Szent Adalbert-díj 2017

Velkey György orvosnak adományozta a KÉSZ elnöksége a Szent Adalbert-díjat 2017-ben a keresztény szellemű gyógyítás magyarországi és határon túli elterjesztése érdekében végzett áldozatos munkájának elismeréseként.

 


Velkey György 1961. december 16-án született Miskolcon. A Debreceni Orvostudományi Egyetemen általános orvosi, a Semmelweis Egyetemen egészségügyi menedzser diplomát szerzett. Szakképesítései: csecsemő- és gyermekgyógyászat, aneszteziológia és intenzív terápia, csecsemő- és gyermekgyógyászati intenzív terápia. Első munkahelye a Debreceni Orvostudományi Egyetem Gyermekklinikája volt. 1996-tól a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházában, Budapesten dolgozik, 2003-tól főigazgatóként. 2007–2012 között a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgató helyettese, 2011–2014 között önkormányzati képviselő, a Fővárosi Önkormányzat Egészségpolitikai és Szociális Bizottságának elnöke. A Magyar Köztársaság Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki, és megkapta a Magyar Gyermekorvosok Társasága Kulin László és Bókay János-emlékérmét, valamint a Keresztény Közéletért Alapítvány Varga László-emlékérmét. Nős, öt gyereke és öt testvére van. A szüleinek így lehetett 29 unokája. A nagycsalád számára életforma.

Római katolikusként vezet egy református egészségügyi intézményt, ahol embersége, kiváló gyógyító és szervező munkája révén kitűnő kapcsolatot teremtett munkatársaival és az egyházi vezetéssel egyaránt. A mai napig nagy elhivatottsággal végzi kiemelkedő munkáját, szolgálván nemcsak az anyaországi gyerekek gyógyítását, hanem a határon túliakét is, legyenek ők erdélyiek, felvidékiek vagy – az utóbbi időben lehet, hogy a családi hagyományokból kiindulva – kárpátaljaiak. Édesapja, aki 1944-ben a Vereckei-hágó védelmében súlyosan megsebesült, munkácsi ősöktől származott.

A német ajkú reformátusok által a 19. században alapított Bethesda mára az ország egyik legjobb, országos és térségi feladatokat is ellátó gyerekkórháza, ahol a korlátozott finanszírozás ellenére az elesetteket, betegeket befogadják, ápolják és gyógyítják. Nagyravágyó terveik vannak: 2019-ben nyílik meg az épület új szárnya, ahol az országban először valósulhat meg az intézményen belüli természetes szülés, s ahol – az Irgalmasrendi Kórházzal együtt – sem abortusz, sem hálapénz nem lesz többé. Folyamatos a korszerűsítés. Az új szülészet-nőgyógyászat mellett egy több megyét ellátó gyermeksürgősségi osztályt terveznek megnyitni. Egyfajta anya-gyermek központot hoznak létre, ami nemzetközi modell is egyben. Egy országos hiánypótló gyermekpszichiátria, MRI-gép, gyermek hospice, valamint tartós lélegeztetési központ is a tervek között szerepel. Új helyre kerül az égési intenzív osztály és a gyerekepilepszia-gondozás.

A minőségi ellátást az állam is elismerte, és az „Év kórháza” díjjal tüntette ki az intézményt, ahol a 300 kórházi dolgozó mellett mintegy 100 önkéntes segíti a munkát. A kórház mai célkitűzései megegyeznek az alapítók elgondolásával: Krisztus szeretetének a megjelenítése a gyógyításban.

Velkey György bábáskodása mellett négy nagy egyházi kórház, a Bethesda, az Irgalmasrendi Kórház, a Budapesti Szent Ferenc Kórház és a MAZSIHISZ Szeretetkórháza szövetségbe tömörült. Az Egyházi Kórházak Szövetsége egy jól felépített alternatív, spiritualitást is nyújtó ellátórendszerként is felfogható, amire nagy igény van. A kórház-együttes csecsemőkortól aggastyánkorig a legtöbb ellátást biztosítani tudja, a Bethesda adja például a szülészeti hátteret az egyházi kórházak szövetségén belül.

Velkey György az egészségügyet mérgező és torzító paraszolvencia elleni küzdelem prominens képviselője, aki az orvoslásban és ápolásban nélkülözhetetlen bizalomra építi régi-új rendszerét, tiszta vizet önt a finanszírozás-pohárba, élesen különválasztva azt, ami ingyenesen jár és megvásárolható. Azt szeretné, hogy ebben az új rendszerben mindenki emelt fővel dolgozhasson.

Egyes betegek elvesztése – amit kudarcként él meg – és a rengeteg feladat Velkey doktort is megviseli. Ezért szüksége van lelki megbékélésre, feltöltődésre: erre legtöbbször családja körében kerít alkalmat. Naponta olvassa a Szentírást és rendszeresen részt vesz lelkigyakorlaton. A különféle veszteségekből adódó feszültségek természetesen ösztönzően is hatnak rá: ezek tanulsága jövőbeni feladataiban segíti. Arra a kérdésre, hogy a gyógyításban segít-e a hit, azt felelte, hogy a szaktudás mellett mindenképpen szükség van hitre, az orvos és a beteg részéről egyaránt. Vallja: a racionális gyógyítás mellett – és a jó orvos munkája mindig ilyen – meghatározó az ima ereje, Jézus szerepe. A hit és az ima gyakran a racionalitás határán túl segíti a gyógyítást, amit csodaként élhetünk meg.

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks