Védjük meg értékeinket az önzéstől!

Újabb, vallási hagyományokat sértő eset történt hazánkban az elmúlt napokban. Hova vezet ez hosszútávon? Kötelességünk kiállni keresztény kultúránk és gyökereink megóvása és azok őrzői mellett.

 

Mint emlékszünk, márciusban a gödöllői görögkatolikus templomban egy gyújtogató megrongálta a berendezést. Pár nappal később Budapest XVIII. kerületében, az Ipoly utcában purhabbal tették használhatatlanná, azaz némították el a római katolikus kápolna harangját. Most Balatonberényben zavarta a harangszó a rövid ideig ott nyaralók egy részét. Ez utóbbi esetet a különböző hírportálok egymástól eltérő formában tárták a nagyközönség elé. Természetesen ez semmit sem változtat azon a tényen, hogy a kizárólag saját kényelmüket szem előtt tartó emberek próbálnak meg beleszólni a helyi közösség évszázadok óta kialakult és tisztelt hagyományainak ápolásába. Ez a hangos, de a település lakosságához képest kis létszámú, erőszakos „közösség” elérte, hogy nyaralásuk idején ne szóljanak az évszázadok óta megszokott módon és időben a templom harangjai, hogy az ő pihenésük biztosított legyen. A helyben élőket ez a reggeli harangszó ébresztette, hívta imára és munkába.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és más, nem a KÉSZ tagságához tartozó keresztény emberek megdöbbenéssel tapasztalták, hogy ma már Magyarországon is ki lehet kényszeríteni olyan kompromisszumot, ami felülírja a vidéki közösségek szokásait, beleszólást enged a keresztény hagyományok tiszteletébe, gyakorlásába. Az ilyen és hasonló, még meglévő évszázados hagyományok megőrzése a keresztény kultúra megtartásának, történelmi gyökereink megóvásának egyik fontos eszköze lenne.

Amikor annak vagyunk tanúi, hogy Európa egy igen jelentős részén más kultúrák próbálják uralni földrészünket, és ehhez hathatós segítséget kapnak az ott élő állami és politikai vezetőktől, nem hagyhatjuk szó nélkül ezeket a jelenségeket. A KÉSZ elkötelezett nemzeti és keresztény hagyományaink védelmében, kulturális értékeink megőrzésében és ápolásában. Ebben a tekintetben nem tehetünk különbséget város és kistelepülés között, mindenütt óvnunk kell a helyi értékeket és hagyományokat ápoló közösségeket és vezetőket.

Nagy veszélyt jelent a helyi közösségek számára, ha hasonló esetekben meghátrálásra kényszerülnek és feladják életformájukat, hagyományaikat. A hírek szerint az elnémult harangszó után most már a hajnali kakasszó is zavarja a kezdeményezőket. Ezek kezdeti lépések, melyeket, mint látjuk, siker esetén újabbak követhetnek, és nem tudjuk, ebben hol a határ.

A fa, melynek a gyökereit elvágják, elpusztul. Ne engedjük, hogy gyökereinket, keresztény és kulturális hagyományainkat önző és erőszakos módon, apránként megfojtsák, mert ez magával hozza a teljes pusztulást.

Őrizzük közösen nemzeti, keresztény és kulturális örökségünket, ahogy azt Nagy István agrárminiszter is monda közösségi oldalán: „A vidéki életforma szerves részei a jelen lévő hangok és illatok. Ezek nem lehetnek zavaróak egy oda érkezőnek vagy újonnan beköltözőnek. A vidéki élet hagyományai fontos örökségeink. Két lábbal a normalitás talaján állva, nem hagyhatjuk, hogy ezeket a szokásokat és sajátosságokat megingassák bennünk.”

2021-07-23

Keresztes Dénes, a KÉSZ elnökhelyettese

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks