Találkozó a Kárpát-medencei magyarságért

Kárpát-medencei munkaértekezletet tartott a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége határon túli magyar társszervezeteivel október 28-án Nyíregyházán.

 

A találkozón – melynek célja a szervezetek közötti együttműködés középtávú stratégiájának meghatározása volt – részt vettek a délvidéki Keresztény Értelmiségi Kör, a kárpátaljai KÉSZ-csoport, a rimaszombati Katolikus Kör és a kassai Szent Gellért Pasztorációs és Oktatóközpont vezetői és tagjai.

A rendezvényre rányomta bélyegét a határon túli magyarság körében tapasztalható általános negatív tendenciák jelenléte, a népességfogyás, elvándorlás és a különösen Kárpátalja esetében mutatkozó nemzetiségi ellentét.

A kihívásokra válaszul a keresztény civil szervezetek képviselői kidolgozták azokat az alapvető közös sarokpontokat, melyek mentén a közeljövőben új stratégiát kívánnak alkotni, ami az elkövetkező évek együttműködésének alapja lehet.

A megbeszélésen egyetértettek abban, hogy elsődleges szempont a megmaradás elősegítése, a helyben maradottak támogatása. Hasonlóképp fontos szerepet játszik a keresztény és nemzeti öntudat fejlesztése, a történelmi évfordulók együttes megünneplése. Mindegyik fél sürgette közös zarándoklatok megszervezését, a helyi szervezetek információs hálózatainak megerősítését. Ez elvezethet a kapcsolattartás hatékonyabbá tételéhez, konzorciumi pályázatok és programok kidolgozásához.

A megfogalmazott célok mentén a szervezetek vezetői által kijelölt operatív csoport fogja megalkotni a KÉSZ és társszervezetei új középtávú Kárpát-medencei stratégiáját.

2018-10-19

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks