Keresztény Sziget 2017

Még aktuálisabb, még tartalmasabb, még szórakoztatóbb lesz a május 27-i családi-közösségi nap!

 

Az összefogást, a nyitottságot és a tettrekészséget is hangsúlyozza a Keresztény Sziget idei jelmondata: „Gyere át a hídon!” A kellemes családi-közösségi együttlétre és komoly előadások meghallgatására is alkalmat adó egész napos rendezvényt ebben az évben május 27-én tartják. Kiemelt téma lesz az ökumené, a megújulás és az értékmegőrzés, valamint az ifjúság, párkapcsolatok és család kérdésköre.

A keresztény vállalkozókat és cégvezetőket tömörítő ÉrMe Hálózat kezdeményezésére, a KÉSZ és számos más keresztény szervezet közreműködésével immár harmadszor rendezik meg a Keresztény Sziget című rendezvényt a budapesti Margit-szigeten, ebben az évben is május utolsó szombatján. 2015-ben néhány százan jöttek el, 2016-ban jóval ezer fölött volt a résztvevők száma, és idén is jelentős növekedésre számítanak a szervezők. Ahogy a korábbi esztendőkben, sokan valószínűleg most is gyermekeikkel, családjukkal, barátaikkal együtt érkeznek: míg a kisebbeket játékos-sportos programok szórakoztatják, a fiatalabb és idősebb felnőttek gondolatébresztő előadásokon, beszélgetéseken vehetnek részt.

Újdonság, hogy a korábbi években jellemző hagyományos előadások helyett most inkább pódiumbeszélgetések szerepelnek a programban: neves szakértők fejtik ki gondolataikat egyes témakörökről a színpadon; az eszmecserébe a hallgatóság is bekapcsolódhat.

Az egyház és a kereszténység távlataival foglalkozó beszélgetésen például Szebik Imre evangélikus püspök mellett P. Sajgó Szabolcs SJ ökonómus, Stift Zoltán, a gyermekrajzokkal evangelizáló katolikus pap, valamint Bátor Botond, a motorosklubot is szervező pálos szerzetes vesznek részt. Hasonló szellemi izgalmat ígér a családdal és párkapcsolatokkal foglalkozó kerekasztal is, ahol többek között Skrabski Fruzsinát – több nagy figyelmet keltett dokumentumfilm készítőjét, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom vezetőjét –, Benkő Ágotát, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének volt elnökét, valamint Bedő Imrét, a Férfiak Klubjának alapítóját lehet majd meghallgatni. A média és a nyilvánosság új kihívásaival kapcsolatban Szőnyi Szilárd, a patinás Heti Válasz főszerkesztő-helyettese, valamint a frissen indult, de máris igen népszerű SzemLélek blog elindítója, Gégény István fejti ki a véleményét. A gazdaság és társadalom trendjeiről mások mellett Fogarasi Norbert a pénzügyi vezető, Dabóczi Kálmán közgazdász és Osztie Zoltán atya fog beszélgetni – utóbbinak a KÉSZ korábbi elnökeként Az idők jelei című vitairat megjelentetését köszönhetjük.

A Reformáció Emlékévére is tekintettel kiemelt gondolat lesz az idei Keresztény Szigeten az ökumené, melyet az is hangsúlyozni kíván, hogy a rendezvénynek két fővédnöke is lesz: Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, valamint Steinbach József református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke. Ezzel összefüggésben a reformok és hagyományok, a megújulás és értékmegőrzés viszonyának kérdésköre is előtérbe kerül, mely minden témakörben izgalmas gondolatokat indíthat el.

A szervezők ebben az évben a fiatalokat is meg kívánják szólítani, az ő jelenlétükre a korábbiaknál nagyobb arányban számítanak: az egyház és a társadalom jövőképével, valamint a párkapcsolatok problémáival foglalkozó eszmecserék ezt a korosztályt is vonzani fogják.

Nem lesz hiány a jókedvű együttlétnek keretet adó programokban sem: a gyerekeknek ugrálóvár, arcfestés, váltófutás és mini bringóhintó, a felnőtteknek sör-, bor-, sajt- és kávékóstoló. Délelőtt Mézengúz-koncert, este Holdviola-koncert várja a zenére vágyókat. Igazi különlegesség lesz a Pető Sportegyesület programja, ahol mozgássérültekkel lehet közösen sportolni. A hagyományőrző rendőrök programja mellett látványosnak ígérkezik a pálosok keresztény motorosklub-tagjainak megjelenése is.

A rendezvény ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztrációt kérnek a szervezők. Regisztrálni a www.keresztenysziget.hu honlapon lehet, ahol nyomon követhető a frissülő program is.

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks