Tevékeny szeretet

Rónaszéki Gábor kiskunfélegyházi plébános a KÉSZ veszprémi csoportjának meghívására április 20-án a Padányi gimnáziumban tartott előadást a tevékeny családi szeretetről. 

 

Gábor atya a Szemek tükréből tekint rád az Isten című, vele készült beszélgetőkönyv témái köré csoportosította előadását. Számos hangulatos, mulattató, vagy éppen megindító, érzelmeket felkavaró anekdotán keresztül juttatta el hallgatóságához az évtizedek lelkipásztori munkája során érlelődött gondolatait.

A „családmesék” kapcsán nemcsak népes családjával ismerkedhettek meg a résztvevők, hanem azzal a meggyőződéssel is, amelyre a fogyatékkal született testvére és unokaöccse révén jutott: a betegség nem átok, hanem áldás. A sérüléssel született kisgyermek nem nyomorítja meg a család életét, hanem felszítja a tevékeny szeretet és az összetartozás érzését.

A plébániai közösségekkel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a mindenkit befogadó közösség az igazi. A rátermett plébános nem saját maga dönt mindenről, és mindenkinek teret ad, aki hajlandó a közösségért dolgozni. Az alázat és a türelem fontosabb lehet a teológiai képzettségénél.

A katolikus egyház helyzetét tekintve elmondta, hogy a sokat emlegetett paphiány nem biztos, hogy annak elsorvadásához vezet. Ez a vélemény inkább a túlzottan papközpontú egyházkép miatt alakulhatott ki. Az egyházat valójában a papok és a hívek együtt alkotják, tehát a hívek felelőssége sem kérdőjelezhető meg egy közösség hitéletében.

A hitoktatás bevezetése az iskolába örvendetes, de a módja nem mindig szerencsés. Gábor atya nem tartja helyesnek, hogy a hittanból osztályozott tantárgyat kreáltak, ez így nem viszi közel a gyerekeket Jézus szeretetéhez. Szerinte ehhez más módszerek lennének megfelelőek.

Bízhatunk Jézusban. Ő a legapróbb dolgokra is figyel az ember életében, és mindig segít. Lehet, hogy olykor ezt csak évek múlva látjuk be, amit Gábor atya életpéldái is igazoltak.

Demény Anna
a veszprémi KÉSZ tagja

 

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks