Imádkozzunk hazánkért június 4-én 16 óra 30 perckor

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége hagyományt kíván teremteni azzal, hogy a Kárpát-medencei közösségek harangozással és imával emlékezzenek a trianoni békediktátum évfordulójára. Keresztes Dénessel, a KÉSZ elnökhelyettesével beszélgetett Király Levente a Kossuth Rádióban.

 

Mi a célja a Szóljanak a harangok! elnevezésű felhívásnak? Kiknek a csatlakozását várják?

A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének kiemelt feladata az evangelizáció mellett a határainkon túl élő magyarokkal való kapcsolattartás, éljenek ők bárhol a világban. Közös programok szervezésével kívánjuk szolgálni nemzetünk egységét.

A trianoni emléknap százéves évfordulója adta az apropóját az elmúlt évben a harangozás elindításának. Az volt a célunk ezzel, hogy minden magyar ember érezze azt a törődést, amit az anyaországiak éreznek az ő irányukba. Tapasztalják meg azt az együttérzést, hogy bár a határokat száz évvel – pontosabban most már százegy évvel – ezelőtt meghúzták, és elválasztottak minket egymástól, mégis egy nemzethez tartozunk. Így próbáljuk megerősíteni és szolgálni azt, hogy magyarnak érezzék magukat, és ne búsuljanak a megváltoztathatatlan fölött. A harangszó legyen egyben a megbékélésre való felhívás is.

A harangok általában templomokhoz kötődnek, és elsősorban istentiszteletre hívnak. A harangzúgás ebben az esetben is hívjon minden jóérzésű magyar embert egy imára. Imádkozzunk közösen, bár egymástól távol nemzeti egységünkért, magyarságunkért és nem utolsó sorban a kereszténységünkért.

A tavalyi sikereinken felbuzdulva úgy gondoltuk, hogy nem szabad megállnunk. Ebből hagyományt kell teremtenünk. Minden évben kérni fogjuk felekezettől függetlenül a magyar egyházközségeket, gyülekezeteket, hogy szólaltassák meg a harangokat, és a harangszó után mondjanak el egy imát az emléknapon, a békediktátum aláírásának időpontjában.

Ha jól értem, akkor mindenkinek, aki csak teheti, várják a csatlakozását úgy, hogy elmegy a templomba és elmond egy imát?

Igen, minden emberre számítunk felekezettől függetlenül. Nem várjuk el mindenkitől, hogy elmenjen a templomba. Ha valaki ebben az időpontban az otthonában vagy a munkahelyén tartózkodik, álljon meg ott egy percre és mondjon el egy imát. Sokkal fontosabb a lelkület és maga az imádság, mint az, hogy hol történik meg.

Minden keresztény embert arra kérünk, hogy segítse kezdeményezésünk, és támogassuk imáinkkal az elcsatolt területen élőket, a keresztény összetartozásunkat.

Az elmúlt évben többezer településen szólaltak meg a harangok június 4-én, (magyar idő szerint) délután fél ötkor. Nemcsak a Kárpát-medencében, hanem a tengeren túl is tartják az ott élő magyarok a magyarságukat, és megemlékeznek arról a napról, amikor az együttélésünk, a szívünk fizikailag egy helyen dobbanása megszűnt. A lelkünket azonban megváltoztatni nem tudták.

(A Kossuth Rádió Jó Reggelt! c. műsorában május 20-án elhangzott beszélgetés szerkesztett változata)

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks