Papp Miklós: Isten igényes kereszténységre hív

Papp Miklós parókus, főiskolai tanár volt a KÉSZ veszprémi csoportjának vendége október 18-án. A jó és rossz között – Az életvezetés etikája címmel tartott előadást, mellyel azonos címen jelent meg könyve is az előadónak.

 

Az életvezetés a bölcsőtől a halálig életünk minden szakaszában aktuális téma. Papp Miklós előadásában rámutatott arra, hogy manapság sajnos magánügy lett érteni az életvezetéshez, ezért az erre vonatkozó döntésekért felelős agyfélteke el is csökevényesedett. A középkori embernek még egyértelmű volt, hogy ugyanúgy kell érteni a szakmájához, mint a lélekhez. A mai sikerorientált, gyakorlatias világunkban a holisztikus tudományokat, a filozófiát és a teológiát nem tartják fontosnak, egyedül a szaktudás számít, így aztán láthatjuk, mennyi kiváló szakember rontja el az életét.

Miklós atya hangsúlyozta, hogy a jó életvezetés az alapdöntésen múlik, melyet Istennel együtt, vele szövetségben kell meghozni, hiszen ő fejezi be életünk ikonját, de addig is mindig hív, akárhányszor letérünk az útjáról.

Ahogy gondolkodunk, úgy fogunk élni. A pozitív gondolatok megtartanak a választott úton, és aki tervez, az nem ragad le. Ferenc pápát idézve az előadó kiemelte, hogy az evangéliumi élet nem polgári jólét. Bátran kell dönteni, azután ugrani kell, nem lehet az abszolút biztosra várni, mert nincs ilyen az életben. A döntéseket viszont alaposan át kell imádkozni, a realitásokat fel kell mérni. Erősíteni kell az olyan jó emberi kapcsolatokat, amelyek előrevisznek, és el kell hagyni azokat, amelyek lefelé húznak. Isten ugyanis nem „olcsó”, hanem igényes kereszténységre hív.

Mit jelent elitnek lenni? Kitartani az értékeink mellett, és új utakat keresni. Az elitség szolgálatot jelent. Vállaljunk vezető pozíciót a szakmánkban, és szolgáljuk a közösséget.

Aki „olcsón” él, annak „olcsó” boldogsága lesz. Az esetlegességgel és a bizonytalansággal szemben áll az igényes kereszténység, amelyet a keresztény értelmiségiek magukénak vallanak.

Demény Anna veszprémi KÉSZ-tag

2018-11-12

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks