Magyar emlékek nyomában

Óriási kalandra vállalkoztak azok, akik elfogadták a KÉSZ veszprémi csoportjának meghívását, és Messik Miklósra bízták magukat, hogy résztvevői legyenek egy csodálatos utazásnak, és kövessék őt a világ minden részére, magyar emlékek nyomába eredve.

 

Messik Miklóssal, a Magyar Emlékekért a Világban Közhasznú Egyesület elnökével a Padányi katolikus gimnáziumban február 17-én megtartott vetített képekkel gazdagon illusztrált előadása során Skóciától Olaszországig, Szent István királytól Tours-i Szent Mártonig hihetetlenül sok helyet jártunk be magyar szentek és híres magyarok nyomában. Kiderült, nincs olyan szöglete a világnak, ahol ne találnánk magyar emlékeket.

Skóciai Szent Margit nagy tiszteletnek örvend Európa-szerte, kiváltképp Skóciában, ahol számos szobrát, templomok ablaküvegeire festett képét és ereklyéjét csodálhattuk meg olyan felvételeken, amelyeket előadónk maga készített. Árpád-házi Szent Erzsébet tisztelete átível egész Európán, de a tengeren túl is felfedezhetjük azokat a műalkotásokat, amelyek az iránta tanúsított nagyrabecsülést igazolják.

Nagyvárosok, mint London, Edinburgh, Párizs, Köln, Aachen, Róma, Pozsony, számtalan magyar műkincsnek adnak otthont ma is. Előadónk a bőség zavarával küzdött, mivel a lehetetlenre vállalkozott, amikor a rendkívül gazdag anyagából próbálta másfél óra alatt a legfontosabbakat bemutatni. Megkönnyebbülten fogadtuk az ígéretét, mely szerint máskor is ellátogat Veszprémbe egyesületének további tagjaival, és folytatja azt, amiből most csak ízelítőt tudott adni. Büszkeséggel telten távozhattunk, mivel ismét kiderült, milyen sok nagyszerű, követni érdemes kiválóságot és művészi alkotást adott hazánk a világnak.

Merjünk hát nagyok lenni, hiszen óriásiak vagyunk!

Demény Anna
veszprémi csoport

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks