KÉSZ-imalánc a megtérésért és a békéért

Imaláncot indít a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén. A megtérésért és a világ békéjéért való imakezdeményezésről Makláry Ákos parókust, a KÉSZ elnökét kérdeztük.

 

– Az orosz-ukrán háború kitörésének kapcsán hazánkban számos imalánc indult az utóbbi hetekben. Miben más a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének imafelhívása?

– A budaörsi KÉSZ-csoportunk kezdeményezése ez, hiszen ők – a pandémia idején is – minden év március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony napján ezer Üdvözlégy Máriát imádkoztak el. Már 2021-ben az ő javaslatukra országosan meghirdettük a bekapcsolódás lehetőségét. Ez a szép szokás a középkori magyarság Szűz Mária mély szeretetéből fakadó gyakorlatában gyökerezik. A hagyomány legmélyén pedig Szent István államalapító királyunk felajánlása áll, amikor az Istenszülő Szűz Máriának ajánlotta fel nemzetünket, így lettünk Mária országa. Ezt a hagyományt tárta fel Bálint Sándor néprajzkutató a vallásos népszokások tanulmányozása során, és ezt a tradíciót igyekezték feleleveníteni Budaörsön is.

– Gyümölcsoltó Boldogasszony napja a Katolikus Egyház ünnepe. Az imalánchoz csatlakozhatnak más felekezetbeli testvérek is?

– Igen, felekezeti hovatartozástól függetlenül minden keresztény ember magáénak érezheti Gábor arkangyal szavait, hiszen elhangzásuk Jézus Krisztus földi életének első pillanatai, a megtestesülés csodája. A segítséget kérő és békére vágyó keresztény lélek megtalálja Szűz Máriát, hiszen ahogy a kánai menyegzőn, ő ma is látja szükségünket, bajunkat és a háborút is.

– Miért tartották fontosnak, hogy 2021-ben országossá tegyék a közös imádkozást?

– A pandémia mindenkit érintett és megviselt. Tavaly a KÉSZ helyi csoportjai is csatlakoztak a felhíváshoz, így március 25-én reggel 8 és este 6 óra között közel harminc településen legalább háromszáz ember kérte Szűz Mária közbenjárását a járvány megszűnéséért. Egészen biztos, hogy megsokszorozódtak az elmondott imák, hiszen több csoport egész napra vállalt imaszolgálatot. Sőt, eljutott a felhívás híre az érdi Regina Mundi Apátságba, valamint Tiszaújvárosba, Sajószögedre, Ráckevére és Szigetszentmiklósra is, ahol ugyan nincsenek KÉSZ-csoportok, de az apátság nővérei és az egyházközségek tagjai jelezték csatlakozási szándékukat. Százhalombattán pedig már az ünnepet megelőző napon is megkezdődött a folyamatos imádság.

– Hogyan lehet csatlakozni az imádkozó közösséghez?

– Az imalánc lényege, hogy megállás nélkül imádkozunk. Mindez reggel 8 és este 6 óra között történik majd, egyszerre több helyszínen. Megszólítottuk határon túli társszervezeteinket is. Csoportjaink mellett minden közösségi és egyéni felajánlást örömmel veszünk. Az iroda(kukac)keesz.hu címen várjuk a jelzéseket minden velünk imádkozótól. Szeretnénk, ha mind többen látnák azt, hogy nem vagyunk szigetek, magányos imádkozók. Kereszténység nincs imádság nélkül, a közös ima pedig erősíti a közösség tagjait. Az imádság erejéről és hatásairól azok tudnak beszámolni, akik rendszeresen fohászkodnak. A KÉSZ tagjaival küldetésünk, hogy hívjunk, vonzzunk és befogadjunk mindenkit, akik velünk együtt tudják: az imádság erő, megtisztulás és gyógyulás. Mindenkit buzdítunk a bekapcsolódásra, akár tíz percre, akár órákra március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony vagy, ahogy a bizánci szertartásúak nevezik az Örömhírvétel ünnepén.

2022-03-21

Lonkay Márta
(A beszélgetés a Magyar Kurír oldalán jelent meg)

Kérjük, hogy csatlakozási szándékukat az iroda(kukac)keesz.hu címen jelezzék a vállalt időpont és a helyszín (település) megjelölésével. Az időbeosztás az alábbi táblázatban követhető nyomon, amelyet folyamatosan frissítünk:  
KÉSZ-imalánc – időbeosztás-táblázat

 

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks