Pedagógus kapta a békési KÉSZ-díjat

Sipos Lászlóné dr. Kovács Mária pedagógus vehette át idén a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége békési csoportja által alapított elismerést, a KÉSZ-díjat egy helyi galériában megtartott ünnepségen.

 

Az eseményen Pálmai Tamás, a békési csoport és az országos elnökség tagja köszöntötte a megjelenteket. Az ünnepi műsorban a díjazott akkor még titokban tartott személyéhez fűződő alkotások hangoztak el: Szeverényi Barnabás Thomas Mann József és testvérei című művéből olvasott fel részleteket, és Lackfi János egy versét szavalta el. Meister Éva Cseh Tamás-dalokat énekelt, gitáron közreműködött Baráth Zsolt.

A kitüntetettet H. Kovács Eszter méltatta, a rendezvény végén Makláry Ákos parókus, a KÉSZ országos elnöke mondott meleg hangú, személyesen az ünnepelthez intézett, és a keresztény kulturális értékeket megtartó közösségek fontosságáról szóló zárszót. A résztvevők sokáig beszélgettek még egymással, majszolgatva az ünnepelttel a jóízű szendvicseket és réteseket.

2019-06-03

PT


Sipos Lászlóné dr. Kovács Mária, a 2019. évi békési KÉSZ-díj kitüntetettjének méltatása

1952-ben született Békésen egy háromgyermekes parasztcsalád legkisebb gyermekeként. A családban három lány nevelkedett. Ritka szépek, csinosak és nem mellékesen okosak is voltak. Így a szülők támogatták gyermekeik továbbtanulását a helyi gimnáziumban, majd ottani eredményeiket látva, segítették őket felsőfokú tanulmányok megszerzésében is. Mindhárman pedagógus diplomát szereztek.

Díjazottunk 1970-ben érettségizett. Egy kis kitérőt tett az egészségügy felé. A Békési Fogászati Rendelőben lett asszisztens. Munka mellett elvégezte a kétéves fogászati asszisztensképző iskolát. A mára legendás hírűvé vált Lulay László mellett kezdett dolgozni, majd Puskás Ildikó asszisztense lett. Olykor alkalmam volt nekem is rendelni a segítségével. Megragadott különös személyisége. Nagyon jó beszélgetésekre emlékszem vissza, melyek tárgya nem a fogászati munka szépségeivel volt kapcsolatos. Bölcsész identitásra utaló gondolatok megfogalmazása, az elvont kérdések felvetése már előre sejtést engedett arra vonatkozóan, hogy nem asszisztensként éli le dolgos éveit.

1972-ben kötöttek házasságot. 1973-ban a férjét behívták az akkori időben szokásos kétéves sorkatonai szolgálatra. Díjazottunk hasznosan akarta tölteni ezt az időszakot is, és jelentkezett az egri Ho Si Minh Főiskola (mai nevén Eszterházy Károly Egyetem) magyar–angol nyelv tanárképző szakának nappali tagozatára, ezzel búcsút intve az egészségügyi pályának.

Nappali tagozatos tanulmányait levelező szakon folytatta. Jó oka volt ennek a döntésnek is, ugyanis 1975-ben megszületett első gyermekük, Judit, 1976-ban megérkezett a családba második gyermekként Márton is. Ezek az örömteli események nem akadályozták meg abban, hogy 1977-ben a főiskolai tanulmányait befejezze Egerben.

1977-től 1994-ig magyar–angol szakos tanárként a békéscsabai Rózsa Ferenc Gimnáziumban tanított. Ebben az időszakban (1980–83) az ELTE BTK-án magyar nyelv és irodalomból szerez egyetemi diplomát.

1986-ban két fontos esemény aktív cselekvője: megszületett harmadik gyermekük, Ádám, és egyetemi doktori címet szerzett mai magyar nyelvészet és stilisztika témában.

1994-től 1996-ig a békéscsabai evangélikus gimnáziumban folytatta tanári tevékenységét.

Még 1996-ban a Tessedik Sámuel Főiskola Pedagógiai Karán főiskolai docens lesz. Ugyanitt 2004-től 2012-ig, nyugdíjazásáig főiskolai tanár.

Ez idő alatt 1997 és 2000 között az ELTE BTK-nak PhD magyar nyelvészeti doktori programjában vett részt. 2003-ban magyar nyelvtudományból PhD fokozatot szerzett.

Több publikáció fűződik nevéhez, valamint választott tisztviselője a Magyar Drámapedagógiai Társaságnak is.

Hatszoros nagymama (három unokája Mezőberényben, három Németországban él). Szeret énekelni. Gyermekkorától fogva, amerre útja vitte, mindig szerzett magának egy kórust, jelenleg a békési református egyház kórusában énekel.

Kedvenc előadója: Cseh Tamás
Kedvenc könyve Thomas Mann: József és testvérei

H. Kovács Eszter
fotók: Ga-Pix

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks