Kárpát-medencei zarándoklat a hazáért

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége országos zarándoklata minden esztendőben Magyarok Nagyasszonya ünnepéhez kötődik, amelyet az egyesület tagjai a nemzetért ajánlanak fel.

 

Szűz Mária oltalma, az aradi vértanúk és az 1956-os forradalom ünnepkörében minden évben egy, kereszténységünknek és nemzetünknek fontos helyszínre utaznak a zarándokok, hogy találkozzanak egymással, közösen imádkozzanak Magyarországért és a magyar népért.

Idén Kalocsa volt az úticél, ahová számos magyarországi és határon túli városból érkeztek a zarándokok október 5-én, szombaton képviselve a Kárpát-medence magyarságát. A gondos házigazdák közel ezer résztvevőt láttak vendégül. A főszékesegyházban egymást követően két szentmisére is sor került, ahol Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek szinte személyre szóló szentbeszéddel ajándékozta meg a hallgatóságot. Tanításában beszélt Szűz Mária értelmiségi példájáról, a magyarság összetartásáról, az értelmiség szerepéről és felelősségéről.  „Az értelmiségi lét nem egzisztencia, hanem létforma. Nem azt jelenti, hogy abból élünk meg, hanem, hogy úgy élünk. Értelmiséginek lenni életformát kíván.” – mondta a főpásztor, aki megemlékezett a KÉSZ megalakulásának harmincéves évfordulójáról is.

A szentmiséket követően a zarándokok megismerkedtek az ezeréves Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye kincseivel: a főszékesegyházzal, Asztrik érsek és a megelőző kalocsai főpásztorok kriptájával, az Astriceum Érseki Múzeum kiállításaival és az Érseki Palotában található könyvtárral. A délutáni órákban következett a helyreállított Szentháromság gyönyörű szobrának megáldása és a Lorettói litánia. A KÉSZ-csoportok tagjai rövid ismertetést kaptak a 2020-as esztendő kiemelkedő eseményének, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak előkészületeiről, majd főpásztori áldással indulhattak haza.

2019-10-08

KÉSZ

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks