Népénekek gazdag tárháza

Rendhagyó hangversenyen mutatták be közös kincsünket, a Kárpát-medencei népénekgyűjteményt a törökszentmiklósi Szentháromság-főtemplomban november 10-én.

 

A KÉSZ törökszentmiklósi csoportja régóta dédelgetett álma valósult meg, amikor több generáció jelenlétében bemutatták a KÉSZ kiadásában 2015-ben megjelent népénekgyűjteményt. A könyvbemutató célja volt, hogy erősítse a keresztény közösségek összetartását, megmutassa keresztény zenei értékeink gazdagságát, igényes élményhez juttassa a hallgatóságot, mindezt természetesen Isten dicsőségére.

Galgóczy Gábor, a KÉSZ társelnöke köszöntőjében beszámolt arról, hogy a KÉSZ Kárpát-medencei társszervezeteivel közösen készített gyűjtemény számos helyszínen került már bemutatásra nemcsak Magyarországon, hanem határainkon túl is. A népénekek kotta- és hangtára rendszerezett formában megtalálható az interneten a nepenekgyujtemeny.keesz.hu oldalon, így még szélesebb körben megismerhetik az érdeklődők – fejezte ki örömét a társelnök.

A hangversenyt megtisztelte jelenlétével a város polgármestere, Markót Imre, aki kórustagként énekelt a programon. Karácsony közeledtével főként adventi énekek kerültek kiválasztásra az könyvből. Az est folyamán fellépett a város három kórusa: a Salve Regina Énekkar, a Sanctonicolaum Kórus és a Törökszentmiklósi Népdalkör. Két helyi iskola, a Hunyadi Mátyás Angol–Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és a Bercsényi Miklós Katolikus Gimnázium Pánthy Endre Általános Iskolája diákkórusai is szerepeltek. A Sodrás Népzenei Együttes hangszeres kísérettel közreműködött.

A zenei dallamok kiegészültek prózai darabokkal, így tették még hangsúlyosabbá az énekek tartalmát. Elhangzott Bihari József (helyi költő) verse is: „Ősi dallam, ősi zene ember/lélek telis-tele kotta nélkül/tán az égből küldi/Isten reménységből/Ember érzés, ami szüli,/dallá az idő neveli, érleli,/mint a búzát a nap/Aki vetett, az majd arat/Egy-egy része a hazának/tükörképe égi tájnak/fohászát ki hogyan mondja/Más a szó, de egy az Atya/égből fakadt földi ének/ős érzése magyar népnek…”.

Gazdára talált nemcsak az énektanárok és karvezetők számára sokat jelentő könyv számos példánya. A népénekgyűjteményben bizonyára mindenki rátalál arra, ami számára érdekes lehet, akár más régiók énekeire, énekváltozataira kíváncsi, akár új énekeket szeretne megtanulni, vagy zarándoklatra, ünnepségek műsorához keres zenei anyagot.

készült: Viski-Latorné Dögei Edit törökszentmiklósi csoportelnök beszámolója alapján

2018-11-19

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks