Megtaláltuk egymást

A KÉSZ Budapest XVI. kerületi csoportja november 19-én kerekasztal-beszélgetést tartott a szolidarizmusról Találjuk meg egymást! címmel a rákosszentmihályi plébánia közösségi házában.

 

A beszélgetésben különböző egyesületek és civil szervezetek meghívott képviselői vettek részt. A rendezvényt Nemesszeghy György, a helyi KÉSZ-csoport elnöke vezette. A jelenlévők, akik megkapták a csoport által készített, vitaindítónak szánt nyomtatott anyagot, szintén bekapcsolódtak a „vitába”. A rendezvény elérte célját: többen „egymásra találtak” már ott helyben – szervezetek és vendégek egyaránt.

A megjelenteket Nemesszeghy György elnök köszöntötte a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének Budapest XVI. kerületi csoportja nevében, akik a szolidarizmusról, az igazság érvényesítéséről, a közjó növeléséről, országunk, népünk, honfitársaink és saját magunk felemelkedéséről folytatott kerekasztal-beszélgetésre érkeztek. Kiemelte, hogy a szolidarizmus eszmerendszerének megvalósítása egyúttal társadalmi-gazdasági átrendeződést és szolidáris erkölcsi magatartást is jelent.

A házigazda szerepét betöltő Urbán Gábor plébános a szolidarizmushoz kapcsolódó szentírási idézetet értelmezte és a szubszidiaritás fontosságát emelte ki.

A kerekasztalnál olyan intézmények, egyesületek küldöttei foglaltak helyet, amelyek eddig is sokat tettek a kerületben a jótékony szolidaritásért. Ezúttal alkalmuk nyílt tevékenységük rövid összefoglalására is. Balázs Gyula az Árpádföldi Közösségi Egyesületet képviselte, Környeiné Rátz Katalin a Centenáriumi Lakótelepért Egyesület nevében jelent meg. Lonkay Attiláné a XVI. kerületi Ipartestület szerepét foglalta össze a kerület élhetőbbé tétele vonatkozásában, Mohácsiné Rózsa Jolán pedig a XVI. kerületi Magyar Vöröskereszt tevékenységét ismertette. Felszólalt Petrovics Sándor a Kovász Egyesület részéről, Szőke István pedig a Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola tanáraként válaszolt spontán felvetődő kérdésekre. A Nagycsaládosok Országos Egyesületét Tengyer Minea képviselte a rendezvényen.

Elhangzott, hogy a közjóért és az igazságos társadalomért tett közös erőfeszítés hatalmas impulzus, mely képes társadalmunkat összetartani és emberivé formálni. Erre égetően nagy szükségünk is van, mert demokráciánk egyre jobban felmorzsolódik az önző egyéni és csoportérdekek ellentmondásaiban, a szolidaritás és a keresztény értékrend hiánya miatt.

A sokféle szervezet jelenléte a beszélgetés során is számos témát vetett fel. Szó esett a megbízható vállalkozók és a lakosság egymásra találásának segítéséről, hittanbeíratásról, véradásszervezésről, egészségnevelésről, szociális segítségnyújtásról, katasztrófavédelemről, lakossági adományok fogadásáról, pékségekben és egyéb helyeken megmaradó ételek hasznos felhasználásának lehetőségeiről és az ezzel kapcsolatos anomáliákról is.

A kerekasztaltagok és a jelenlevők hozzászólásaival eredményes vita és információcsere alakult ki, mely több értékes javaslattal zárult. Bebizonyosodott: megtalálhatjuk egymást, ha alkalmat kerítünk rá. Ez a délután pedig egy jó alkalomnak bizonyult erre a célra!

A témához kapcsolódó kiadvány itt érhető el.

a KÉSZ Bp. XVI. kerületi csoportja

 

 

 

 

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks