Örömet szerezni a szeretet kenyérkéivel

Tízéves hagyomány, hogy a KÉSZ baktalórántházi csoportja szervezésében Árpád-házi Szent Erzsébet jótéteményeire emlékezve a neve napján kis kenyérkéket szentelnek a baktai római katolikus templomban.

 

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége helyi csoportja által kezdeményezett szép szokás az idén sem maradt el, ünnepi szentmisén idézték fel a hívek Szent Erzsébet életét: – A Rózsacsoda és a Szent Erzsébet betege című történetekből életpéldát kaptunk a „cselekvő szeretet” megtestesítőjétől arról, hogyan kell keresztényi módon felebarátainkkal jót tenni, nekik örömet szerezni.

Lázár István plébános megáldotta, majd megszentelte a mintegy félszáz kenyérkét, amiből a mise végén mindenki vihetett haza, hogy a családi asztalnál közösen elfogyaszthassa. A megszentelt péksüteményekből jutott még a többgyermekes családoknak is, akik szívesen fogadták a szeretet kenyérkéit.

A baktalórántházi Árpád korabeli templomban az egyik freskó jelenete a Turul-szentet örökíti meg, amint éppen kenyeret oszt kötényéből a szegényeknek. A 18. századi oltárkép pedig a Rózsacsodát ábrázolja. Az oltárkép a település földbirtokos családjának, gróf Hallerné, született gróf Károlyi Klárának köszönhető, ami jelenleg a helyi Dégenfeld Kastélymúzeum egyháztörténeti kiállításán tekinthető meg.

Köszönet a baktai péküzemnek, hogy ismét vállalták az Erzsébet-cipók megsütését.

2019-11-30

Némethné Csubák Éva
a baktalórántházi KÉSZ elnöke

„Árpád-házi Szent Erzsébet jó szívéről szól az ének.
Betegeket gondoz, ápol, eltart szorgos munkájából.
Kenyerét is mind megosztja, kötényében rejtve hozza,
Éhezőket jókkal tölt be, vigasztalást hoz a földre.”

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks