Kelet és Nyugat találkozása

Lányi Béla verbita szerzetes a Fülöp-szigetekről és az európai kereszténység mai helyzetéről beszélt a győri KÉSZ-csoport április 11-i rendezvényén. 

 

A résztvevők közül sokak ismerősként köszöntötték a misszióban élő Béla testvért, többekkel találkozott már korábban Győrben. Meglepetés volt a gyermekkori, budapesti VII. kerületi jó baráttal való találkozás is, de a legtöbben a hangját ismerték fel a rádióból. A KÉSZ-tagok a JEL újságban olvasták cikkeit. Béla testvér szinte a világ minden sarkán megfordult már, építészmérnöki, teológiai diplomáját egyaránt kamatoztatva. Missziós szerzetestestvérként gyakorlati tevékenységeit korábban Fehéroroszországban, az Egyesült Államokban, Magyarországon végezte, de most már több éve a Fülöp-szigeteken szolgál.

Előadását az elmúlt időszak egyik legjelesebb eseményével, a Cebuban megrendezésre került 51. Eucharisztikus Világkongresszus beszámolójával kezdte, örömét kifejezve, hogy a legközelebbi kongresszus Budapesten lesz.

Ezt követően a Kelet és Nyugat találkozásáról beszélt, melyet az európai kultúrák versengésének nevezett, és feltette a kérdést: mik az elvárások? Elindult ugyan egy iszlamizációs folyamat, de gondoljuk át, hogy valóban a kereszténység-e a gyengébb vallás? A kereszténység nem magánügyként értelmezi önmagát, Jézus életformát akart. Sok-sok felvetés, kérdés hangzott el, amikre még nincs konkrét válasz, egy azonban biztos, ami az evangélium fő üzenetének is nevezhető Béla testvér szerint: Jézus megpróbálta a maga körül látott vallásos és nem vallásos életformát visszaállítani a hit erejére.

Lányi Béla keletet, nyugatot, Ázsiát látva megtapasztalta az ottani életformát, az emberek vallásosságát. – A kereszténységet különböző kultúrák formálták és mindegyikben más volt a kihívás és más az esély. Úgy gondolom, hogy minden korban van esélye a kereszténységnek, de rajtunk múlik, hogy erőt merítünk-e belőle. Ehhez személyes megtérésre van szükség – fogalmazott konklúzióként Béla testvér. Szinte feladatul jelölte meg, hogy mit kell tennünk: tudatosítani Isten jelenlétét, imádkozni, gyermekeket vállalni, hitünket gyakorolni.

Az előadás második részében képsorokat láttunk a Fülöp-szigeteki emberek hétköznapjairól. Az itt élő lakosság 83%-a római katolikus, 9%-a protestáns, 5%-a mohamedán, 3%-a pedig egyéb vallású. Végül Béla testvér beszélt arról is, hogy mit szeretne, és mit tud tenni Cebu keresztény megújulásáért. 

Ottófi Rudolfné
a KÉSZ győri csoportjának elnöke

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks