Tarlós István hitvallást tett a kaposvári püspökségen

A volt főpolgármester a KÉSZ kaposvári csoportja meghívására érkezett Somogyba, hogy értékelje a pályáját és a mai politikai helyzetet.

 

A KÉSZ kaposvári csoportja látta vendégül Tarlós Istvánt, Budapest korábbi főpolgármesterét a Püspöki Székházban december 11-én. Kovács Gábornak, a Somogyi Hírlap szerkesztőjének beszámolóját teljes terjedelmében közöljük (a cikk a Somogyi Hírlap 2019. december 13-i számában jelent meg).

Tarlós István alapította meg egykor az óbudai KÉSZ-t, mutatott rá a köszöntőjében Csillag Gusztáv ügyvéd, a kaposvári csoport vezetője. A volt főpolgármester régi barátként üdvözölte Szita Károlyt, aki éppen 25 évvel ezelőtt tette le a polgármesteri esküjét. Az est vendége volt Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke is. Budapest egykori vezetője arról beszélt, hogy mit jelent számára a kereszténység.

– A feleségem biztos a mennyországba jut, én határeset vagyok, mint minden politikus! – csillogtatta a sajátos humorát rögtön az est kezdetén a volt főpolgármester. Azonban komolyra fordította a szót, és elmondta, hogy egész pályafutásában mértékadó volt számára a keresztény értékrend. Ami azonban a hitet illeti, szerinte sohasem lehetünk biztosak a dolgunkban, mert II. János Pál szavaival élve vallja, hogy mindennap meg kell küzdeni a hitünkért.

Tarlós István értékelte az elmúlt 10 éves működésének fővárosi eredményeit, és a mai helyzetet áttekintette amellett, hogy a múltjából is megosztott történeteket. Megtudhattuk róla, hogy gyerekként bizony összetörte a pingpongütőt, mert nem bírta a vereséget, a legutóbbi választás után azonban másképp volt.

– Nem a székembe kapaszkodtam, és nem akartam maradni mindenáron, csak nem akartam elveszteni egy meccset – vallotta be férfiasan a hallgatóságnak. – Ám ez nem volt váratlan vereség, csak mi hisszük azt. A kommunikációnkat felül kell vizsgálni és a stratégiánkat át kell gondolni, mert felnőtt egy generáció, amelynek már semmit sem mond, hogy mi volt 1990 előtt.

Jelenleg a miniszterelnök tanácsadója, ám mint elmondta, ebbéli minőségében konkrét ügyekkel, aktuálpolitikával nem foglalkozik, csak közműfejlesztésekkel, közlekedéssel és önkormányzati strukturális kérdésekkel.

– Kényelmes helyzetben vagyok, mert egy tanácsot lehet elfogadni vagy nem – elmélkedett a volt főpolgármester. – A családom mindenesetre jobban járt így. Stresszes három évtizedet töltöttem a politikában, és nem felejtettem el, hogy mindenért meg kellett küzdenem, gyermekként még azért is, hogy bekerüljek a grundfoci csapatba.

A 71 éves politikus hozzátette: ne panaszkodjunk, mert a szüleinknek, nagyszüleinknek még nehezebb volt megélni a 20. század viharait, és mi gyengébbek vagyunk, mint ők voltak…

Sokat jelent Tarlós István számára II. János Pál és XVI. Benedek pápa személye, bontakozott ki az előadásából. Szent János Páltól magáévá tette azt a gondolatot, hogy a szabadságnak kollektív felelőssége van. Ezzel szemben egy neoliberális világban a szabadság azzal egyenlő, hogy mindenki azt csinálhasson, amit akar, de a szabadság etika nélküli felfogása csupán pillanatnyi szeszélyt jelöl, következtetett erre a volt főpolgármester.

Benedek pápával személyesen találkozott, és erről is mesélt a kaposvári KÉSZ közönségének. Azt kérte a pápától, hogy áldja meg a feleségét és a városát. Budapest szeretete egyébként is sütött Tarlós István szavaiból. Ahogy elmondta, általában azért is nyilatkozik szűkszavúan a mai helyzetről, nehogy a szeretett városa lássa a kárát. Ezért inkább nem reagált arra a felvetésre, hogy Karácsony Gergely díszpolgári címet ajánl neki, de Demszky Gáborral együtt.

2019-12-20

forrás: sonline.hu

 

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks