Szolga csak egy van: az Isten

„Szolga csak egy van: az Isten” – Egy óra Weöres Sándor költészetének bűvöletében címmel tartott előadást a KÉSZ szervezésében Fabiny Tamás evangélikus püspök és Gryllus Dániel Dunakeszin október elején.

 


Még elevenen élt emlékezetünkben a református templomban megtartott Amikor az atyafiak együtt muzsikálnak című szeptemberi hangverseny élménye, Sebestyén Márta és a Gryllus fivérek nagysikerű hangversenye, amikor újra összegyűltünk egy újabb különleges élmény befogadására az evangélikus templomban, Fabiny Tamás evangélikus püspök és Gryllus Dániel muzsikus előadására.

Chikán Katalin evangélikus lelkésznő köszöntője után Fabiny Tamás a műsor születéséről beszélt: – A muzsikus és a teológus párbeszédére épülő összeállítás Weöres Sándor születésének századik évfordulójára készült, s a költő Vas megyei szülőfalujában, Csöngén hangzott el első alkalommal 2013-ban, majd azóta sokszor, az ország különböző helyszínein.

A szó és a zene segített közelebb kerülni Weöres Sándor istenkapcsolatának megismeréséhez, Csöngéhez fűződő kötődésének költészetét gazdagító hatásához, amiről Füst Milánnak szóló levelében így vall: „E tájékhoz minden idegszálammal hozzáforrtam (…) Innen viszek mindent a verseimbe, szín-, alak-, vonal- és főleg hanghatásokat.”.

Bizonyságul a Fű, fa, füst és a Nyári este című verseket idézték az előadók. Az utóbbi vers refrénjét a közönség együtt énekelte Gryllus Dániellel: „Bim-bam! Bim-bam! Torony üregében, /érc-hang pihen el az éjben.”.

Fabiny püspök személyes élményekkel is gazdagította teológiai versértelmezéseit, hiszen édesanyja szintén a kemenesháti faluban, Csöngén született, most is ott él. Az irodalom érettségire a költő készítette fel, hogy átsegítse a kidolgozott, de elvesztett tételek okozta kétségbeejtő helyzeten.

Az istenhit és az istenkeresés élményét magukba foglaló versek felidézését ismét közös éneklés követte. „Amit nekem adsz, mindenkinek adod, hirdeti a földi hatalom. Amit mindenkinek adsz, nekem adod, hirdeti az égi hatalom” – zsongta ringatózva a gondolat szépségétől elérzékenyült közönség.

Weöres Sándor megénekelte a teremtett világ, a teremtés áhítattal csodált szépségét, végtelenségét, Gryllus Dániel pedig az Ének a határtalanról című verset adta elő. A teremtett világban Isten megteremtette az embert, és képességet adott neki, hogy keresse, szólítsa Őt.

1970-ben a Vigilia körkérdésére adott válaszában a költő így vallott Krisztusról: „Számomra csak egy ember létezik: Jézus. Jézus létezik, és Ő létezik mindazokban, akik benne és általa léteznek. (…) Egyetlen célom: egy fokkal közelebb vinni az olvasót ehhez az azonossághoz, a Jézussal való egységhez. Jézus Krisztus az eget és a földet köti össze, személyében a teremtő Isten lehajolt az emberhez. Emberré lett, sőt szolgává lett.”. "Szolga csak egy van: az Isten" – olvasható az előadás címéül választott verssor a Rongyszőnyeg 13. darabjában is.

Fabiny Tamás szerint a költészet nem csupán technika, nem valamiféle révület. A művészet Isten ajándéka, a művész pedig Isten eszköze. Orbán Ottót idézte a püspök, aki így írt a 105 évvel ezelőtt született költőről: „A kis madár-ember testében a természet mozarti csodát üzemeltetett. Talán szeszélyből, talán szándékosan, hogy megmutassa: nincs minden kérdésre válasz.”.

Adjunk hálát Weöres Sándorért, a költőkért és mindazokért, akik meg tudják szólaltatni a végtelent! – kérte a hallgatóságot Fabiny Tamás, majd befejezésül Gryllus Dániel a Mind elmegyünk című verset énekelte.

Harangozó Katalin dunakeszi KÉSZ-tag

2018-10-29

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks