Idén is Erdőbényére érkezik Szent Orbán

2015. május 23–25-én, a pünkösdi hétvégén különleges ünnepre készül Tokaj-Hegyalja: Szent Orbánnak, a szőlő, a bor, a szőlészek, borászok, kádárok védőszentjének csontereklyéje immár harmadik alkalommal járja körbe a borvidéket.

 

Szent Orbánhoz kapcsolódó programok Erdőbényén és a Béres Szőlőbirtokon

A Szent Orbán csontereklyéről

A Tokaji Borbarátnők Társasága, a Monok Községi Önkormányzat közreműködésével, 2013-ban határozta el, hogy a Szent Orbán csontereklye megismertetésére programsorozat szervezésébe kezd. Azt ugyanis a helyiek közül is csak kevesen tudták, hogy Szent Orbán földi maradványai 1771 óta a Tokaji borvidéken, Kossuth Lajos szülővárosában, Monokon találhatóak, a Sarlós Boldogasszony Templomban. Ekkor adományozta az ereklyét XIV. Kelemen pápa gróf Andrássy Istvánnak, hogy biztosítsa a bőséges aszú termést a borvidék számára.
Szent Orbán a szőlő, a bor, a szőlészek, borászok, kádárok védőszentje. A vértanúhalált szenvedett pápa a 3. században élt, életéről keveset tudunk. A középkori hagyomány szerint ő rendelte el, hogy a mise áldozati kelyhét és tányérkáját aranyból vagy ezüstből készítsék el, ezért jellegzetesen szőlőfürttel vagy kehellyel szokták őt ábrázolni. Az évszázadok alatt így vált belőle a szőlő és a bor patrónusa.
Szent Orbánt sokan tisztelik, több helyütt áll szobra, temploma. Szent Orbánhoz számos népi hagyomány is kapcsolódik. Azt mondják, savanyú lesz a bor, ha Orbán napja esős, és édes, ha tiszta az idő. Annyi bizonyos, hogy a május 25-e vagyis Orbán-nap környéki rossz idő nem kedvez a szőlő virágzásának.

A Tokaji Borbarátnők Társasága szeretettel vár minden érdeklődőt a május 23–25-én, Szent Orbán tiszteletére szervezett programsorozatra. Az ereklyét ünnepi szentmise keretében bocsájtják útjára Monokról, május 23-án, szombaton 10 órakor. A hétvége során számos Tokaj-Hegyaljai településen várják az érdeklődőket nyitott pincékkel és kulturális programokkal a borászatok.

További információ: www.tokajiborbaratnok.hu

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks