Könyvbemutatóval kezdődött a tatai KÉSZ jubileumi programsorozata

A KÉSZ tatai csoportja programsorozattal ünnepli megalakulásának 25. évfordulóját, melynek első eseménye a Szent László, a velünk élő lovagkirály című könyv bemutatója volt április 30-án.

 

A 2017-es Szent László-évben sokan, sokféle módon emlékeztek meg az egész Kárpát-medencében a lovagkirályról. A Szent László, a velünk élő lovagkirály című tanulmánykötet a KÉSZ és kolozsvári társszervezete, a Keresztény Értelmiségi Kör Kolozsvár (KÉKK) együttműködésének gyümölcse. 2017 júniusában KÉSZ–KÉKK találkozóra került sor Kolozsvárott, ahol az anyaországi és a helybeli értelmiségi fórum egy konferenciával tisztelgett a lovagkirály alakja előtt. A könyv nem csupán az eseményre meghívott előadók tanulmánnyá szerkesztett, bővített szövegeit tartalmazza, hanem olyan szakemberek írásait is, akik az erdélyi kultúrtörténetnek jó ismerői, elkötelezett kutatói.

A kutatási eredmények arról beszélnek, hogy Szent László alakjával kapcsolatban még mindig kerülnek elő értékes, ismeretlen vagy csak kevéssé ismert szövegek, dallamok, vannak még kiaknázatlan források, tudnak újat mondani a történeti és szövegösszefüggésekről, miközben a jelenben egyre árnyaltabb portré rajzolódik ki a történeti László királyról.

Izing László, a KÉSZ tatai csoportjának elnöke a városházán rendezett könyvbemutatón elmondta: A csoport fennállásának 25. évfordulója alkalmából egy féléves programsorozatot indítanak, mely más jubileumokhoz is kötődik: a KÉSZ országos szervezete 30. évfordulóját ünnepli, ennek apropójából egy kongresszust szerveznek az Országházban, a Piarista Diákszövetség tatai tagozata pedig idén 20 éves, ebből az alkalomból a piarista rendház kápolnájában a rend alapítójára emlékezve szentmisét tartanak majd, mindezek mellé pedig számos egyéb program is szerveződni fog egészen a hagyományos, novemberi Erzsébet-bálig.

A tatai könyvbemutatón előadást tartott Gábor Csilla, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Irodalomtudományi Intézetének egyetemi tanára és Szőcs Csaba, a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület igazgatója, római katolikus plébános. A kiadvány megjelenését a KÉSZ kezdeményezésére a Bethlen Gábor Alap által meghirdetett pályázat keretében a Magyar Kormány támogatta.

forrás: tata.hu/Ábrahám Ágnes

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks