Isten ajándéka

Boldog Romzsa Tódor vértanú, görögkatolikus püspök neve és élete egy komoly igazodási pont a kiskunfélegyházi KÉSZ-csoport tagjai számára. Keresztneve azt jelenti: Isten ajándéka, családneve pedig: közösségben haladva terhet vállalni.

 

Boldog Romzsa Tódor szobrának avatása és az emlékére rendezett ülés 2001 márciusában a Lakiteleki Népfőiskolán, mérföldkőnek bizonyult a kiskunfélegyházi KÉSZ számára. A csoport tagjaiban felerősödött a segíteni akarás vágya a Kárpátalján élő magyar kisebbség irányában. Tódor püspök példája mutatja, hogy a hit erősebb, mint a származás, hiszen az ő munkássága bizonyította az etnikumok közti ellentétek kibékíthetőségét, természetesnek tartotta, hogy papjaival és híveivel azok anyanyelvén beszéljen.

A korábban a millecentenárium évében Tódor püspök szülőfalujában, Nagybocskón működő Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel felvett kapcsolat a fenti események hatására erősebb, mélyebb tartalmú lett, a helyi parókus atyával kötött ismeretség révén kiszélesedett. Ettől kezdve szinte minden évben sikerült adományokat eljuttatni Nagybocskóra, sőt, időnként Beregszászba és Rahóra is. Egy ízben vittünk számítógépeket a mezővári iskolának. Két alkalommal üdültettünk nagybocskói gyerekeket Kiskunfélegyházán.

Idén négynapos utazásunkat Romzsa Tódor emléknapjára (október 31.) időzítettük. Érkezésünkkor sajnos szembesülnünk kellett azzal a szomorú ténnyel, hogy Mikola Kopics atya kórházba került. Ennek ellenére Rahón és Aknaszlatinán sikerült átadni a KÉSZ-csoport segítségével összegyűjtött jószándékú félegyházi emberek adományait, örömet szerezve ezzel óvodáskorú és nagyobb gyermekeknek, illetve családtagjaiknak.

2019-12-17

Makányné Óvári Éva
a kiskunfélegyházi KÉSZ elnöke

Az adományok eljuttatása Kárpátaljára a Miniszterelnökség, a Nemzeti Együttműködési Alap és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósulhatott meg.

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks