Isten, áldd meg a magyart!

A Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett ünnepséget a KÉSZ kárpátaljai társszervezete, a Beregszászi Római Katolikus Egyházközség KÉSZ-csoportja. A rendezvény keretében nyitották meg Gogola Zoltán festő kiállítását a beregszászi Pásztor Ferenc Házban.

 

Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását, így a program természetesen a költemény elszavalásával, valamint közös eléneklésével kezdődött, majd az egybegyűlteket Molnár János beregszászi esperes-plébános köszöntötte. Beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar himnusz nem véletlenül kezdődik Isten megszólításával, ami valószínűleg világszerte páratlan jelenség. A magyarok történelme szorosan összefügg a hittel, az imával: minden időben fontosnak tartották, hogy örömben-bánatban teremtőjükhöz forduljanak, őt szólítsák meg mindenek előtt.

Gara Katalin, a Beregszászi Magyar Konzulátus konzulja köszöntőjében Kölcsey Ferenc Kárpátaljához való kötődéséről és a Magyar Kultúra Napja méltatásának fontosságáról beszélt. Ezt követően Krajnik Irén és Turjanica Terézia zenetanárok által felkészített fiatal tehetséges gyerekek előadása következett. Fellépett Szabó Anna (ének), Szabó Balázs (ének, klarinét), Bence Barbara (ének) és Bárdos Márk (klarinét).

Pógár Tamás előadásában elhangzott Reményik Sándor: Halotti beszéd a hulló leveleknek című költeménye könnyeket csalogatott sokak szemében és mélyen a szívekbe véste a következő szavakat: „…És árvaság csak egy van, feleim:/Az erdőn kívül lenni./Otthontalannak, hazátlannak lenni…/…S amíg itthon vagyunk:/Bizony bíbor és bronz és arany/És örökkévaló szent szépség vagyunk.”

A zenés-irodalmi műsor után Bárdos István, a beregszászi KÉSZ-csoport tagja felolvasta Gogola Zoltán festőművész életrajzát, majd Kurmay Sándor, az egyházközség titkára pohárköszöntőjével megnyílt a kiállítás.

Gogola Zoltán 1982. január 16-án született Beregszászban festőcsaládban. Az Ivano-Frankovszki Nemzeti Egyetem munkácsi fiókintézetében szerzett diplomát képzőművész-tanár szakon. Jelenleg a Bethlen Gábor Beregszászi Magyar Gimnázium és a Nagyberegi Középiskola rajztanáraként dolgozik. 

2003-tól a Bereg Alkotóegyesület tagjaként több csoportos kiállításon vett részt Kárpátalján és határokon túl. Munkáit bemutatták többek közt Beregszászban, Nagyberegen, Mezőváriban, Nyíregyházán, Vásárosnaményban, Újfehértón.
Alapító tagja a 2011-ben alakult ArtTisza Képző- és Iparművészeti Egyesületnek.
2012-ben a brüsszeli Balassi Intézet, a Magyar Nemzeti Kisebbségek Európai Érdekképviseletéért Alapítvány és Magyarország Beregszászi Konzulátusa által közösen szervezett tárlaton Brüsszelben is bemutatkozhatott festményeivel.
Művészi tárháza gazdag: fest tájképeket, csendéleteket, életképeket és városképeket. Gogola Zoltán tájképein Kárpátalja csodálatos helyeinek változatosságában gyönyörködhetünk, városképein érződik Beregszász iránti hűséges szeretete. Alkotásaira az életre kelt színek jellemzőek. 
A megnyílt kiállítás különlegessége, hogy Gogola Ferenc, Zoltán dédapjának egyik festménye is megtekinthető, akinek vallásos témájú alkotásai nélkül nem beszélhetnénk e régió templomi művészetéről. Gogola Ferenc 1897. január 21-én született Budapesten. Így az ünnep méltó alkalmat biztosított arra, hogy, születésének 120. évfordulójára is emlékezhettek a jelenlévők.

forrás: facebook/Beregszászi Szent Kereszt Plébánia, Bundáné Fehér Rita

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks