Keresztény értelmiség összefogása a Kárpát-medencében

Stratégiaalkotó hétvégére hívta meg a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) testvérszervezeteit február 20–22. között Budapestre. A tanácskozásra a Kárpát-medence négy országából érkeztek a keresztény értelmiségi szervezetek képviselői.

 

Délvidékről a Keresztény Értelmiségi Kör (KÉK), Erdélyből a kolozsvári főesperesség, Felvidékről a kassai Szent Gellért Pasztorációs és Oktató Központ (POK), Kárpátaljáról a Beregszászi Római Katolikus Egyházközség részéről érkeztek résztvevők, Partiumból pedig Merlás Tibor atya, korábbi szatmárnémeti plébános volt jelen. Az anyaországot a KÉSZ kibővített elnöksége képviselte.

A KÉSZ létrejötte óta keresi a kapcsolatot az elszakított nemzetrészek keresztény civil közösségeivel, amellyel a nemzeti egység megteremtését és a keresztény evangelizáció erősítését szeretné szolgálni. E törekvés jegyében született testvérszervezeti megállapodás 2011-ben a KÉK-kel, amely 2014 szeptemberében négyoldalú megállapodássá bővült. Az elmúlt ősszel ugyanis a szórványban élő magyarság részéről az Erasmus-Akadémia (ERAK), az elszakított országrészekből a POK és a KÉK, valamint a KÉSZ együttműködési megállapodást kötött egymással. A történelmi szövetség a mostani munkahétvégén tovább bővült a kárpátaljai és az erdélyi magyarság képviselőivel.

A háromnapos megbeszélés első napján a külhoni közösségek mutatkoztak be. Történelmükről, tevékenységükről festettek részletes képet, különös tekintettel a magyarság kisebbségbeli helyzetét illetően. A második nap az intenzív munkáé, a stratégiatervezésé volt. A közösségek képviselői számba vették aggodalmaikat és reményeiket, amelynek eredményeképpen kirajzolódtak az együttműködés és a közös munka prioritásai és a szervezetek erőforrásai. A harmadik napon a tanulságok összegzése történt meg. Osztie Zoltán, a KÉSZ elnöke ismertette azokat a konkrét programterveket, amelyek már az együttműködés kibontakozását jelentik. Ezek közül az első megvalósuló rendezvény a mariazelli zarándoklat április végén, amelyet a kereszténység erősödéséért és a nemzet egységéért ajánlanak majd fel.

A hivatalos programon túl a hosszú hétvégének legalább olyan termékeny és értékes részét alkotta a kötetlen beszélgetés, ahol a közösségek képviselői személyesen is megismerhették egymást. Bár különböző országokból érkeztek a hétvége résztvevői, akik lakóhelyükön különböző kihívásokkal szembesülnek és a mozgásterük is más, az azonos hit és a magyarságot megtartani akaró közös célok valódi egységgé kovácsolta a közösséget. A stratégiaalkotó munkát lezáró szentmisén Kovács Sándor kolozsvári főesperes Ferenc pápa nagyböjti üzenetét idézve foglalta össze a keresztény értelmiség közös feladatát: erősítsétek meg a szíveteket!

Lukácsi Katalin

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks