy közös gondolkodásra hív, hogy tehetsz te, hogy tehetünk mi, együtt másokért, a közvetlen környezetünkért, a hazánkért… és így egyúttal önmagunkért."

Résztetes program és további információ a 72tanitvany.hu oldalon található. A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

Világméretű szentségimádás
2018-11-24 17:00 -

A 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve Krisztus Király ünnepének előestéjére (november 24.) ismét szentségimádást hirdet a katolikus egyház. Egy éve harmincezren imádkoztak 18 országban, 840 helyszínen. Hogyan lehet csatlakozni ismét a szentségimádáshoz? Jelentkezés és további információ a corpusdomini.iec2020.hu oldalon található.

Ökumenikus imaóra és koszorúzási ünnepség
2018-11-17 15:00 - Németóvár

Az EUROPA-Club ökumenikus imaórát és koszorúzási ünnepséget rendez az '56-os ausztriai magyarok szimbolikus sírjánál november 17-én, szombaton 15 órakor Németóváron (Bad Deutsch-Altenburg). Közreműködik: Faragó Laura Magyar Örökség díjas és Kossuth-díjas énekművész, népdalénekes és a bécsi Liszt Ferenc Énekkar, megemlékező beszédet mond: Szakolczay Lajos Széchenyi-díjas irodalomtörténész, irodalom- és művészetkritikus, szerkesztő és Makláry Ákos, a KÉSZ elnöke. Az ünnepséget követően CENTROPE gálakoncert Haydn szülőházában, a közeli Rohrauban. További információ a www.europaclub.at honlapon található.

Őszi küldöttgyűlés
2018-10-26 - 2018-10-28 - Nyíregyháza

Az őszi köldöttgyűlésre szóló meghívó részletes programmal kiküldésre került e-mailban a helyi csoportok elnökeinek és küldötteinek. A részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Az érvényes mandátummal rendelkező elnökök/küldöttek jelentkezését várjuk 2018. október 16-én, kedden 16 óráig a KÉSZ-iroda elérhetőségein.

Az idők jelei dokumentumfilm
2018-10-14 21:35 - Duna World

Televíziós premier!

Az elmúlt években a KÉSZ, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület és a Professzorok Batthyány Köre közösen dolgozott Az idők jelei elnevezésű programon, melynek eredményeként megszületett az azonos című film, mely a négy sarkalatos erény – az igazságosság, a mértékletesség, a lelki erősség és az okosság  megjelenési formáit, mindennapi szerepét, fontosságát mutatja be újszerű, izgalmas módon.

Tv premier október 14-én, vasárnap 21.35-kor a Duna World-ön. Rendező Krisztics Dezső és Szögi Lackó.

„A film teljes egészében magával ragadott. Meggyőződésem, hogy egy ilyen, gondolkodásra ösztönző alkotás sokkal inkább célba talál, mint bármilyen didaktikus mondanivaló” – nyilatkozta Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek.

Akik eddig megnézték a filmet, egyetértettek abban, hogy erős gondolatok, őszinte érzelmek és emberi megnyilvánulások hatják át a képkockákat, és egyértelműen látszik, hogy nem sablonos, előre „legyártott” beszélgetéseket hallunk és látunk. Ezek gondolatmenetei könnyen továbbfűzhetőek, és újabb – a fiatalok érzelmi intelligenciáját is fejlesztő – fontos témákat vethetnek fel.

Zarándoklat
2018-10-06 10:30 - Máriaremete

A KÉSZ hagyományos országos engesztelő zarándoklatát Máriaremetén, a Kisboldogasszony-bazilikában (Budapest II., Templomkert 1.) rendezi október 6-án, szombaton. 

PROGRAMTERV:

10.30 szentmise a szabadtéri oltárnál (főcelebráns és homíliát mond Snell György esztergom-budapesti segédpüspök)
11.30 a zarándokhely bemutatása (Esterházy László esperes-plébános)
12.00–13.00 ebéd tarisznyából
13.00–13.45 a tatai Esterházy Énekegyüttes koncertje
14.00–14.45 Makláry Ákos előadása: Boldogasszony Anyánk – Az Egyház Mária-tisztelete
15.00 rózsafüzér-imádság Szűz Mária hét fájdalmáról (szabadtéren, a templom melletti stációknál)
15.45 záró ima, áldás

Gyónási lehetőséget 9.30-tól a szentmise végéig biztosítunk! Az utazást a szokott módon minden csoport önállóan szervezi.

További információ a KÉSZ-iroda elérhetőségein kérhető.

A Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház vendégjátéka
2018-09-27 19:30 - Zenta

Verebes Ernő: Gerendák c. egyfelvonásosát mutatja be Zentán (Zentai Magyar Kamaraszínház, Fő tér 2.) a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház szeptember 27-én, csütörtökön 19.30 órakor. Az előadás után a szerző és a színészek részvételével közönségtalálkozóra kerül sor.

Szereplők: Jósika, szélmolnár – Ferenci Attila; András atya, plébános – Szabó Imre; Magdolna, Jósika felesége – Vass Magdolna; Fília, András atya néma unokahúga – Tarpai Viktória; Szemző úr, malomtulajdonos – Sőtér István; W. Sorath, tehetségkutató a Columbia Egyetemről – Kacsur András; Újságírónő, W. Sorath lánya – Kacsur Andrea; Énekes asszony – Orosz Melinda; Györköc, Jósika és Magdolna fia – Szabó Levente; Kisleány – Deák Alexandra. Népi énekek: Farkas Tünde. Zeneszerző: Wittek Béla. Látványtervező: Bakos Ildikó. Rendező: Rideg Zsófia.

A rendező, Rideg Zsófia így vall az előadásról:

„Verebes Ernő Gerendák című darabjának felolvasószínházi változatát megrendeztem a Nemzeti Színházban a beregszászi színészek közreműködésével. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy érdemes elvinni egy térbeli megvalósításig, mert nagyon izgalmas, rétegzett darab. Költészet, de a kezek költészete, azoké, akiknek az évszaknak megfelelő szerszámaik vannak. Hétköznapi tárgyaik (mosdótál, őrlőgép, asztal), amelyek átlényegülnek: hangszerekké, liturgikus eszközökké. A búza lisztté lesz, a liszt lélekké változik a szélmolnár templommá alakuló malmában. Két egymásba fonódó síkon játszódik az előadás, a nagyhét történései vízjelként húzódnak a realista történet mögött. A két sík állandó párbeszédet folytat egymással, hol ironikus, hol magasztos párbeszédet.
A külső világ fenyegetésére a belső terünket kell templommá alakítanunk – a zene, az ének, az alkotás ebben segíthet. Ez lehet az a közösségi mondanivaló, amely Beregszászban érvényessé teheti jelen vállalkozásunkat. A darab, mondhatni, eleve a beregszászi színészekre íródott, Verebes Ernő többször dolgozott már a társulattal. Színészi adottságaik mellett fontos az a szakmai út is, amelyet e társulat közösen járt végig, egy lepusztult szállodai épületet Thália templomává alakítva át.”

Az előadás a Magyar Kormány és a Bethlen Gábor Alap támogatásával és a magyarországi Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, valamint a vajdasági Keresztény Értelmiségi Kör közreműködésével valósul meg.

Ingyenes helyjegyek a színház pénztárában igényelhetők a +381 24/812 603-as telefonszámon és a zentaimagyarkamaraszinhaz(kukac)gmail.com címen.
A jegypénztár nyitva tartási ideje:
hétfő: 10–12
kedd: 1012 és 1719
szerda: 1012
csütörtök: 1012 és 1719
péntek: 1012

Verebes Ernő: Gerendák
2018-09-19 18:00 - Beregszász

A KÉSZ szervezésében az Ars Sacra Fesztivál beregszászi programjaként kerül bemutatásra Verebes Ernő: Gerendák c. műve szeptember 19-én, szerdán 18 órakor (közép-európai i.sz.) a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színházban (Beregszász, Munkácsi út). A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a bszinhaz.szervezo(kukac)gmail.com címen lehet. Az előadás a Magyar Kormány és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósul meg. 

Rideg Zsófia rendező ismertetője a modern kori passiójátékról:

„Verebes Ernő Gerendák című darabjának felolvasószínházi változatát megrendeztem a Nemzeti Színházban a beregszászi színészek közreműködésével. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy érdemes elvinni egy térbeli megvalósításig, mert nagyon izgalmas, rétegzett darab. Költészet, de a kezek költészete, azoké, akiknek az évszaknak megfelelő szerszámaik vannak. Hétköznapi tárgyaik (mosdótál, őrlőgép, asztal), amelyek átlényegülnek: hangszerekké, liturgikus eszközökké. A búza lisztté lesz, a liszt lélekké változik a szélmolnár templommá alakuló malmában. Két egymásba fonódó síkon játszódik az előadás, a nagyhét történései vízjelként húzódnak a realista történet mögött. A két sík állandó párbeszédet folytat egymással, hol ironikus, hol magasztos párbeszédet.

A külső világ fenyegetésére a belső terünket kell templommá alakítanunk – a zene, az ének, az alkotás ebben segíthet. Ez lehet az a közösségi mondanivaló, amely Beregszászban érvényessé teheti jelen vállalkozásunkat. A darab, mondhatni, eleve a beregszászi színészekre íródott, Verebes Ernő többször dolgozott már a társulattal. Színészi adottságaik mellett fontos az a szakmai út is, amelyet e társulat közösen járt végig, egy lepusztult szállodai épületet Thália templomává alakítva át.”

Szereplők:
Jósika, szélmolnár – Ferenci Attila
András atya, plébános – Szabó Imre
Magdolna, Jósika felesége – Vass Magdolna
Fília, András atya néma unokahúga – Tarpai Viktóri
Szemző úr, malomtulajdonos – Sőtér István
W. Sorath, tehetségkutató a Columbia Egyetemről – Kacsur András
Újságírónő, W. Sorath lánya – Kacsur Andrea
Énekes asszony – Orosz Melinda
Györköc, Jósika és Magdolna fia – Szabó Levente
Kisleány – Deák Alexandra

Alkotók:
Népi énekek: Farkas Tünde
Zeneszerző: Wittek Béla
Látványtervező: Bakos Ildikó
Rendező: Rideg Zsófia

Ősbemutató: 2017. május 12., Beregszász
Időtartam: 1 ó 20 p

Szent Ágoston-napi ünnep
2018-08-25 09:00 - Kúla

A KÉSZ vajdasági társszervezete, a Keresztény Értelmiségi Kör védőszentje, Szent Ágoston napján ünnepséget szervez Kúlán augusztus 25-én, szombaton 9 órától. A rendezvény előadója Makláry Ákos, a KÉSZ elnöke. A szervezők várják szeretettel a KÉSZ-tagjait, a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Jelentkezni augusztus 22-ig lehet a kek@tippnet.rs címen. Részletes program itt olvasható.

Konferencia
2018-08-25 10:00 - Győr

A Közi Horváth József Népfőiskola emlékkonferenciát szervez a Katolikus Szociális Népmozgalom megalakulásának 75. évfordulója alkalmából "Útkeresés két korszak határán" címmel. Az egész napos rendezvényre 2018. augusztus 25-én, szombaton 10 órától kerül sor a Győri Hittudományi Főiskola dísztermében. A neves előadók között szerepel Zachar Péter Krisztián, a KÉSZ elnökségének tagja, a Budapest-belvárosi csoport elnöke. A részletes program itt olvasható

A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérjük, részvételi szándékát augusztus 22-én, szerdán 12 óráig jelezze az info@kozihovathnepfoiskola.hu email-címen.

Idők jelei zárókonferencia
2018-06-01 10:00 - Sapientia

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület és a Professzorok Batthyány Köre konferenciát szervez az Idők jelei projekt lezárásaként június 1-jén 10 órától 17 óráig a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán (Bp. V., Piarista köz 1.). Megnyitó beszédet mond Balog Zoltán miniszter, előadást tart Bábel Balázs érsek, Lánczi András rektor. További előadók: Juhász Imre, Fodor István, Józsa Judit, Lakner Zoltán Lehel, Berán Ferenc.

Az elmúlt években közel százan dolgoztunk az Idők jelei vitairatokon, hogy keresztény alapokon elemezzük a magyar társadalom, a közélet és a politika helyzetét. Idén a négy sarkalatos erénnyel, az igazságossággal, a mértékletességgel, az erősségge lés az okossággal foglalkoztunk. Ezek fényében tekintjük át a magyar társadalomban észlelhető jelenségeket.

Konferenciánkon Balog miniszter úr megnyitó előadása után, meghívott előadóink segítségével járjuk körül a sarkalatos erényeket.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát az mpee@mpee.hu e-mail címen várjuk.

IV. Keresztény Sziget
2018-05-26 11:00 - Margitsziget

2018-ban is szeretettel várunk minden érdeklődőt a Keresztény Szigetre – közös gondolkodásra, játékra, családi-közösségi együttlétre, a Margitszigeten (a sziget északi részén található Bringó-vár melletti „napközis tábor" területén). 

Mitől keresztény egy iskola ma, mitől lesz az a jövőben? Mit üzen a kereszténység a mesterséges intelligencia és a robotok korában? Értékrendünk és világnézetünk milyen szerephez jut az ismeretszerzésben? – Ezekre a kérdésekre keressük a választ az idei Keresztény Szigeten, amelyet 2018. május 26-án, szombaton immár negyedik alkalommal rendez meg a Margitszigeten az ÉrtékMegőrző Hálózat és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. További információk találhatók a rendezvény honlapján (www.keresztenysziget.hu) és Facebook-oldalán (https://www.facebook.com/keresztenysziget/).

A Keresztény Szigetet beharangozó háttérbeszélgetésről készített összefoglalót a Magyar Kurír.

Középpontban a család
2018-05-18 10:00 - Párbeszéd Háza

A KDNP Család- és Életvédelmi Munkabizottsága Középpontban a család: a nemzet életműhelye – Kereszténydemokrata családpolitika címmel konferenciát rendez május 18-án, pénteken 10 órától a Párbeszád Házában (Budapest VIII., Horánszky u. 20.). Megnyitó beszédet mond Mészáros József, a Barankovics István Alapítvány kuratóriumi elnöke. 

Előadások:

10.20 Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népsedésért és a Családokért mb. elnöke: Családpolitikai aktualitások

11.05 Juhász Judit, a Magyar Művészeti Akadémia szóvivője: Otthon a családban, otthon a hazában

12.00 Jávor András ny. államtitkár: Az egészséges család

13.00 Földi Rita klinikai szakpszichológus, a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézet tanszékvezetője: Értékátadás a családban, serdülőköri krízis

14.00 Bálint Balázs szülész-nőgyógyász, Gólyafészek Rendelő: A családbarát, életvédő szülészeti és nőgyógyászati ellátás jelene és jövője

A részvétel ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők!

Tavaszi küldöttgyűlés
2018-05-04 - 2018-05-06 - Tiszafüred

A tavaszi köldöttgyűlésre szóló meghívó részletes programmal kiküldésre került e-mailban a helyi csoportok elnökeinek és küldötteinek. A részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Az érvényes mandátummal rendelkező elnökök/küldöttek jelentkezését várjuk 2018. április 25-én, szerdán 16 óráig a KÉSZ-iroda elérhetőségein.

Könyv- és filmbemutató
2018-04-25 18:00 - Uránia Filmszínház

A KÉSZ, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület és a Professzorok Batthyány Köre szervezésében kerül bemutatásra Az Idők jelei program keretében megjelent Újra néven nevezzük című könyv és dokumentumfilm április 25-én, szerdán 18 órakor az Uránia Nemzeti Filmszínházban (Budapest VIII., Rákóczi út 21.). A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni legkésőbb április 24-én 16 óráig lehet az mpee@mpee.hu e-mail címen vagy a 061/299-8066-os telefonszámon. 

Makláry Ákos előadása
2018-04-03 18:00 - Bp. III.

A Kereszténydemokrata Fórum meghívására tart előadást Makláry Ákos parókus, a KÉSZ elnöke A keresztény ember küldetése a politika alakításában címmel április 3-án, kedden 18 órakor a Selyemgombolyítóban (Budapest III., Miklós tér 1.).

Szívünkben a jövő
2018-02-15 18:00 - Bp. VIII.

A Fidesz Női Tagozata fórumot szervez Szívünkben a jövő címmel február 15-én, csütörtökön 18 órakor a Polgárok Házában (Bp. VIII., Visi Imre u. 6.). A rendezvény előadói: Speidl Bianka iszlámszakértő, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója, Makláry Ákos parókus, a KÉSZ elnöke és Győrfy Károly egykori diplomata, a Keresztényüldözés a XXI. század elején c. könyv szerzője. Moderátor: Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke.

Könyvbemutató
2018-02-07 17:30 - Bp. I.

A KETEG Oikonomiai Kutató Intézet Alapítvány szervezésében kerül bemutatásra Paul H. Dembinski: Etika és felelősség a pénzügyi életben c. könyve február 7-én, szerdán 17.30 órakor a PADE Alapítvány Oktatási Központban (Budapest I., Döbrendtei utca 2.). A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A könyvbemutatóra kizárólag regisztrált vendégek léphetnek be. Részvételi szándékot ide kattintva kérjük jelezni. Az épületbe történő belépéshez fényképes igazolvány szükséges.

A TERVEZETT PROGRAM:

17.30–18.00 Érkezés, regisztráció
18.00–18.10 Dr. Baritz Sarolta Laura OP házigazda - megnyitóbeszéd
18.10–18:20 Barcza György vezérigazgató (ÁKK Zrt.) – köszöntő
18.20–18.30 Dr. Lentner Csaba egyetemi tanár (NKE) – a könyv méltatása
18.30–19.20 Prof. Paul H. Dembinski egyetemi tanár (Friburgi Egyetem),
az Observatiore de la Finance elnöke – a könyv bemutatása
19.20– Kérdések és válaszok

Könyvbemutató
2018-01-20 19:00 - Bécs

Az EURÓPA-club, bécsi magyar kultúregyesület meghívására mutatkozik be Bécsben január 20-án, szombaton 19 órától a Bécsi Magyar Nagykövetség márványtermében ((Wien, Bankgasse 6.) a KÉSZ. Beszédet mond Makláry Ákos, a KÉSZ elnöke, Járóka Lívia, az Európai Parlament alelnöke és Brummer Krisztián, a KÉSZ soproni csoportjának elnöke. A rendezvényen kerül bemutatásra a KÉSZ kiadásában megjelent Kárpát-medencei népénekgyűjtemény Galgóczy Gábor, a KÉSZ társelnöke közreműködésével. A műsorban fellépnek a soproni Szent Orsolya katolikus iskola diákjai.

Konferencia
2017-12-14 09:30 - Bp. V.

A Barankovics István Alapítvány és az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportja konfereniát szervez Új közös Európa címmel december 14-én a Sapientia Hittudományi Főiskolán (Budapest, Piarista köz 1.). A konferencia célja, hogy vallási vezetők és közéleti szereplők a keresztény válaszadás lehetőségeit keressék kontinensünk és az európai integráció politikai kihívásaira. 

Az európai társadalom gyors átalakulása komoly kihívásokat jelent a hagyományos kereszténydemokrata politikai gondolkodás számára. Az európai integráció politikai és gazdasági alapjait világméretű etikai és társadalmi változások teszik próbára. Mindezzel egyidejűleg tanúi vagyunk a hagyományos európai középosztály dezintegrációjának.

Annak érdekében, hogy megerősítsük a kereszténydemokrata víziót az új helyzetben, megújulásra, egyben az új közös Európára vonatkozó világos elképzelésre van szükségünk. Az európai értelmiség, döntéshozók és vallási vezetők felelőssége, hogy válaszokat találjanak az új társadalmi jelenségekre Európában és Magyarországon.

Tervezett program:

9:30   Megnyitó: Mészáros József elnök, Barankovics István Alapítvány
9:45   Bevezető gondolatok: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes
10:15 Köszöntő: Hölvényi György európai parlamenti képviselő, az Európai Néppárt képviselőcsoportja

Előadások:
10:30   Olivier Poquillon főtitkár, az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága, COMECE
11:00   Erdő Péter bíboros prímás, esztergom-budapesti érsek

11:30   Kávészünet

11:45   Panelbeszélgetés:   
Gábor Dzsingisz korábbi kormánytag és kereszténydemokrata parlamenti képviselő, Hollandia
Patrick Voller az Európai Néppárt nemzetközi igazgatója, Brüsszel
Frank Spengler a Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi képviseletének vezetője

12:45  Zárógondolatok: Mészáros József elnök, Barankovics István Alapítvány

13:00  Fogadás

A részvétel ingyenes de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát kérjük, jelezze december 8-ig a 323-0607-es telefonszámon vagy az iroda@barankovics.hu e-mail címen. A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják. 

3. Részigazság klub
2017-12-13 18:30 - Bp. V.

A 72 Tanítvány Mozgalom szervezésében tart előadást Demény Pál demográfus és Stumpf István alkotmánybíró A választójog: a demokrácia szívdobbanása címmel december 13-án, szerdán 18.30 órakor a Háló Közösségi és Kulturális Központban (Budapest V. ker., Semmelweis u. 4.). A részvétel ingyenes.

Küldöttgyűlés
2017-11-10 - 2017-11-12 - Tata

Az őszi köldöttgyűlésre szóló meghívó részletes programmal kiküldésre került e-mailban a helyi csoportok elnökeinek és küldötteinek. A részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Az érvényes mandátummal rendelkező elnökök/küldöttek jelentkezését várjuk 2017. október 30-án, hétfőn 16 óráig a KÉSZ-iroda elérhetőségein.

Konferencia
2017-10-27 10:00 - MTA Felolvasóterem

A Magyar Máltai Lovagok Szövetsége Keresztény Értékek a Kárpát-medencében – Szent László lovagkirály, a hit védelmezője címmel rendez konferenciát október 27-én, 10 órától a Magyar Tudományos Akadémia Felolvasótermében (Bp. V., Széchenyi tér 9.). A rendezvény fővédnöke Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, védnöke Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. A konferencián előadást tart Makláry Ákos, a KÉSZ elnöke A keresztény szervezetek kihívásai címmel. 

A rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a konferencia2017@maltai.hu címen lehet. További információ és a részletes program itt megtekinthető.

Könyvbemutató
2017-10-26 18:00 - Bp. VII.

Az Éghajlat Könyvkiadó és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége szervezésében kerül bemutatásra Bogárdi Szabó István, Gáncs Péter és Veres András Hit által című kötete a szerzők részvételével október 26-án, csütörtökön 18 órakor a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban (VII. kerület, Városligeti fasor 17–21.). Könyvajánlót mond Réthelyi Miklós nyugalmazott miniszter. A könyv a helyszínen kedvezménnyel megvásárolható.

Emlékzarándoklat
2017-10-21 11:00 - Altötting

A Müncheni Magyar Katolikus Egyházközség zarándokszentmisét szervez a nyugatra menekült bűnbánó magyarok zarándoklatának 70. évfordulója alkalmából az altöttingi Szent Anna-bazilikában október 21-én, szombaton 11 órakor. Főcelebráns Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök. A zarándoklatról további információ található a www.altottingi-zarandoklat.de honlapon.

Zarándoklat
2017-10-07 11:00 - Máriagyűd

A KÉSZ hagyományos országos engesztelő zarándoklatát Máriagyűdön rendezi október 7-én, szombaton. 

PROGRAMTERV:
11.00 szentmise a Máriagyűdi Kegyhely szabadtéri oltáránál (főcelebráns Osztie Zoltán atya, homíliát mond Makláry Ákos atya)

12.15-től (több turnusban)

 • ebéd (a zarándokház udvarán előzetesen leadott rendelés alapján)
 • templomismertető helyi idegenvezetővel a kegytemplomban

14.30 rózsafüzér-körmenet (indulás a Mária-szobortól)
15.30-tól

 • litánia a kegytemplomban
 • a vásárolt kegytárgyak megáldása
 • a zarándokok megáldása és elbocsátása

kb. 16.00 indulás haza

Gyónási lehetőséget 10.30-tól a szentmise végéig biztosítunk! Az utazást a szokott módon minden csoport önállóan szervezi.

Jelentkezni a helyi csoportok vezetőiné lehet, további információ a KÉSZ-iroda elérhetőségein kérhető.

Konferencia
2017-09-30 09:00 - Bálna Budapest Rendezvényközpont

A 72 Tanítvány Mozgalom ez év őszén nagyszabású teremtésvédelmi konferenciát rendez a természetről, társadalomról, közösségről és felelősségről „Nem valami szabadon választható feladat!” címmel, Ferenc pápa Laudato sì enciklikájának harmadik évében. A program fővédnöke Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek és Tarlós István Budapest főpolgármestere.

A program a Laudato sì enciklika gondolatmenetét követi. A rendezvény során az etika, a teológia, a természettudományok, a műszaki tudományok, a társadalomtudományok és az esztétika szemszögéből zajlanak beszélgetések a fejlesztések fenntarthatósága, a társadalom állóképessége és az emberiség egészéért érzett felelősség jegyében.

A konferencia lehetőséget kíván teremteni a kapcsolatépítésre a társadalomtudományi, természettudományos és műszaki szakemberek, pedagógusok és lelkipásztorok között, hogy közösen tudjunk dolgozni.

A részvétel regisztrációhoz kötött: 72tanitvany.hu/konferencia

Helyszín: Bálna Budapest Rendezvényközpont (Budapest IX. kerület, Fővám tér 11–12.).

Időpont: 2017. szeptember 30. (szombat), 9 órától 17 óráig.

A program itt letölthető.

Szervező: 72 Tanítvány Mozgalom

Társszervezők: HÁLÓ Egyesület, Naphimnusz Egyesület, Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ), Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT), Keresztény társadalmi elvek a gazdaságban (KETEG), ÉRME Üzleti Hálózat

XI. KÉSZ kongresszus
2017-09-16 10:00 - Országház

Védők és építők – Magyarok a keresztény Európában címmel kerül megrendezésre a KÉSZ XI. kongresszusa szeptember 16-án, szombaton 10 órától a Parlament Felsőházi termében.

A magyar nemzet története a honfoglalás óta összeforrt az európai kereszténység történetével. Népünk a keresztény tanítás egyes elemeit már a Kárpát-medence felé történő vándorlás során megismerte, de az társadalmat alakító, meghatározó tényezővé Szent István uralkodása során vált. Az elmúlt 1100 évben számos magyar szent, hadvezér, várvédő, államférfi, gondolkodó és művész védte és építette nemcsak Magyarországon, hanem szerte Európában a kereszténységet.
Napjainkban kontinensünkön meggyengültek a keresztény hit védelmére és építésére irányuló törekvések. Ez különösen aggasztó akkor, amikor az eddigi veszélyekhez egy újkori népvándorlás társul. Ezért tartjuk fontosnak, hogy a KÉSZ XI. kongresszusán rávilágítsunk történelmi örökségünk időszerűségére, tanulságaira és ezekből fakadó kötelezettségeinkre.

PROGRAM (A változtatás jogát fenntartjuk!)

10.00 Latorcai János, az Országgyűlés alelnökének nyitó beszéde

10.20 Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek: Reform és hűség

10.40 Orbán Viktor miniszterelnök: Magyarország jövője Európában

11.00 kávészünet

11.30 Steinbach József püspök, Dunántúli Református Egyházkerület: A reformáció és Isten Igéje – Keresztyén örökségünk megerősödése a reformáció idején és ma, teológiai és társadalmi hatások

11.50 Fabiny Tamás püspök, Északi Evangélikus Egyházkerület: Európa: mítosz vagy álom?

12.10 Gál Kinga EP képviselő, Európai Néppárt: Merre tovább, Európa?

12.30 ebédszünet állófogadással

14.00 Makláry Ákos parókus, a KÉSZ elnöke:  "Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért..." (Mt 5,10) – ​Jézus Krisztus követéséről napjainkban

14.20 Török Tamás az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár: Korunk keresztényüldözése – Hiteles válaszok és a közös fellépés lehetőségei

14.40 Zachar Péter Krisztián egyetemi docens, mb. tanszékvezető, Nemzeti Közszolgálati Egyetem: A keresztény Európa magyar építői és védői

15.00 Benvin Sebastian SVD, igazgató, Pápai Missziós Művek: A fejsze a fa gyökerén van

15.20 Galgóczy Gábor, a KÉSZ társelnökének zárszava

A RÉSZVÉTEL VISSZAIGAZOLT REGISZTRÁCIÓHOZ KÖTÖTT!

Tájékoztatjuk a tisztelt érdeklődőket, hogy további jelentkezéseket nem tudunk fogadni a helyszín korlátozott befogadóképessége miatt. Megérétsüket köszönjük!

aMÚR eredményismertető
2017-05-30 18:00 - Bp. VIII.

„A megújulás reménye” országos keresztény online véleménykutatás főszervezője, a Keresztény Demokrata Fórum ökumenikus egyesület a kutatási projekt második nyilvános eredményismertető rendezvényét tartja a Párbeszéd Háza (Budapest VIII., Horánszky u. 20.) Pedro Arrupe termében május 30-án, kedden 18 órakor.

Köszöntőt mond Balla Péter, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora és Kránitz Mihály, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának dékánja. A felmérés eredményeit ismerteti Rosta Gergely vallásszociológus, a kutatás vezető szakértője, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Szociológiai Intézetének docense; Ferencz Zoltán szociológus, az MTA TK Szociológiai Intézetének tudományos munkatársa, a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának adjunktusa; Kocsev Bence szociológus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Lipcsei Egyetem doktorandusza. Az eredményeket összegzi Szécsi Árpád, a Keresztény Demokrata Fórum elnöke. Az est háziasszonya Kézdi Beáta újságíró, az Evangélikus Élet magazin munkatársa.

A rendezvény sajtónyilvános. A találkozón a részvétel ingyenes, de előzetes jelentkezéshez kötött. Az előzetesen regisztráló résztvevők könyvajándékot kapnak. Regisztráció: www.amur.hu oldalon.

 

III. Keresztény Sziget
2017-05-27 10:00 - Margitsziget

Ebben az évben is megszervezi az ÉrMe Hálózat és a KÉSZ a Keresztény Szigetet, idén is a Margit-szigeten, május utolsó szombatján, azaz május 27-én 10 órától. A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztráció itt.

Főbb programok:

11:30–12:00: Mézengúzok Gyermekzenekar koncert 
12:15–12:45: "Mindenki nyer" váltófutás

13:00–14:00: Egyház pódiumbeszélgetés
Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita
D. Szebik Imre nyugalmazott evangélikus püspök
Bátor Botond pálos szerzetes
P. Sajgó Szabolcs jezsuita ökonómus
Moderátor: Dani Eszter református lelkész

14:00–15:00: Közélet és az idők jelei pódiumbeszélgetés
Osztie Zoltán, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony főplébánia plébánosa
Fogarasi Norbert pénzintézeti vezető
Dabóczi Kálmán, Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója
Moderátor: Tóth József, ÉrMe Üzleti Hálózat elnöke

15:30–16:30: Család pódiumbeszélgetés
Skrabski Fruzsina újságíró
Bedő Imre, Férfiak Klubja alapító
Benkő Ágota, Nagycsaládosok Országos Egyesületének korábbi elnöke
Popovicsné Palojtay Márta, a kárpátaljai Család és Élet egyesület vezetője, mentálhigiénés lelkigondozó
Sallainé Karikó Éva újságíró
Moderátor: Szente Balázs, ÉrMe Üzleti Hálózat alelnöke

17:00–18:00: Média pódiumbeszélgetés
Szőnyi Szilárd Heti Válasz főszerkesztő-helyettes
Erhardt Ágoston MTVA Vallási Főszerkesztőség, vezető szerkesztő
Marti Zoltán 777 alapító-főszerkesztő
Moderátor: Kolossváry Judit

18:30–19.15: Holdviola koncert

19:30 Tombola és rajzverseny díjkiosztó 

Egész napos programok 10 és 18 óra között:

Egész napos gyermekfoglalkoztató arcfestéssel, kézműveskedéssel, rajzversennyel
Mászófal, ugrálóvár
Hagyományőrző Rendőrszázad bemutatója
Motorkerékpálosok bemutatója
Elektromos autó bemutató
Pető Sportegyesület sportfoglalkozásai (ergonomikus evezőpad és futóbicikli), sportversenyek parasportolókkal
Dekor homokos Ars Sacra angyal készítés
Bocsa, pingpong, foci, kosárlabda, kisbringó, különleges sör, bor, sajt, lekvár, szörp, fagylalt és kávé kóstolási és vásárlási lehetőség
Ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatok és újraélesztési gyakorlat a Szent Ferenc Kórház szervezésében

Fővédnökök:

Erdő Péter érsek, bíboros
Steinbach József református püspök
Kocsis Fülöp  hajdúdorogi érsek-metropolita

További részletekről a www.keresztenysziget.hu oldalon lehet tájékozódni.

Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Élő Rózsafüzér Zarándoklat
2017-05-13 08:00 - Budapest

Az Élő rózsafüzér zarándoklatot hazánkért, Budapestért, és a Budapest körül élőkért május 13-án, szombaton 9 szakaszban szervezik meg már tizenegyedik alkalommal. A budapesti Élő Rózsafüzér Zarándoklat kilenc egyidejű gyalogos zarándoklatból áll, érintve városszéli plébániákat, kegyhelyeket, természeti és kulturális értékeket. Egy-egy szakasz kb. húsz kilométer hosszú.

 A zarándoklati végpontokon 19 órakor szentmise bemutatását vállaló főtisztelendő atyák:

 • Esterházy László protonotárius, kanonok, esperes, plébános Kisboldogasszony-bazilika – Máriaremete
 • Beer Miklós püspök Szeplőtelen Fogantatás-plébánia emplom – Fót
 • Török Csaba MKPK Tv-referense, főiskolai tanár Szent Anna-plébániatemplom – Kerepes
 • Székely János püspök Nagyboldogasszony-plébániatemplom – Nagytétény
 • Snell György püspök Szent László-plébániatemplom – Pestlőrinc

Részletes útvonal, bővebb információ: www.elorozsafuzer.hu

Küldöttgyűlés
2017-04-21 - 2017-04-23 - Csorna

A tavaszi köldöttgyűlésre szóló meghívó részletes programmal kiküldésre került e-mailban a helyi csoportok elnökeinek és küldötteinek. A részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Az érvényes mandátummal rendelkező elnökök/küldöttek jelentkezését várjuk 2017. április 10-én, hétfőn 16 óráig a KÉSZ-iroda elérhetőségein.

A megújulás reménye
2017-03-30 18:00 - Bp. V.

A Keresztény Demokrata Fórum (KDF) a KÉSZ társszervezésében A megújulás reménye a keresztény társadalmi jelenlétben címmel országos keresztény véleménykutatást szervezett. Az eredmények ismertetésére kerül sor március 30-án, csütörtökön 18 órakor a Háló Közösségi és Kulturális Központban (Bp. V., Semmelweis u. 4.).

A találkozó tervezett programja:
Igei gondolatok:
Fischl Vilmos evangélikus lelkész, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) főtitkára
Székely János esztergom-budapesti segédpüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate Bizottságának elnöke

Rövid köszöntők:
Galgóczy Gábor, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) társelnöke
Puchard Zoltán, a 72 Tanítvány Mozgalom főszervezője
Schön György, a Háló Közösségfejlesztő Katolikus Egyesület vezetőségi tagja
Szécsi Árpád, a Keresztény Demokrata Fórum (KDF) egyesület elnöke

Prezentációk:
Rosta Gergely vallásszociológus, kutatásunk vezető szakértője, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Szociológiai Intézetének docense
Kocsev Bence szociológus, kutatási eredményeink elemzője, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Lipcsei Egyetem doktorandusza

Kérdések és válaszok
Zárszó

A rendezvény sajtónyilvános. A találkozón a részvétel ingyenes, de előzetes jelentkezéshez kötött.
Regisztráció: www.amur.hu

Konferencia
2017-01-28 10:00 - Bp. XI.

A Pro Hungaria Sacra Egyesület Márfi Gyula veszprémi érsek fővédnökségével konferenciát szervez "Titeket is üldözni fogynak" – Keresztény válasz az üldöztetésre régen és ma címmel január 28-án, szombaton 10 órakor az Irgalmas Nővérek rendházában (Bp. XI., Ménesi út 27.).

Szentmise és gyertyagyújtás
2016-12-20 18:00 - Szent István-bazillika

Az Üldözött Keresztények Megsegítéséért Felelős Helyettes Államtitkárság és a Magyarországi Kopt Ortodox Egyház szolidaritási gyertyagyújtást rendez a kairói kopt keresztényekért december 20-án, kedden a Szent István-bazilikában (Budapest, Szent István tér 1.). A szentmise 18 órakor kezdődik, 18.30-kor gyertyagyújtás. 

Fejezzük ki közösen részvétünket és együttérzésünket azon kopt áldozatok családjai és hozzátartozói iránt, akik a 2016. december 11-én elkövetett kairói terrortámadásban vesztették életüket. Rájuk emlékezve adjunk hangot az üldözött keleti és afrikai keresztény közösségek iránti szolidaritásunknak is.

Idők Jelei 2016
2016-11-25 - 2016-11-26 - Siófok

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a Professzorok Batthyány Köre, és a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület az Idők Jelei 2016 c. kötet ünnepélyes bemutatójával egybekötött szakmai konferenciát szervez november 25–26-án Siófokon, a Prémium Hotel Panorámában.
Részvételi díj: 12 500 Ft/fő (1 ágyas szobában), 8 500 Ft/fő (2 ágyas szobában). A részvételi díj tartalmazza a szállás, a pénteki ebéd és vacsora, a szombati reggeli és ebéd költségét is, valamint a vasútállomás és a szálloda közötti transzfert, amennyiben erre igényt tart.

Regisztráció: űrlap kitöltésével (minden résztvevő számára külön) ide kattintva és a részvételi díj befizetésével:

Számlaszám: Prémium Hotel Kft., 11743040-20081854-00000000

Kérjük, az átutalás közlemény rovatában tüntesse fel a konferencia azonosítóját: IJ2016 - a résztvevő pontos neve - az elhelyezés típusa (pl. IJ2016-Minta János-egyágyas)
A jelentkezés és a részvételi díj befizetésének határideje: november 17.
Kérdés, kérés, probléma esetén írjon az idokjelei2016@gmail.com e-mail címre.

Programtervezet:

November 25. péntek
10.00–11.30 Megnyitó és plenáris előadás: Osztie Zoltán és Rétvári Bence
12.00–13.00 Párhuzamos, egyórás panelbeszélgetések a kötet szerzőinek vezetésével
Egyházi élet: Tokár János
Nemzettudat: Kulin Ferenc
13.00–14:30 Ebéd
14.30–17:30 Párhuzamos, egyórás panelbeszélgetések a kötet szerzőinek vezetésével
Etikus gazdaság: Baritz Sarolta Laura
Egészségügyi alapellátás, szakellátás: Pásztélyi Zsolt
Ifjúság: Illés Boglárka
Szociálpolitika: Lakner Zoltán Lehel
Innováció: Fodor István
18.00–19.00 Vacsora

November 26. szombat
9.00–13.00 Párhuzamos, egyórás panelbeszélgetések a kötet szerzőinek vezetésével
A romák Magyarországon: Járóka Livia
Fenntarthatóság – teremtésvédelem: Nemes Csaba – Rohály Gábor
Korrupció: Nyiri János
Jogalkotás: Cservák Csaba – Szmodis Jenő
Társadalmi kommunikáció: Bodrogi Richárd
13.00–14.30 Ebéd

Emlékezés Csanád Bélára
2016-11-11 17:30 - Bp. XIX.

Csanád Béla halálának 20. évfordulója alkalmából rendez megemlékezést a KÉSZ november 11-én, péntek 17.30 órakor a kispesti Jézus Szíve-templomban (Budapest, Áchim András u. 78.). A megemlékező gyászmisét celebrálja Osztie Zoltán, a KÉSZ elnöke. Ünnepélyes beszédet mond Fülöp Zsuzsanna, Tarján Levente és Osztie Zoltán. Csanád Béla verseiből szaval Császár Angéla színművésznő. 

Küldöttgyűlés
2016-11-11 - 2016-11-13 - Bp. V.

Az őszi köldöttgyűlés elsődleges feladata az országos tisztségviselők megválasztása lesz. A meghívót a helyi csoportok elnökeinek és küldötteinek postai úton legkésőbb a rendezvény előtt 14 nappal megküldjük. A határozatképesség érdekében feltétlenül számítunk részvételükre.

Zarándoklat
2016-10-08 11:00 - Máriapócs

A KÉSZ hagyományos országos engesztelő zarándoklatát Máriapócson (Nemzeti Kegyhely, Szent Mihály-templom) rendezi október 8-án, szombaton. 

PROGRAMTERV:
11.00 szentmise (szabadtéren, görögkatolikus rítus szerint – az időjárásnak megfelelő öltözet javasolt)
12.30-tól 

 • ebéd (tarisznyából vagy a zarándokházban, előzetes rendelés alapján*)
 • kegytemplom bemutatása idegenvezetővel
 • kisfilm megtekintése a kegyhely fejlesztéséről
 • fatemplom látogatása

15.30 litánia, Mária-köszöntő
16.00 indulás haza 

Gyónási lehetőséget biztosítunk. Az utazást a szokott módon, minden csoport magának szervezi.

* Eltérően a többi zarándoklattól, most van lehetőség menü rendelésére (gulyásleves + sütemény, ára 800 Ft), melynek elfogyasztása a zarándokház ebédlőjében történik. A rendelést szeptember 30-ig kell leadni a KÉSZ-irodában. Fizetés a helyszínen.

Konferencia
2016-09-29 16:00 - Bp. V.

Idén 125 éves XIII. Leó pápa enciklikája, a Rerum Novarum, s ebből az alkalomból szeptember 29-én a Barankovics István Alapítvány konferenciát szervez Budapesten, a Sapientia Hittudományi Főiskolán (V., Piarista köz 1.). Fókuszban: a mai Európa keresztény értékei a Rerum Novarum fényében.

Tervezett program:

16.00 Megnyitó: Mészáros József elnök, Barankovics István Alapítvány
16.15 Bevezető: Hölvényi György európai parlamenti képviselő, EPP
16.30 Chantal Delsol filozófus, történész, Franciaország
17.00 Farkas Beáta közgazdász, egyetemi tanár, Szegedi Tudományegyetem: Egyetemes vagy európai az egyház társadalmi tanítása? 
17.30 Beran Ferenc plébános, Sarlós Boldogasszony-plébánia: A Rerum Novarum időszerűsége korunkban         
18.00 Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese: A keresztényszociális tanítás hatása a kereszténydemokraták programjára         
18.30 Állófogadás

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát kérjük, jelezze szeptember 26-ig a 061/323-0607-es telefonszámon vagy az iroda@barankovics.hu e-mail címen. A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják. 

KATTÁRS
2016-09-16 - 2016-09-17 - Bp., Március 15. tér

Az idei Katolikus Társadalmi Napokat (KATTÁRS) szeptember 16-án és 17-én a budapesti Március 15. téren rendezi meg a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, amelynek mottója: „Jézus az irgalmasság arca. Társai vagyunk!” – a KATTÁRS az irgalmasság rendkívüli szentéve jegyében Jézust mint a Katolikus Egyház szociális munkájának forrását állítja a középpontba. A KATTÁRS mindenkit arra hív, hogy ebben a szolgálatban legyen társa Jézusnak, aki a szeretet, az irgalom üzenetét hozta el számunkra. A Szent Márton-évet is ünneplő rendezvény színes programját kerekasztal-beszélgetések, előadások, koncertek, játékok, kiállítások és konferenciák alkotják, melyet idén már közösségi sportprogramok is kiegészítenek.

A beszélgetősátorban Osztie Zoltán, a KÉSZ elnöke pódiumbeszélgetést vezet Az idők jelei címmel szeptember 16-án, pénteken 14.30-tól.

A rendezvény teljes ideje alatt találkozhatnak a KÉSZ-szel a civil szervezetek sátrainál, ahol interaktív-játékos formában bemutatjuk egyesületünk tevékenységét, helyi csoportjait, valamint kiadványainkat és Az idők jelei című programunkat. A hozzánk látogatók számára kisebb ajándékokkal készülünk.

Részletes program a kattars.hu oldalon található.

Fájdalmas Anya búcsú
2016-09-16 - 2016-09-18 - Eger

Idén is hívja és várja nagy szeretettel Pásztor Pascal atya a KÉSZ-csoportokat Egerbe, a Fájdalmas Anya búcsúra szeptember 16. és 18. között. Erre az ünnepre hagyományosan Kárpát-medence-szerte érkeznek hívek, így egyfajta magyar találkozó is a búcsú. Részvételi szándékot szeptember 5-ig kérjük jelezni a pasztorpascal@gmail.com címen. A szervezők kérése, hogy a résztvevők hozzanak magukkal közösségeiket jelző táblákat.

PROGRAMTERV:
(A programok a Fájdalmas Anya-templomban (Eger, Szaicz Leó u. 7.) kerülnek megrendezésre a pénteki előadás kivételével!)

szeptember 16., péntek
17.00 keresztút (egyházközségi képviselő-testület)
18.00 szentmise a szenvedélybetegekért és a lelki válságban küszködőkért (Szabó József spirituális atya)
19.00 előadás: Az intimitás hiánya – függőségek (Szabó József spirituális atya)
           FIGYELEM! 
Helyszín: Bartakovics Béla Közösségi Ház (Eger, Knézich u. 8.)

szeptember 17., szombat
17.00 Fájdalmas rózsafüzér (servita nővérek és servita harmad-rend)
18.00 szentmise a családokért – szabadtéri (Dr. Berkes László pápai prelátus)
19.00 előadás: Irgalmasság a családban (Dr. Berkes László)
20.00–00.00 szentségimádás (egyházközségek)

szeptember 18., vasárnap
08.00 reggeli dicséret (Szabó József Béla főzenei igazgató, teológiai tanár)
08.30 szentmise az idősekért és betegekért (Szabó József Béla)
11.00 ünnepi szentmise és körmenet – szabadtéri (Bosák Nándor nyugalmazott püspök)
15.00 Lorettói litánia, kegytárgyak megáldása, zarándokok elbocsátása (Pásztor Pascal plébános)

 

Isten és az egészség
2016-06-25 17:00 - Eger

Az Egri előadások sorozata keretében előadást tart Altorjay István, a Debreceni Orvostudományi Egyetem tanára Isten és az egészség címmel június 25-én, szombaton 17 órakor az egri Bartakovits Béla Közösségi Házban (Eger, Knézich K. u. 8.). A KÉSZ nevében Pásztor Pascal, az egri Fájdalmas Anya templom plébánosa várja az érdeklődőket.

Keresztény Sziget
2016-05-28 10:00 - Margitsziget

Ebben az évben is megrendezésre kerül a Keresztény Szigetet: családi-közösségi nap május 28-án 10-től este 8 óráig Budapesten, a Margitszigeten (a sziget északi részén található Bringó-vár melletti „napközis tábor" területén). Az előadások és beszélgetések azt a témakört járják körül, hogy keresztényként milyen választ adhatunk azokra a nagy változásokra, amelyek világunkban az elmúlt esztendőkben bekövetkeztek, hogyan tudjuk értékeinket felmutatni ebben az új helyzetben? Emellett lesznek a kellemes együttlétnek keretet adó programok: gyereksarok, kézműveskedés, játékok, borkóstoló, söröző, könyvárusítás, táncház, koncertek, sportprogramok, jurta, rendhagyó történelemóra, lovaglás, bringózás...

A Keresztény Sziget mindenki számára nyitott, a részvétel INGYENES.

Részletes program és előzetes regisztráció a www.keresztenysziget.hu oldalon.

KÉSZ-fórum
2016-05-25 18:00 - Eger

A KÉSZ következő Magyarország megoldásai Európa problémáira című országjáró fórumát Egerben tartja május 25-én, szerdán 18 órától a Bartakovics Közösségi Házban (Eger. Knézich u. 8.). Vendégek: Mráz Ágoston politológus, a Nézőpont Intézet igazgatója és Lanczendorfer Erzsébet, a rendezvény moderátora, a győri KÉSZ tiszteletbeli elnöke.

Küldöttgyűlés
2016-04-22 - 2016-04-24 - Kiskunfélegyháza

A KÉSZ 2016. évi tavaszi küldöttgyűlését április 22. és 24. között Kiskunfélegyházán (Constantinum Intézmény, Kiskunfélegyháza, Petőfi Sándor u. 2.) tartja. 

Napirendi pontok:

 1. Elnöki beszámoló
 2. Beszámoló az előző küldöttgyűlés határozatainak végrehajtásáról
 3. Ellenőrző Bizottság beszámolója és a beszámoló elfogadása
 4. 2015. évi pénzügyi beszámoló és közhasznúsági melléklet ismertetése és elfogadása
 5. A 2016. évi költségvetés-tervezet ismertetése és elfogadása
 6. Alapszabály-módosítás
 7. Őszi tisztújítás előkészítése
 8. Tisztségviselők és a Felügyelőbizottság tagjainak díjazása
 9. Az idők jelei program
 10. Egyéb

Részletes program itt olvsható.

A csoportelnökök és küldöttek jelentkezését április 15-én, pénteken 16 óráig várjuk a KÉSZ iroda elérhetőségein.

Egri imanap
2016-03-19 11:00 - Eger

A KÉSZ országos zarándoklatot szervez 2016. március 19-én, szombaton „Mint Dobó a bástyán” címmel, melynek célja, hogy imádkozzunk a keresztényekért, a keresztény Európáért. 
programtervezet:
11.00 szentmise a Fájdalmas Anya-templomban (Eger, Servita u. 21.)
12.00 kegyhely bemutatása
12.30-tól turnusváltásokban előre elkészített beosztás szerint:

 • Egri Érseki Palota Látogatóközpont megtekintése
 • keresztút az egri bazilikában
 • ebéd tarisznyából

15.45 Mária-köszöntő a Fájdalmas Anya-templomban (közös program)
kb. 16.00 indulás haza

Az utazást minden csoport egyénileg szervezi. Érdeklődni és jelentkezni a helyi csoportok vezetőinél lehet.

Könyvbemutató
2016-03-11 10:00 - Bp. V.

A Barankovics István Alapítvány szervezésében kerül sor Pascal Fontaine: Út Európa szívébe című könyvének magyarországi bemutatójára március 11-én, pénteken 10 órakor a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola dísztermében (Budapest V., Piarista köz 1.). Az európai kereszténydemokrácia és a néppárti képviselőcsoport történetét feldolgozó kötet magyar kiegészítéssel jelenik meg, amely a hazai kereszténydemokrácia párhuzamos történetét mutatja be. Arészvétel előzetes regisztrációhoz kötött, jelentkezni március 8-ig a 323-0607-es telefonszámon vagy az iroda@barankovics.hu e-mail címen lehet.

Program: 
Köszöntő
Mészáros József, a Barankovics István Alapítvány kuratóriumának elnöke: Kereszténydemokrácia Magyarországon
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnökének bevezetője: Magyar kereszténydemokraták az EU-ban
Hölvényi György kereszténydemokrata EP képviselő beszéde: Kereszténydemokrácia és Európa
Rocco Buttiglione, az Olasz Parlament alelnökének beszéde: Út Európa szívébe – a kötet bemutatása
Erdődy Gábor, az ELTE rektorhelyettesének előadása, a magyar fejezetek szerzőinek bemutatása
Állófogadás

Könyvbemutató
2016-03-10 18:00 - Bp. VII.

A Barankovics István Alapítvány bemutatja saját kiadásában megjelent szociáletikai kézikönyvet március 10-én, csütörtökön 18 órakor a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban (Városligeti fasor 17–21.). A könyv szerzői: Békefy Lajos, Birkás Antal, Loksa Gábor, Pálhegyi Ferenc, Szalay László, Tóth János. A szerzőkkel beszélget: Csarnai Márk, idézeteket olvas fel a könyvből: Lukácsi Katalin, közreműködik: Faragó Péter fuvolaművész.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ajánló sorai: "Remélhetőleg ezen a közel háromszáz oldalon mint cseppben a tengert, felfedezik, megismerik Olvasóink a legértékesebb protestáns etikai, szociáletikai sajátosságokat, amivel a 16. századi hitújítást követő keresztyén testvéreink már 500 éve igazodnak el a világban, egyházban sub specie aeternitatis, az örökkévalóság szempontja szerint."

Konferencia
2016-03-09 16:00 - Bp. V.

A Barankovics István Alapítvány Kereszténydemokrata családpolitika címmel konferenciát szervez március 9-én, 16 órai kezdettel a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola dísztermében (Budapest V., Piarista köz 1.). A szervezők a program változtatásának jogát fenntartják. Várják az érdeklődők jelentkezését az iroda@barankovics.hu e-mail címen vagy a 323-0607-es telefonszámon.

A tervezett program: 
16.00 Megnyitó: Harrach Péter KDNP, frakcióvezető
16.10 Kereszténydemokrata családpolitika 25 éve – Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes
16.25 Családpolitika és gyermekvállalás – Farkas Péter Család- Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet 
16.40 Család és gyermekbarát felsőoktatás – Gloviczki Zoltán Pázmány Péter Katolikus Egyetem, intézetvezető egyetemi docens, az MRK pedagógusképzési bizottságának elnöke 
16.55 Család és gyermekbarát iskolák – Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, főigazgató
17.10 Transzgenerációs örökségünk: miért vigyázzunk az édesanyákra? – Benda József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, főigazgatói tanácsadó 
17.25 Elköteleződés a párkapcsolatban – Bagdy Emőke Károli Gáspár Egyetem, professzor emeritus 
17.40 Kávészünet
18.00 A család, mint szeretetközösség, gyermekvállalás – Varga Csaba Stratégiakutató Intézet, igazgató
18.15 Az élet kezdete: a magzat- és a családgondozás rendszere – Kovács Attila ANTSZ, Országos Tisztifőorvosi Hivatal, helyettes országos tisztifőorvos
18.30 Az apa szerepe a családban – Léder László pszichológus, szervezetfejlesztő 
18.45 Idősek a családban – Jeneiné Rubovszky Csilla, a KDNP budapesti elnökségi tagja, jogász-szociálpolitikus
19:00 Eredmények, feladatok – Mészáros József

 

Az idők jelei
2016-01-05 17:30 - Budapest II.

A KDNP Keresztényszociális Műhelye 2016. január 5-én, kedden 17.30 órakor tartja a következő ülését a Budapest II. kerület, Keleti Károly u. 29. alatt, ahol Osztie Zoltán atya, a KÉSZ elnöke Az idők jelei címmel tart előadást, amelynek keretében szó lesz korunk válságának kialakulásáról, annak okairól, következményeiről.

Akikért nem szólt a harang
2015-11-29 13:15 - Budapest

A Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944–45 Alapítvány szakértői testületének és kuratóriumának tagjai megemlékezést tartanak Akikért nem szólt a harang címmel az 1944–45-ös délvidéki véres események 71. évfordulója alkalmából 2015. november 29-én 13.15-kor a budapesti Szent István-bazilikában. Szentmisét celebrál Zélity Mihály bezdáni és Juhász Gábor vizafogói plébános.

Requiem Csanád Béla emlékére
2015-11-27 18:00 - KÉSZ Központ


Csanád Béla egyetemi tanár, papköltő, a Hittudományi Akadémia professzora, a KÉSZ alapító elnöke halála 19. évfordulóján requiemet mond Osztie Zoltán plébános, a KÉSZ elnöke 2015. november 27-én, pénteken 18 órakor a budapesti Szent Mihály-templomban (1056 Budapest, Váci u. 47/b.).

A családszinódusról
2015-11-24 19:00 - Budapest V.

"... lelepleztük a zárt szíveket ..." címmel Török Csaba atyával beszélget Hoványi Márton és Sághy Ádám egy családszinódusról 2015. november 24-én, kedden 19 órától a Szent Kinga Közösségi Otthonban (1053 Budapest, Egyetem tér 5., 11 es kapu kód).

Őszi küldöttgyűlés
2015-11-06 - 2015-11-08 - Budapest Józsefváros

Az őszi küldöttgyűlés házigazdái a Budapest–józsefvárosi csoport. A küldöttgyűlés programjában szerepel a KÉSZ országos kitüntetéseinek átadása.

Az idők jelei
2015-10-30 10:00 - Budapest

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület és a Professzorok Batthyány Köre szervezésében kerül bemutatásra Az idők jelei című vitaanyag október 30-án, pénteken 10 órakor az Olasz Kultúrintézetben (1088 Budapest, Bródy Sándor u. 8.).

Ismét eljött az idő, hogy a felelősen gondolkodó keresztény értelmiség értékelést adjon a magyar valóságról, utat mutasson a társadalomnak. A számos szakértő elmélyült munkája eredményeképpen elkészült áttekintés számba veszi az eddigi eredményeket, kritikát gyakorol a negatív jelenségek felett, és javaslatokat tesz a követendő irányra. A rendezvényen beszédet mond: Gyulay Endre, Osztie Zoltán, Náray-Szabó Gábor, Tőkéczki László, Martonyi János, Orbán Viktor és Balog Zoltán.

Az eseményen való részvétel feltétele a regisztráció! Részvételi szándékát kérjük, legkésőbb október 28-án, szerdán 16 óráig jelezze az mpee@mpee.hu e-mail címen vagy a +36-1-555-2091-es telefonszámon.

Országos zarándoklat a hazáért
2015-10-10 11:00 - Bakonybél

A KÉSZ hagyományos engesztelő zarándoklatát Bakonybélben (Szent Mauriciusz Monostor: Szent Gellért tér 1.) rendezi 2015. október 10-én, szombaton.

Program:
11.00 szentmise a templomban
12.00 a szerzetesek déli imaórája a templomban
12.20 ebéd tarisznyából a "Kaszinóban" és zarándokudvaron 
két helyszínen folytatódik párhuzamosan a program a bakonybéli adottságokat figyelembe véve:
13.00 és 14.30 órakor indul séta a Borostyánkúthoz, keresztút, Mária köszöntő a zarándokok egyik felének (beosztás szerint)
zarándokok másik felének a bakonybéli monostorról szóló filmvetítése a Kaszinóban, vezetés a zarándokudvarban és gyógynövénykertben, ezután arborétumi séta, majd a szerzetesek által készített termékek bemutatása és vásárlási lehetőség a monostori ajándékboltban

A program mindenki számára várhatóan 16 órakor ér véget.
Rossz idő esetén a borostyánkúti kápolna és az ottani kálvária kimarad. Ez esetben a keresztút helye is a templomban lesz.
A zarándokok fogadását, irányítását, az egyes részcsoportok vezetését a templomban és a kertben a szerzetesek vállalják. 
Belépőt kell fizetni a monostorba (700 Ft/fő), melyet a központ átvállal a helyi csoportoktól.
Parkolási lehetőség van.
A helyszínre történő utazást a szokott módon, minden csoport saját maga szervezi.

 

 

Kiállítás Márton Áron püspök életéről
2015-09-26 17:00 - Magyarság Háza

Márton Áron püspök életét bemutató vándorkiállítás nyílik 2015. szeptember 26-án, szombaton 17 órakor a Magyarság Házában (Budapest, Szentháromság tér 6.), 18 órakor ünnepi szentmisét mond Márton Áron püspök tiszteletére Dr. Jakubinyi György gyulafehérvári érsek a Mátyás-templomban. Részletes program itt olvasható.

A megújulás reménye konferencia
2015-09-25 - 2015-09-26 - Budapest

A megújulás reménye a keresztény társadalmi jelenlétben címmel ökumenikus közéleti konferenciát szervez a Keresztény Demokrata Fórum a Keresztény Értelmiségiek Szövetségével és a Barankovics István Alapítvánnyal közösen szeptember 25–26-án Budapesten, melynek védnökei: Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és Steinbach József, a Magyar Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke. A kétnapos rendezvény programja itt olvasható. 

X. KÉSZ kongresszus
2015-09-05 10:00 - Budapest

Az utóbbi hónapok, évek tragikus történései (háborúk, népirtások, terrorcselekmények, nemzetek önrendelkezése elleni támadások pénzügyi és politika eszközökkel, a nemzeti kisebbségi törekvések elfojtására irányuló törekvések) markánsan kirajzolják, hogy az erkölcsi relativizmus, a demokrácia köntösébe bújtatott agresszió, a féktelen, szabadelvű liberalizmus milyen veszélyeket hordoz a XXI. századi nemzedék számára.
Ezek a tendenciák demokráciát, egyenlőséget, szólás- és sajtószabadságot hirdetve tiporják el a nemzetek, népek, népcsoportok önrendelkezési törekvéseit, a vallási meggyőződést kigúnyolva törnek be az emberi személy legbelső, identitását meghatározó szférájába, megkérdőjelezik az emberi társadalom legalapvetőbb egységének, a természetes házasságon alapuló család intézményének a létjogosultságát, az élet tiszteletét és védelmét. Mindezekkel anarchiát és ebből adódóan békétlenséget, háborúságot hoznak az emberiségre egyéni, társadalmi és globális szinten.
A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége kiáll az emberi méltóság védelméért, mely Istentől kapott ajándék, Őbenne gyökerezik, aki maga az Igazság. Az ember szabadsága csak akkor bontakozhat ki, csak akkor építi a társadalmat, csak akkor nincs a másik ember kárára, ha nem szakad el attól, akitől kapta és csak akkor tud az igazság győzedelmeskedni, ha nem élünk vissza az Istentől kapott ajándékokkal. Csak az igazság útján haladva lesz rend és béke mind a szívekben, mind a társadalomban, mind a nemzetek és a vallások között, amely nem labilis erőegyensúly csupán, hanem az egyetlen szilárd alapra épülő otthon mindenki számára. Az emberiségnek más lehetősége nincsen.
A KÉSZ X. kongresszusa – mely az Országház Felsőházi termében kerül megrendezésre szeptember 5-én – a társadalmi igazságosság, a személy jogait, méltóságát kibontakozását segítő szabadság elvein alapuló, pozitív, működő megoldásokat, alternatívákat mutat be az előadásokon keresztül, hogy élhető, békés világot adjunk tovább a következő nemzedéknek, ami az isteni ígéret földje.

Igen, közel az üdvösség azokhoz, akik őt félik, s dicsőség lakik majd földjükön. / Az igazság és a hűség találkoznak, az igazságosság és a béke csókot vált. / A földből kisarjad a hűség, az égből igazságosság tekint le. / Igen, az Úr kiárasztja áldását és földünk meghozza termését. / Igazságosság jár előtte, és béke a lába nyomában. (Zsolt 85,10–14)

Gyújts egy gyertyát - séta a keresztény üldözöttekért
2015-06-16 20:00 - Budapest, Kálvin tér

Megrendült lélekkel tapasztaljuk világszerte a keresztények üldözésének rohamos terjedését. Ez alól egy kontinens sem kivétel. Szükséges tehát, hogy ezt magunkban tudatosítsuk, és tegyünk is ellene. Mi ezt csak békés eszközökkel és a kiengesztelődést szolgálva tehetjük. Ezért határozták el szervezeteink (a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület és a Professzorok Batthyány Köre), hogy gyertyás sétával hívják föl a társadalom figyelmét az ügyre, mely mindenkit érint.

Szeretettel hívjuk az eseményre azokat a jóakaratú embertársainkat, akik csatlakozni kívánnak hozzánk!

2015. június 16-án, kedden este 20 órakor indulunk egy szál fehér gyertyával a kezünkben a Kálvin téri református templom elől, majd érintve a Deák téri evangélikus gyülekezetet a Szent István-bazilikához érkezünk. Mindhárom helyszínen imádság hangzik el Szabó István református, Gáncs Péter evangélikus lelkész és Gájer László római katolikus pap vezetésével.

Tisztelettel kérjük, hogy a politikamentes rendezvényre semmilyen zászlót, jelvényt vagy táblát ne hozzanak!

Csatlakozási, részvételi szándékukat az mpee@mpee.hu e-mail címen jelezhetik. 

Trianon 95. éve - nemzeti ökumenikus megemlékezés
2015-06-04 18:00 - Budapest V.

A Hegyvidéki Trianon Társaság és a Budapest Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia közös szervezésben nemzeti ökumenikus megemlékezést tart Trianon 95. évfordulója alkalmából 2015. június 4-én 18 órától a belvárosi Szent Mihály-templomban (Budapest V., Váci u. 47/b).

Program:
Harangzúgás... Isten hazánkért térdelünk előtted...

Civil szervezetek bevonulása a Magyar Szent Korona másolatával

Köszöntőt mond: Dr. Galla János, a Hegyvidéki Trianon Társaság ügyvivője

Emlékezést tart: Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke

Római katolikus szentmise Dr. Osztie Zoltán plébános celebrálásával

Ökumenikus megemlékezések:
Csuka Tamás ny. ddt. református tábori püspök
Smidéliusz Zoltán ny. evangélikus esperes, püspökhelyettes, zsinati elnök

Zene: Tisza-mente Gyermekfilharmónia – Délvidék, Tóthfalu

Emlékezés: Prof. Dr. Kásler Miklós tanszékvezető egyetemi tanár, főigazgató orvos

Vers: Juhász Gyula: Trianon
előadja: Csurka László Jászai Mari-díjas érdemes művész, rendező

Magyar Himnusz – Szózat – Székely Himnusz

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks