Vagyunk és leszünk

A KÉSZ nyíregyházi csoportja szervezésében jótékonysági koncertet adott az üldözött keresztények megsegítésére a Cantemus Vegyeskar Szabó Soma Liszt-díjas karnagy vezetésével a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban, május 18-án.

 

Az összegyűlt adományokat a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet juttatja el az üldözött keresztényeket segítő iraki segélyprogramja keretében az egyik legrégebben keresztények által lakott közel-keleti országba hazatelepülő közösségeknek, hogy újraépíthessék iskoláikat.

Az alkalom mottójául szolgált Döbrentei KornélKocsár Miklós azonos című, a koncerten elhangzott dalműve: „Vagyunk és leszünk”. Mint ahogyan a magyarság megmaradásában létkérdés a hit és a tisztaság, minden keresztényt kitartásra buzdítanak az alábbi sorok:
„Vagyunk és leszünk,/ el sohase veszünk,/ mocsarakba veszejtve is tisztán,/ hitben szilárdak…”

A nemes ügy fölött védnökséget vállaltak Palánki Ferenc katolikus, Fekete Károly református és Fabiny Tamás evangélikus püspökök, valamint Szocska Ábel érsek-metropolita.

A kórus fellépése előtt Felföldi László debrecen-nyíregyházi püspöki helynök, a székesegyház plébánosa a fegyveres erőszak fenyegetettségének kitett keresztény közösségek életérzését idézte meg, majd a zene erejéről osztott meg ráhangoló gondolatokat. Beszédét Mácz István (költő, hosszú éveken át a KÉSZ ceglédi csoportját vezette – a szerk.) Kísértés a jóra című könyvéből vett idézettel zárta: „Rettenetes a kísértés a jóra!/ Szenved és soha önmagát meg nem hallja, aki ellene mond a jóra való kísértésnek./ Megismeri az örömet,/ megismeri titkos-gazdag önmagát,/ a másik Embert,/ magát az Istent,/ aki igent mond a jóság kísértésére.”

A koncerten részt vettek a Cantemus-kóruscsalád által szervezett karvezetői kurzus vendégei, és a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának szociális munka szakán tanulmányaikat folytató ösztöndíjas hallgatók: egyiptomi, iraki és nigériai keresztény fiatalok.

A koncert végén Gusen Nanle (Nigéria) a következő gondolatokkal mondott köszönetet az üldözött keresztények nevében: – Szeretnénk kifejezni hálánkat mindnyájatoknak, a kórusnak, az egyháznak, hogy abban a kiváltságban részesülhettünk, hogy itt vagyunk veletek, lélekben együtt hallgathattuk ezt a gyönyörű koncertet. Hiszem, hogy Krisztus ugyanaz mindannyiunkban. Örömmel és áldással telve távozunk erről a szent helyről. Hiszem, hogy az itt hallott dallamok csak töredékét fejezik ki mindannak a gazdagságnak, amiben a mennyekben fogunk részesülni. Eljön az idő, amikor mindannyian együtt leszünk a mennyek országában. Alleluja.

Randi Gardy iraki hallgató szavai szintén a lelkesedést fejezték ki: – A szavak le sem tudják írni, mit éreztem. Hallván ezeket a kerubi, angyali hangokat, a mennyek országában jártunk. Köszönöm, hogy meghívást kaptunk erre a különleges koncertre. Köszönöm, hogy gondot viseltek ránk.

Köszönet illeti a rangos fellépő kórus karvezetőjét és tagjait, a helyszínt biztosító Felföldi László plébánost és a megrendült szívvel adakozó támogatókat, akiket a szenvedők iránti szolidaritás örök érvényű emberi érzése indított adományozásra, a Korintusiaknak írt első levél gondolatával: „Ha szenved az egyik tag, valamennyi együtt szenved vele”.

Hisszük, hogy ez a rendezvény is hozzájárulhat ahhoz, hogy felrázzuk a fásult, közönyös európai közgondolkodást, amelyben nincs helye az üldözött keresztények ügyének.

2019-05-30

Csernyus Enikő és Megyesi Mária szervezők
a KÉSZ nyíregyházi csoportjának tagjai

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks