Versbe szedve mutatta be az 1956-os Erdélyt

Újabb oldaláról ismerhettük meg Pálmai Tamást, a KÉSZ országos vezetőségének tagját a Békés Megyei Hírlapban közölt interjúból. 

 

Kevéssé ismert tény, hogy 1956-ban az erdélyi magyarok minden tekintetben szolidárisak voltak a forradalom és szabadságharccal, amit az ottani hatalom kőkemény retorziókkal büntetett. Egyebek mellett ezeket az eseményeket mutatta be Pálmai Tamás a Körös Irodalmi Társaság és a Bárka folyóirat 1956-hoz kapcsolódó pályázatára benyújtott verseivel, amivel az egyik különdíjat érdemelte ki. A békési háziorvos, a város alpolgármestere erősen kötődik az irodalomhoz, még ha a munkája mellett kevés ideje is jut rá – fogalmaz Papp Gábor, a lap újságírója.

Pálmai Tamás irodalom iránti rajongása egészen a sepsiszentgyörgyi általános iskolás évekig nyúlik vissza, ahol magyar tanárnőjük hamar felfedezte azokat a diákokat, akik fogalmazásaikat nem a szokványos módon, hanem egyedi gondolatokat beleszőve írták meg. 

A gimnáziumban ismét egy remek magyar szakos pedagógus kezei alá kerültek, aki szinte provokálta a fiatalokat, hogy nevezzenek a Magyar Irodalmi Diákolimpiára, ahol Pálmai Tamás számos értékes helyezést, például egy országos harmadik helyet is kiérdemelt, emellett négy alkalommal kapta meg a kolozsvári magyar diákok lapja, az Echinox folyóirat különdíját a művészeti értékek mellett a magyarságnak tartást adó írásaiért.

– Az orvosi egyetem alatt és utána kevesebbet foglalkoztam irodalommal – mesélte az interjúban Tamás. – Olyan tizenkét-tizenhárom éve Szegfű Katalin, a Békési Újság főszerkesztője vont be a lap munkájába. Mint nem profi tollforgató, hamar rájöttem, hogy mekkora feladat kéthetenként egy-egy újabb jegyzetet megírni. Szülővárosom megyéjének a lapjába, a Háromszékbe is publikálhatok, ahogy írásaim jelennek meg a Surján László által szerkesztett honlapon és a Keresztény Értelmiségek Szövetségének Jel című internetes oldalán.

Az 1956-os pályázat kiírására jó barátja, Józsa Péter békéscsabai író-költő unszolására küldte be három versét.

– Valójában a próza áll közelebb hozzám. A ritkábban megszülető versek éppen ezért erős kihívásnak számítanak számomra, persze talán éppen ezért jobban is megihletik a fantáziámat – fogalmazott a riportban. – A versek nem „ordítóan” 56-os témák, bár gondolatban és eszmeiségben erősen kapcsolódnak hozzá. Elsősorban azért vágtam bele a kihívásba, mert én magam is tapasztalhattam, hogy a közvélemény nagyon keveset tud arról, hogy milyen kemény dolgok történtek akkoriban Erdélyben.

Erdély szolidáris volt 1956-tal. A kisebbségi magyarokat sújtó megtorlás nagyságrendileg a magyarországihoz hasonló számú emberéletbe került. A halálos áldozatokkal járó megtorlás módszerei Erdélyben mások voltak, mint Magyarországon, sokan kényszerültek emigrációra. Ez utóbbiról is szól az Emigráns halak dala című vers, ami az egyike volt a beküldött alkotásoknak, de a Celladal és a Tél, 1956 egyaránt kapcsolódik az eseményekhez.

Könyvek az éjjeli szekrényen

Éjjeli szekrényén évek óta kötetek sorakoznak, amelyek közül két könyv állandó, a Biblia és József Attila összes költeménye.

– A többi kötet forog, bár egy részük átkerült az íróasztalra – tette hozzá Pálmai Tamás, akinek a háziorvosi és az alpolgármesteri tisztség mellett kevesebb ideje jut az olvasásra. – Általában a nyári szabadság alatt jut időm, hogy könyveket forgassak, bár évente egy-egy alkalommal rám jön, hogy félreteszek mindent és olvasok – fogalmazott.

A Spanyolcsizmával is nyert

Pálmai Tamás egyébként nem első alkalommal érdemelt ki hasonló elismerést. 2013-ban a Litera 10 szóban vers- és prózaíró pályázaton a felnőttek között az első hellyel jutalmazták. A Cervinus Teátrum felhívására 28 vers és 7 próza érkezett. Kondorostól Battonyáig megihlette az amatőr tollforgatókat a lehetőség, saját kategóriájában ő bizonyult a legjobbnak.

Pár éve egy gyógyszercég írt ki pályázatot a fájdalomról egyebek mellett irodalmi vers, próza és dráma kategóriában. Ötvözte a hármat és különdíjat nyert. A díjátadó Pesten az MTA dísztermében volt, és Lukács Sándor olvasta fel Spanyolcsizma, avagy vigyázz mibe lépsz bele! című dramolettet. Szénrajzait is kiállították a pályázat keretében. Emellett fotókat is készít.

Forrás: beol.hu

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks