Idén is lesz Keresztény Sziget

A digitális világ kérdéseire adható keresztény válaszokról szól a 4. Keresztény Sziget

 

Mitől keresztény egy iskola ma, mitől lesz az a jövőben? Mit üzen a kereszténység a mesterséges intelligencia és a robotok korában? Értékrendünk és világnézetünk milyen szerephez jut az ismeretszerzésben? – Ezekre a kérdésekre keressük a választ az idei Keresztény Szigeten, amelyet 2018. május 26-án, szombaton immár negyedik alkalommal rendez meg a Margit-szigeten az ÉrtékMegőrző Hálózat és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége.

A rendezvényt, amelynek védnökei: Erdő Péter bíboros, prímás; Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök; Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita és Steinbach József református püspök, ezúttal is kellemes szabadtéri családi-közösségi együttlétnek szánjuk, ahol ugyanakkor komoly, gondolatébresztő beszélgetéseket is meghallgathatnak a résztvevők. Jelen lesz a Keresztény Sziget létrejöttét támogató csaknem harminc vállalkozás, és bemutatkozik számtalan keresztény civil szervezet.

Fő témánk idén tehát az ismeretszerzés jövője és kihívásai az internet világában, a generációk közötti kapcsolatok. Megmutatjuk, hogy a keresztényeknek az egyházi iskolákon túl is van mondanivalójuk az ismeretszerzésről. A mai, digitális világban nem az ismeretek elérése a fő kihívás, hanem ezek rendszerezése, amelyhez legnagyobb segítséget kinek-kinek a saját értékrendje adja.

Mi keresztény értékrend szerinti közös kincskeresésre hívjuk az érdeklődőket, hogy az információk tengerében megtaláljuk a drágagyöngyöket. Felkért szakértőink négy izgalmas témájú pódiumbeszélgetésre várják a Margit-szigeti napközis táborba kilátogatókat.

Hat generáció – jelenlétünk jövője

A világra hosszú évszázadokon keresztül az volt a jellemző, hogy három generáció élt párhuzamosan együtt – mára azonban ez megduplázódott. Hogy mivel jár ez a generációs robbanás, arról Csermely Péter biokémikus, hálózatkutató, az MTA levelező tagja; Nemes Orsolya generációkutató és Schumicky Júlia klinikai szakpszichológusjelölt osztja meg a gondolatait fiatalokkal és idősekkel egyaránt.

Ép lélekkel, ép testben!

A jövőben is fontos lesz, hogy ép lélekkel legyünk jelen a testünkben, akár ép az, akár nem teljesen. Az erről szóló pódiumbeszélgetés résztvevői: Dabóczi Andrea táplálkozásterápiával foglalkozó orvos; Dejcsics Konrád, a pannonhalmi bencések iskola vívóprogramjának vezetője; Hirling Zsolt világ- és Európa-bajnok evezős, illetve Szekeres Pál, a Nemzetközi Kerekesszékesvívó-szövetség (IWAS) elnöke, az egyetlen ember, aki az olimpiai és a paralimpiai játékokon is érmet szerzett.

Egyensúly a hivatásban, nevelésben, oktatásban

A nevelés és az oktatás jövőbeni egyensúlyáról is szó lesz a Keresztény Szigeten – nem csak pedagógusoknak. A beszélgetők viszont mindannyian hivatásuknak tartják, hogy a gyermekek tudásban és lélekben is növekedjenek. A reáltárgyakat tanító Bártfay Katalin M. Zsuzsanna az előző rendszerben is működő Svetits katolikus iskola képviseletében lesz jelen. Dejcsics Konrád a Pannonhalmi Bencés Gimnázium tanáraként is megszólal. Lázár László, a piarista rend oktatási igazgatója és Szakál Ferenc Pál, a Nemzeti Pedagógus Kar Országos Elnökségének tagja lesznek még a közbeszédben rejlő témákon túlmutató, karcosnak szánt beszélgetés résztvevői.

Keresztények (keresztény értelmiség) a mesterséges intelligencia és a robotok korában

A legtöbb erkölcsi dilemmát felvető kérdés minden bizonnyal az utolsó pódiumbeszélgetésen kerül elő, amely a mesterséges intelligencia és a robotika, illetve a keresztény értékrend viszonyát fogja boncolgatni. Velünk lesz az egyik első magyar keresztény blogger, Bella Péter; Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminal főigazgatója; a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karának két docense, Cserey György és Horváth András; az önvezető járművekkel foglalkozó kutató, Németh Balázs és Szani Ferenc digitális pedagógiai szakértő.

A húsba vágó témákat felvonultató pódiumbeszélgetéseket Süveges Gergő moderálja. A felnőtteknek szóló eszmecserék alatt a gyermekeket egész napos programok, koncert és interaktív bábelőadás várják. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt lesz sportolási lehetőség, és mintegy harminc partnerszervezettel is megismerkedhetnek az érdeklődők.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

További információk találhatók a rendezvény honlapján (www.keresztenysziget.hu) és Facebook-oldalán (https://www.facebook.com/keresztenysziget/)

A szervezők

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks