Napjaink keresztényüldözéséről

Bemutatták Veszprémben a Budapest-jelentés a keresztényüldözésről 2018 c. kötetet a helyi KÉSZ-csoport szervezésében Juhász Hajnalka miniszteri biztos és Ujházi Lóránd plébániai kormányzó közreműködésével.

 

Erdő Péter bíboros a következőket írja a jelentés ajánlásában: „2018-ban immár második alkalommal jelenik meg a Budapest-jelentés, amely bemutatja a világban található üldözött keresztény közösségek helyzetét. A magyar kormányzat azzal a céllal kezdeményezte 2017-ben egy ilyen jellegű összefoglaló kötet kiadását, hogy évről-évre hiteles képet adjon a magyar köz- és tudományos élet képviselőinek az egyes keresztény közösségek hagyományáról, életéről és kilátásairól. (…) A könyv célja nemcsak az információátadás, hanem az üldözött keresztényekkel szembeni szolidaritás és segítő szándék előmozdítása is.”

A Budapest-jelentés a keresztényüldözésről 2018 kutatási és szerkesztési hátteréről adott részletes tájékoztatást Ujházi Lóránd plébániai kormányzó, jogász, a hittudományok és a hadtudományok doktora, a könyv társszerkesztője.

Többéves előkészületet igényel egy ilyen átfogó kiadvány létrehozása, jelentette ki az előadó. Széleskörű nemzetközi kapcsolatokat alakítottak ki, amelyekbe neves intézményekkel, egyetemekkel, nemzetbiztonsági kutatóintézetekkel való együttműködés tartozik. Konferenciákat rendeztek hazánkban a bevándorlásról, az együttműködésről, vallásbiztonsági témákról, neves szakértőket hívtak meg előadást tartani, köztük Szíriában élő vallási vezetőket, akik az iszlám-keresztény kapcsolatról osztották meg tudásukat. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem neves külföldi egyetemek kutatócsoportjaival karöltve értékelte kutatási eredményeiket különböző aspektusokból. Fókuszba kerültek vallásbiztonsági témák, a különböző vallások tanításai a háborúkról, a jogalkotás és a vallásszabadság problémái. Tovább színesítették a palettát fórumbeszélgetések professzorokkal doktoranduszok bevonásával. A fiatal tudósok munkáját fontosnak tartják a téma jövője szempontjából. A tervek között szerepel megállapodások kötése katolikus egyetemekkel nemzetközi szinten, kutatók, doktoranduszok cseréje, valamint határon túli magyar intézmények bevonása és szakirányú továbbképzés állami és egyházi szektorban dolgozók számára.

Végül Ferenc pápának a vallások közötti párbeszéd érdekében tett erőfeszítéseiről adott tájékoztatót Ujházi Lóránd.

Juhász Hajnalka nemzetközi jogász, Magyarország humanitárius segítségnyújtása nemzetközi kapcsolatainak fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos elsőként leszögezte, hogy a közel-keleti keresztények végveszélyben vannak. Lélekszámuk az elmúlt 7 évben 40 százalékkal csökkent. Szíriában 2019-re 2 százalékra esett vissza. Irakban a 2003-as másfél millióhoz képest ma mindössze 275 ezer.

A miniszteri biztos elmondta: Az üldözött keresztényekkel szembeni szolidaritás és segítő szándék megnyilvánulásaként jött létre a Hungary Helps program, amelynek alapelve, hogy a keresztényeket a szülőföldjükön kell segíteni a megmaradásban ahelyett, hogy kénytelenek legyenek elhagyni otthonaikat. A program lényege a hatékony segítség: abban segítünk, amiben hiányt szenvednek a rászorulók. Ebben a törekvésben elsősorban a V4-ekre számíthatunk segítőtársként. Ez a program abszolút egyedülálló, ezért példaként szolgál a nagyobb erőforrásokkal rendelkező kormányok és nemzetközi szervezetek számára is. Megemlítette a Damaszkuszban helyreállított házakat, amelyekbe már ezer család költözhetett vissza, és a szíriai „Nyitott kórházak” elnevezésű humanitárius programot, valamint azokat a fontos projekteket, amelyek az afrikai területeken a vízhiány megelőzését szolgálják. Ilyenek lehetnek a víztisztaság és a vízkészlet megőrzését célzó kezdeményezések, amelyek a tömeges migráció megelőzését szolgálják, ugyanakkor hosszú távú befektetést is jelenthetnek Magyarország számára.

Juhász Hajnalka szólt a segélyszervezetek, szerzetes- és lovagrendek, valamint az egyházi karitász részvételének fontosságáról a keresztény kisebbségek segítésében a magyar kormány törekvései és erőfeszítései mellett.

2019-06-12

Demény Anna

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks