Tavaszi küldöttgyűlés Sopronban

A hűség városában találkoztak a KÉSZ csoportvezetői és határon túli társszervezeteinek képviselői május első hétvégéjén. A rendezvényen felszólalt Farkas Ciprián polgármester és Barcza Attila országgyűlési képviselő, valamint előadást tartott ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

 

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége évente kétszer tart csoportvezetői számára találkozót, ahol alkalom nyílik a tapasztalatcserére is.

− Fontos számunkra, hogy bejárjuk a Kárpát-medencét, és megismerjük azt a környezetet, amelyben a csoportjaink élnek és dolgoznak. Jó látni, ki honnan jön, hol igyekszik az evangéliumról tanúságot tenni – mondta a háromnapos rendezvény megnyitóján Makláry Ákos, a KÉSZ elnöke. − Örömmel jöttünk Sopronba. Minden magyar büszke erre a városra. Itt olyan emberek laknak, akik szeretik a hazájukat – utalt a 101 évvel ezelőtti soproni népszavazásra.

Az ülésen az elnök beszámolt az elmúlt időszak legfontosabb történéseiről. Kiemelte a KÉSZ sikeres Amoris-laetitia családévhez kapcsolódó kampányát, melynek egyik eleme egy családfotókból összeállt mozaik elkészítése volt, a számos imakezdeményezést és a marosillyei templom, valamint a Covid-árvák javára elindított adománygyűjtési akciót. A küldöttek elfogadták a 2022. évi költségvetést, melyben az alapvető működés biztosítása mellett számos országos és a helyi csoportok által tervezett program támogatására is jut forrás.

Farkas Ciprián, a rendezvénynek otthont adó település polgármestere méltatta az egyesület múltját, mely alakulása óta az ország legnagyobb ökumenikus civil szervezetévé vált: „A számos program és tartalmas kiadvány mutatja, hogy szükség van ennek az egyesületnek a munkájára, különösen napjainkban, amikor támadják Európa keresztény gyökereit.”

Barcza Attila, a térség országgyűlési képviselője együtt ünnepelte a szentmisét a résztvevőkkel a tanácskozás kezdetén a Szeplőtelen Fogontatás (orsolyita) templomban, melyet Kovács Gergő Vilmos püspöki biztos, iskolalelkész celebrált. A képviselő beszédében kiemelte a keresztény értelmiség szerepét a hitét vesztett Európában.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász előadásában elemezte a jelenlegi bel- és külpolitikai helyzetet. Mint mondta: „A hitüket aktívan megélő keresztények száma ugyan csökken Európában, ez azonban nem jelenti a kereszténység eltűnését. Feladatunk hitünk és kultúránk megőrzése. A keresztények legnagyobb értéke, hogy különbséget tudnak tenni a jó és a rossz között. Ez »életveszélyes« a liberálisok számára. A baloldalon ennek az ellenkezője zajlik, a jó és a rossz közötti határvonal elmosása. A megkülönböztetés képességét kell a legtovább megőriznünk” – hangsúlyozta.

Az alkotmányjogász kitért a gyermekvédelem kérdésére. Fontosnak tartja az LMBTQ-közösség és a genderlobbi különválasztását. A nemzetközi egyezmények és a Polgári törvénykönyv is egyértelművé teszi, hogy nagykorúak tekintetében fajra, nemre, szexuális beállítottságra tekintettel senkit nem szabad diszkriminálni. Azonban a gyermekekre nézve igazi veszélynek tartja a genderideológiát. Komoly aggodalomra ad okot, hogy az Egyesült Államokban Joe Biden bejelentette a nemváltoztatás elfogadásának lehetőségét kiskorúak számára. A jelenlegi magyar gyermekvédelmi jogszabályok, amelyet sokan támadnak, teljes mértékben megfelelnek az ENSZ által elfogadott, 1989 óta érvényben lévő New York-i gyermekvédelmi egyezménynek.

A kötelezettségszegési eljárással kapcsolatban felhívta a figyelmet az EU-ban tapasztalható gumiszabályokra: „Csatlakozási feltétel a többszintű jogorvoslati rendszer, azonban fordított, viszonossági alapon ez nem biztosított. Magyarországon ezzel szemben ötszintű jogorvoslati rendszer működik.”

Véleménye szerint szükség van a keresztény értelmiség bátrabb szerepvállalására: „Mi vagyunk a fáklyavivők, ami társadalmi felelősséggel jár. Ahhoz, hogy ennek a felelősségnek megfeleljünk, térjünk vissza az elhagyott templomokba!”

A találkozón részt vettek a KÉSZ határon túli magyar társszervezeteinek, a Rimaszombati Katolikus Körnek, a délvidéki Keresztény Értelmiségi Körnek és a Beregszászi Keresztény Értelmiségiek Szövetségének képviselői. Megrendülve hallgatták a jelenlévők a Kárpátaljáról érkezettek beszámolóját. Az orosz−ukrán háború kitörése óta bezártak az óvodák, az általános és középiskolákban, az egyetemeken online folyik az oktatás. Az önkormányzat a beregszászi térségben, ahol mostanáig hivatalosan 4500 menekültet regisztráltak, több menekültpontot tart fenn, ahol tanárok látnak el önkéntes szolgálatot. A Karitász és a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai is segítik a rászorulókat.

Komoly összefogás tapasztalható a helyiek között, akik korábban nem álltak egymással szóba, most beszélgetnek, elmondják egymásnak bajaikat, tartják a másikban a lelket.

A programot gazdagította a Soproni Petőfi Színház kiváló művészeinek, Molnár Anikónak és Papp Attilának előadásában a Silentio transeo, a 20. század elhallgatott irodalmából című pódiumest.

2022-05-11

SJ

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks